I tillegg må de betale en del av sakskostnadene til de to selskapene på totalt 2,5 millioner kroner.
Økonomidirektør i Torghatten Nord, Trygve Tofte, sier til NRK at de er fornøyd med avgjørelsen.
– Vi mener dommen er helt rett. Vi har fått en økt kostnad som følge av innføring av CO2-avgift LNG-fartøy. Da mener vi at hele den kostnaden skal dekkes av oppdragsgiver da vi ikke kjente til den kostnaden da vi leverte inn anbudet.
– Slike beløp er vesentlig for selskapet
Saken stammer fra 2023, der de to selskapene tapte i Oslo tingrett med kravene sine om kompensasjon, etter at Stortinget vedtok å innføre CO2-avgift på LNG, som er en naturgass gjort flytende ved hjelp av nedkjøling.
Da avtalene til de to selskapene ble inngått, var LNG til gods- og riksfart fritatt for avgiften. I 2018 ble det derimot innført avgift med en sags på én krone per standard kubikkmeter.
Dette førte til at utgiftene til de to selskapene økte dramatisk, og nå får de kompensert i form av store millionbeløp.
Kravet fra fergerederiene Fjord1 og Torghatten Nord var at staten ga dem til sammen 135 millioner kroner i kompensasjon som en følge av at myndighetene innførte CO2-avgift på flytende naturgass, kjent som LNG, i 2018.
Beløpene til de ulike selskapene er henholdsvid 58,8 millioner kroner til Fjord1 og 76 millioner kroner til Torghatten Nord.
Tofte i Torghatten Nord sier dette er viktig for driften.
– Det skaper presidens for kommende år. Slike beløp er vesentlig for selskapet. Det sikrer at vi har rammebetingelser videre, samt at vi kan forstå hvordan avtalen skal tolkes.
Tapte i tingretten
I juni i fjor barket advokatene til fergerederiene Fjord1 og Torghatten Nord sammen i Oslo tingrett.
Rederiene hevdet at utgiftene til de to rederiene økte dramatisk. Dette var kostnader rederiene ikke hadde tatt høyde for da de inngikk kontrakt med staten på de aktuelle fergerutene, og som de mener må forstås som en uforutsett utgift.
Fjord1 krever 58,8 millioner kroner med forsinkelsesrenter, mens Torghatten Nord krever 76,8 millioner kroner med renter.
Staten ved Samferdselsdepartementet har gått med på at rederiene har krav på kompensasjon, men hvor stor kompensasjon var de uenige om.
Publisert 27.09.2024, kl. 13.29 Oppdatert 27.09.2024, kl. 13.51