SpyShop burde ikke ha livets rett i Norge

1 month ago 15



En høyttaler av denne typen skal ha blitt funnet på badet til den siktede næringstoppen under Arendalsuka. Det ble brukt til å snikfilme dem som bodde med den siktede i rundt tre dager. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

Å forby salg og import av skjult overvåkingsutstyr til privatpersoner vil være noe så sjeldent som et liberalt forbud. Det mange nordmenns frihet.

Publisert: 06.09.2024 09:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Som følge av avsløringen av næringslivstoppen filmet dusjende folk i skjul, er bedriften SpyShop og skjult overvåkingsutstyr igjen blitt aktuelt.

Aftenposten skrev tidligere denne uken at en Spyshop-ansatt fikk lov til å liste opp flere gode måter å bruke spionkamera på, for eksempel «Dokumentasjon av vold, omsorgssvikt eller overgrep mot barn» og «medier som trenger bevis for ulovligheter som er vanskelige å avsløre uten skjult kamera».

Men som kommentator i Dagens Næringsliv Anne Rokkan peker på, er det stor grunn til å tro at de fleste som handler hos SpyShop, ikke har så edle hensikter. Selskapet skriver på egne nettsider ganske direkte om en digital klokke de selger, at «enten du vil overvåke partneren din, barnevakten eller til og med kjæledyret ditt, så har du like mange muligheter».

Det er med få unntak ikke lov å overvåke noen i skjul, og jeg blir svært overrasket om de fleste brukerne av «spionutstyr» gjør dette lovlig. Bare basert på salget til SpyShop finnes det trolig tusenvis av personer i Norge som er utsatt for ulovlig overvåking uten at det blir avslørt.

Ved å forby salg og import av skjult overvåkingsutstyr i Norge, vil selvsagt noen privatpersoner med edle hensikter få vanskeligheter med å skaffe seg slikt utstyr.

Likevel, dersom de mener det er viktig nok, er det ikke så vanskelig å få tak i det i utlandet. Det er mye viktigere at terskelen for kjøp og bruk av dem med mer eller mindre onde hensikter blir høyere.

Personlig mener jeg det er for mange forbud i Norge. Prinsippet om at du kan gjøre som du dersom du ikke skader noen andre, er godt. Men overvåker du noen i skjul, skader du faktisk andre mennesker. Derfor vil et forbud mot salg og import av skjult overvåkingsutstyr til privatpersoner faktisk være et liberalt forbud.

Read Entire Article