Startet med idretten i fjor - nå har han to NM-medaljer

2 hours ago 1



Fra før har vi Birgit Skarstein. Nå har Trøndelag en ny topproer – Henrik Halvorsen.

Henrik Halvorsen er den første på flere år som har tatt NM-medaljer for Trondhjems roklub. Foto: Privat
  • Grete Holstad

    Grete Holstad

Publisert: 22.09.2024 20:46

I helga tok han to medaljer i NM i roing. Det er første gang på flere år at en fra Trondhjems roklub i herreklassen har gjort.

Henrik Halvorsen (30) tok bronse både i singlesculler og dobbeltsculler. Det siste sammen med lagkameraten Federico Ustolin.

Kjente roere

De to kommer i celebert selskap. Ikke bare Birgit Skarstein, men navn som Olaf Tufte, Frank og Alf Hansen, samt Egil Søby og de andre i gullfirer´n fra OL i Mexico 1968 er langt fremme i bevisstheten til nordmenn.

Halvorsen er ikke olympier ennå, men han har kommet som en komet. Han begynte å ro på vannet for bare halvannet år siden, men klarte å hevde seg blant folk som har rodd i mange år.

– Men jeg har spilt håndball og drevet med fjellklatring og toppturer i mange år.

– Men likevel…det er noe annet enn roing?

– Jeg prøvde romaskin for to år siden for å se hvordan det gikk, og det gikk bra. Første gangen jeg deltok i NM i innendørsroing kom jeg på andreplass, og i vinter på førsteplass. På vannet begynte jeg i april 2023. Deltakelsen i NM i fjor gikk ikke så bra, da bikket jeg i singlesculleren.

Henrik Halvorsen og Federico Ustolin tok NM-bronse i dobbelsculler. Foto: Privat

Vintertrente i Grenoble

Trondhjems roklub trener på Jonsvatnet om sommeren, og i vinter ordnet Halvorsen seg treningsforhold et isfritt sted.

– Jeg dro til Grenoble i Frankrike. Jeg har en grei arbeidsgiver, Aas-Jakobsen. De lot meg jobbe fra hjemmekontor i Grenoble. I sommer har jeg trent i Tromsø hvor jeg har bodd, og rodd på sjøen mellom Håkøya og Kvaløya.

– Alene?

– Ja. Men jeg og Federico har samkjørt treningsopplegget, og i vår og i september har vi rodd sammen. Vi har trent oss selv. Federico har vært konkurranseroer tidligere, men har nå gjort comeback etter ni år. Han er italiener, men førsteamanuensis ved NTNU.

Henrik Halvorsen og Federico Ustolin til høyre. Gullet og sølvet gikk til roere fra Norske Studenters Roklub (NSR) og Christiania Roklub. Foto: privat

Testet seg på romaskin

– Det kan virke som om du har naturtalent for roing?

– Roing ser ut til å passe meg bra av en eller annen grunn, så det er bare å kjøre på. Jeg er 30 år, en litt sen alder å finne på drive med roing. Det var en annen roer som for lenge siden sa at jeg burde prøve roing. Det kvernet i bakhodet i flere år inntil jeg en dag fant ut at tida kanskje var inne for å prøve. Jeg tok en test på klatresenteret Grip hvor de hadde riktig romaskin.

NM på Årungen

Norgesmesterskapet foregikk på innsjøen Årungen i Akershus.

I singlesculler deltok 14 roere, i dobbeltsculler 15 båter. I begge øvelsene roes det 2000 meter.

I singlesculler var det roere fra Norske Studenters Roklub (NSR) som tok første- og andreplass, mens NSR vant gull og Christiania Roklub tok sølv i dobbeltsculler.

– Og nå satser du videre?

– Jeg må se det litt an. Jeg skal flytte til Tromsø, der har de ikke roklubb. Helgas konkurranser gir inspirasjon, men jeg er fortsatt glad i fjellet og har mange ting jeg har lyst til. Vi får se hvilke muligheter som finnes videre.

– Hva sier de i Trondhjems roklub til prestasjonen?

– De synes det er gøy. Trondhjems roklub er ikke den største klubben, men består av en gjeng ivrige entusiaster. Med plass til mange flere.

Read Entire Article