Staten møter hard kritikk fra finansfolk for batteriinvesteringer

1 month ago 19



5. september 2024 kl. 06:26

Gjennom kraftselskaper, klimafond og Innovasjon Norge har staten investert 1,73 milliarder i Morrow Batteries. Det møter hard kritikk hos finansfolk.

Kraftselskapet Å Energi eier 50 prosent av batteriselskapet Morrow Batteries i Arendal, etter investeringer på godt over 1 milliard kroner. Dette selskapet eies av Statkraft, som igjen er heleid av den norske staten.

Videre har klimafondet Nysnø, også statseid, investert over 85 millioner kroner i Morrow. Som om ikke dette var nok, har Morrow også mottatt 345 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge. Samtidig ber batterifabrikken om et lån på ytterligere 1,5 milliarder kroner fra staten.

Jan Petter Sissener sier til Finansavisen at dette er en grunnleggende feiltilnærming og beskriver det som «helt fjernt».

– Det er vel ingen andre enn staten som er dumme nok til å investere i en batterierifabrikk i Arendal. Vi har ingen komparative fortrinn her, sier han og legger til:

– Det er helt patetisk med de strømprisene vi har at kjempeoverskuddene skal brukes til å utvikle en batterifabrikk. Jeg blir bare lei meg.

Finansavisen har kontaktet Nærings- og fiskeridepartementet, men hadde ikke fått svar da avisen gikk i trykken. Men i forbindelse med at finansmannen Øystein Stray Spetalen kom med en lignende kritikk tidligere denne uken svarte næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) dette:

– Det er bred enighet i norsk politikk om at staten skal bidra til sette fart på den grønne omstillingen, og grønn industrifinansiering er noe som har vært etterspurt av partene i næringslivet, sier Myrseth.

– Det er vanskelig å ikke være enig med Spetalen i at det er vanskelig å utvikle og produsere batterier. Vi har fått folk fra kinesisk og koreansk batteriindustri, og bygget opp vårt eget forskningsmiljø, sier kommunikasjonssjef Naja Boone til avisen tidligere denne uken.

(NTB)

Read Entire Article