Norsk natur bygges ned, bit for bit, i et skremmende tempo. En vei her, et nytt hyttefelt der. En ny næringspark her, et kraftverk der.
Og nå, en bølge av forslag om å bygge gondolbaner i urørt natur.
Midt i det FN definerer som en naturkrise, burde det si seg selv at gondolbaner er blant tingene som må nedprioriteres. Likevel: Odda, Flåm, Sauda, Jølster og Sula – planene om nye gondolbaner i verdifulle naturområder har kommet på løpende bånd de siste årene.
Derfor er det også svært spennende når en av disse sakene nå skal vurderes av kommunal- og distriktsminister Erling Sande.
I Sula har statsforvalteren fremmet innsigelse til kommunens gondolplaner, fordi det vil ødelegge et svært viktig natur- og friluftslivsområde. Dermed er det ministeren som får siste ord i saken.
Dette blir på mange måter syretesten på om regjeringen faktisk mener alvor med målet om å stanse og reversere naturtapet innen 2030, slik Norge har forpliktet seg til gjennom FNs naturavtale. Skal vi ha nubbesjanse til å nå målet, haster det med handling – og det er åpenbart at vi ikke kan ofre flere naturområder for rene fornøyelsesformål.
For samtidig som varsellampene blinker for naturen vår, vet vi at vi er på full fart feil vei. I snitt ødelegger vi areal tilsvarende to fotballbaner hver eneste dag, og fremover har norske politikere godkjent planer for å bygge ned opp mot 4000 km² mer natur her i landet. Det tilsvarer Norges 100 største innsjøer!
Kampen om naturen vår blir stadig tøffere. Den grønne omstillingen er, og kommer bare til å bli mer og mer, arealkrevende. Det gjør at våre folkevalgte må prioritere knallhardt, slik også regjeringen slår fast i den ferske naturmeldingen. Her lister regjeringen opp tre prioriterte utbyggingsformål: fornybar energi og kraftledninger, forsvar, og samfunnskritisk digital infrastruktur. Andre ting må nedprioriteres – hvis ikke har en prioriteringsliste strengt tatt ingen verdi.
Nå er det opp til Sande. Heldigvis har han folket i ryggen. En undersøkelse fra i sommer viser at 75 prosent av befolkningen mener at norske politikere må gjøre mer for å stanse naturtapet.
Gondolsakene, med Sula i front, handler ikke bare om reiselivet på Sunnmøre. Det handler om hva det er vi vil etterlate oss til kommende generasjoner. Vil vi sikre at også barnebarna våre får oppleve rik og urørt natur, eller lar vi naturen vår bli ødelagt til fordel for masseturisme?
Skal regjeringen fortsatt stå rakrygget og hevde at den tar naturtapet på alvor, er dette tiden å vise det på.
Publisert 20.01.2025, kl. 09.23