Stavanger Høyre: – Dette er ikke så vanskelig

1 month ago 13



Onsdag gikk Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal av på dagen 

– Vi har jo skjønt at dette på et eller annet tidspunkt kommer til å komme ut. 

Det sier Høyres fungerende gruppeleder, Hilde Karlsen om den nylig avgåtte ordførerens misbruk av politiske midler. 

– Vi ble skuffet og lei oss over at hun var nødt til å gå til det skrittet, sier Karlsen. 

Hegdal tilbakebetaler 51.148 kroner til partiet. 

– Jeg ser jeg har gjort en feil. Jeg er lei meg, sa hun til Aftenbladet da hun gikk av. 

 Elias Håvarstein / TV 2
ONS: En av Sissel Knutsen Hegdals siste opptredener som ordfører var på ONS-konferansen i Stavanger. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

Nekter å involvere politiet

Høyre nasjonalt mener saken bør politianmeldes, men det er det ikke en eneste av de tjue medlemmene i bystyregruppa enig i. 

– Vi kjenner Sissel. Hun har stått hardt på i valgkamp, men vi vet at det var sykt travel valgkamp. Det er menneskelig å gjøre feil, og feil har skjedd. Feil kan skje når du har en travel hverdag, sier Karlsen. 

Gruppelederen avviser at det er stor splid i Høyre, 

Disse betalingene ble funnet for 2023:

  • 16. januar: Netthandel med Klarna. Feil bruk av bystyregruppens kort ved fire anledninger samme dag – totalt 8813 kroner.
  • 18. februar: Kjøp av flybillett fra Stavanger til Alicante. Begrunnelse for kjøpet var Hegdal måtte kjøpe ny billett i forbindelse med at Erna Solberg skulle besøke Stavanger. Reiseregningen mangler dokumentasjon som dokumenterer at ny flybillett, kjøpt med bystyregruppens betalingskort, kompenserer for et privat utlegg til opprinnelig reise – 4901 kroner.
  • 21. april: Flybillett til Oslo uten dokumentasjon på jobbrelatert avtale i Oslo – 3479 kroner.
  • 4. mai: Uttak av kontanter uten dokumentasjon – totalt 5000 kroner.
  • 13. juni: Bystyregruppens kort ble brukt til å betale for en gave til et partimedlem, samtidig som det hadde foregått en pengeinnsamling via Spleis til den samme gaven – 3900 kroner.
  • 26.-27. september: Billetter til Utopia og kjøp av åtte festivalpass. Fem av festivalpassene var til Høyre-politikere med følge og var godkjent, men de tre siste festivalpassene, som gikk til familiemedlemmer, var ikke det – totalt 11.996 kroner.
  • 9. september: Middag med familien på Restaurant Vaar som en avslutning på valgkampen – 7500 kroner.
  • 13. september: Middag på Restaurant Harry Pepper på valgdagen med ektefelle og et vennepar – 4000 kroner.
  • 18. september: Kjøp av flybillett fra Oslo til Stavanger til en person uten formell tilknytning til Høyre – 1559 kroner.
  • Bystyregruppen skriver at alle beløp er tilbakebetalt, totalt er det snakk om 51.148 kroner.

    Kilde: Stavanger Høyres bystyregruppe

– Vi har hatt diskusjoner på mange ting. Men uenigheten har ikke vært så stor, bortsett fra at vi er uenige om det skal anmeldes eller ikke.

– Frykter at det kan dukke opp flere ting? 

– Jeg kjenner ikke til at det kommer flere ting. Foreløpig er det de tingene vi har gjort opp regnskapet, og det er sendt inn til kommunen og revisjonsberetningen er sendt inn til kommunen. 

 Kristian Myhre / TV 2
SKUFFET: Høyres bystyregruppe er skuffet over at ordføreren valgte å gå av onsdag. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Saken har vært kjent innad i Høyre siden juni, både sentralt og lokalt. Karlsen ble tirsdag kveld informert om at Knutsen Hegdal gikk av.

– Hvorfor gikk Sissel Knutsen Hegdal av akkurat i går? 

– Det tror jeg er en beslutning hun selv tok. Vi har jo jobbet med saken en stund, og jeg tror at belastningen for henne ble for stor, rett og slett, sier Karlsen og legger til: 

– Men du må nesten spørre henne om hvorfor hun valgte akkurat gårsdagen.

TV 2 har spurt Sissel Knutsen Hegdal om hvorfor hun valgte akkurat gårsdagen.

I en SMS skriver Knutsen Hegdal at hun er sykemeldt og ikke har noe å melde nå. 

Politiet: Har opprettet sak

Selv om Høyre i Stavanger ikke vil sende over dokumenter til politiet eller anmelde saken, er Høyres hovedorganisasjon av en annen oppfatning.

– Høyre har ikke kompetanse til å gjøre en strafferettslig vurdering av dette. Det er det bare politiet som kan gjøre, sier Høyres generalsekretær Tom Erlend Skaug.

 Mathias Moen/TV2
OVERSENDER DOKUMENTER: Skaug sier Høyre sender over dokumenter til politiet. Torsdag morgen hadde politiet enda ikke fått disse oversendt. Foto: Mathias Moen/TV2

Derfor har Høyre sentralt på eget initiativ valgt å sende over alle dokumenter i saken til politiet.

– Uavhengig av om politiet velger å se nærmere på saken eller ikke, mener vi sterkt at dette er det eneste riktige for et politisk parti å gjøre i en sak som etter vårt syn er svært alvorlig, sier Skaug.

Nå har Sør-Vest politidistrikt opprettet sak mot Knutsen Hegdal. 

– Politiet har i dag mottatt dokumenter vedrørende Sissel Knutsen Hegdal fra Høyre, og har på bakgrunn av det opprettet sak, sier politiadvokat Rune Gjertsen.

Politiet opplyser at Høyre har sendt over det de har av relevante dokumenter i forbindelse med at Sissel Knutsen Hegdal har brukt penger fra Stavanger Høyre bystyregruppes midler til private formål.

– Politiet vil nå gå gjennom dokumentene for å se om det er rimelig grunn til å igangsette etterforskning, sier Gjertsen.

«Div ordfører»

Pengene Knutsen Hegdal brukte til blant annet å betale billetter til festivalen Utopia til sin egen og hennes rådgivers ektefeller kom fra en konto kalt «Div ordfører»

– Hva skulle Div ordfører egentlig brukes til? 

– Nei, det er jo bare budsjettpost som du kan … Det kan være medieprofilering, det kan være SoMe-profilering, og det er mange forskjellige ting som kan gå under ordførerprofilering. 

 Kristian Myhre / TV 2
GRUPPELEDER: Hilde Karlsen er fungerende gruppeleder i Stavanger Høyre. Foto: Kristian Myhre / TV 2

– Kan egentlig òg det Sissel Hegdal Knudsen har brukt det på å gå under den posten?

– Altså vi har jo vurdert det dit hen at de kostnadene som hun har tilbakebetalt. ikke er noe som gruppa skal dekke. Det er sånn vi har vurdert det. Derfor har hun òg betalt det tilbake. 

– Så dere mener at Sissel Knutsen Hegdal har gjort noe galt? 

– Ja, hun har i hvert fall gjort noe som ikke er i tråd med bruk av bystyregruppa sine penger. Det er jo gitt av saken siden hun har betalt disse pengene tilbake.

Read Entire Article