Staten burde bidratt langt mer i rehabiliteringen av Domkirken

1 month ago 20



AFTENBLADET MENER: På søndag åpner endelig Domkirken dørene igjen. Men staten burde bidratt langt mer i rehabiliteringen.

Domkirken åpner dørene igjen på søndag. Foto: Fredrik Refvem

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Søndag åpner Domkirken i Stavanger igjen etter å ha vært stengt i fire år. Da blir det blant annet stor festgudstjeneste og åpningskonsert.

I kirkeskipet vil det bli satt ut 466 stoler. I tillegg vil det være 80 stoler framme i koret. To biskoper deltar: Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, og biskop Anne Lise Ådnøy. I tillegg menighetens prester og alle korene i Domkirken. Men kirkeminister Kjersti Toppe (Sp) kommer ikke.

De andre vil få se hvor mye som er fornyet i den gamle katedralen.

Veggene er nykalket, gulvene lagt om, slipt og oljet, og himlinger malt. En rekke nytt, liturgisk inventar vil være på plass: nytt hovedalter, nytt nattverdsbord, lesepult, et stort fellesskapsbord og arrangementer for lystenning og prosesjon.

Belysningen er ny, og det nye oppvarmingssystemet er basert på jordvarme fra byparken.

Domkirken betyr mye for mange i Stavanger, ikke bare religiøst, også kulturelt og historisk. Men den 900 år gamle katedralen har også stor nasjonal betydning. Siden Stavanger domkirke har vært i kontinuerlig bruk helt til i dag, er den langt bedre bevart enn Nidarosdomen, som var til dels svært ødelagt før restaureringen gjenreiste den.

Rehabiliteringen av Stavanger domkirke er byens absolutt viktigste prosjekt når Stavanger og kirken feirer 900 år neste år. Det neste året skal det arrangeres ni spesialgudstjenester som tar for seg hvert århundre Domkirken har eksistert. Til jubileumsmarkeringen i pinsen 2025 er kongen allerede invitert.

I februar trodde politikerne at rehabiliteringsprosjektet, som koster rundt 370 millioner kroner, skulle kvalifisere til å få penger fra Kirkebevaringsfondet. Da ble bevaringsstrategien for kulturhistorisk verdifulle kirkebygg lagt fram av regjeringen.

Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg mente at tilskuddsordningen kunne innlemme prosjekt som allerede hadde startet, eller som nærmet seg ferdigstillelse. Og at staten derfor ville ta en tredjedel av regningen.

Men i april ble det klart at statens bidrag kanskje blir mindre enn 10 prosent av totalkostnadene, fordi prosjektet allerede var påbegynt.

Domkirken kan, i de mest pessimistiske anslagene, ende opp med å få så lite som 17 millioner, ikke 120 millioner.

Vi har ment det før, og mener det igjen, at det er fullstendig urimelig at forsinkelser i byråkratiet skal koste Stavanger kommune 100 millioner kroner.

Publisert:

Publisert: 24. august 2024 09:00

Read Entire Article