Spionsiktede, en leiemorder og en familie som lot som de var fra Argentina: Dette er de løslatte i fangeavtalen

1 month ago 29



Torsdag foregikk den største fangeutvekslingen mellom Russland og Vesten siden den kalde krigen. Men hvem ble løslatt? Her er listen over alle vi kjenner til.

Dette er noen av journalistene og aktivistene som er løsnatt av Russland i bytte mot russere fengslet i vestlige land. Foto: AP / NTB

Publisert: 01.08.2024 22:32 | Oppdatert: 01.08.2024 22:50

Kortversjonen

16 aktivister, journalister og andre som satt fengslet i Russland.

8 russere dømt, siktet eller mistenkt for drap, spionasje eller annen alvorlig kriminalitet i vestlige land.

Det var utgangspunktet for det som er den største fangeutvekslingsavtalen mellom Russland og Vesten siden den kalde krigen.

Den ble gjennomført torsdag. Fangene ble fraktet ut gjennom flyplasser i Tyrkia og den russiske eksklaven Kaliningrad.

Men hvem er alle sammen?

Russere som er løslatt av vestlige land

1: Vadim Krasikov

En russisk statsborger som ble dømt til livsvarig fengsel i Tyskland i 2021 for attentatet på en tsjetsjensk separatistkriger en park i Berlin sentrum i 2019.

Med falske papirer tok han seg inn i Tyskland, der han midt på en varm sommerdag skjøt og drepte Zelimkhan Khangoshvili i ryggen og i hodet i Tiergarten, sentralt i Berlin.

Vadim Krasikov ble dømt for å ha likvidert Zelimkhan Khangoshvili på høylys dag i Berlin sentrum. Foto: Ap/Reuters

Vitner har beskrevet hendelsen som en ren likvidering.

Tyske påtalemyndigheter antydet i sin sak at Krasikov jobbet for den russiske sikkerhetstjenesten. Den tyske dommeren antydet at drapet ble beordret av president Putin i Russland. Kreml nektet for å ha vært involvert.

2–3. Artem Dultsev og Anna Dultseva

Ekteparet antas å være russiske spioner som utgir seg for å være vanlige borgere i et annet land. I Slovenia utga de seg for å være argentinerne Ludwig Gisch og Maria Rosa Mayer Muñoz, og snakket spansk til barna.

De sa seg skyldige overfor en slovensk domstol for spionasje og forfalskning av dokumenter.

Parets to barn ble tatt i fosterhjem etter arrestasjonen, rapporterte The Guardian. Det er angivelig to mindreårige involvert i fangeutvekslingen som antas å være deres barn.

Artem Dultsev og en gråtende Anna Dultseva ankom Moskva torsdag kveld med det som antas å være parets to barn. Der ble de møtt av Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP

4. Mikhail Mikusjin
I 2022 arresterte PST Mikhail Mikusjin, en ulønnet gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø. Han ble siktet for å være en russisk spion.

Mikusjin utga seg for å være en brasiliansk statsborger under et annet navn. Senere innrømmet han i retten at han var russisk statsborger. Han har nektet for å ha drevet med spionasje.

 Mikhail Mikusjin på vei ombord på det russiske flyet i Ankara torsdag. Under armen har han en bærepose fra den norske dagligvarekjeden Joker. Foto: FSB/Telegram

5. Pavel Rubtsov

Ble arrestert i februar 2022 og siktet for å være en russisk spion i Polen. Han ble født i Moskva i 1982, men ni år senere flyttet han til Spania. Ved arrestasjonen identifiserte han seg som en spansk journalist ved navn Pablo González. Han benektet anklagene og sa at han bare var en frilansjournalist.

 Pavel Rubtsov hevdet han var en journalist, men polske myndigheter mener han er en spion. Foto: FSB/Telegram

6. Roman Seleznev

En russisk hacker arrestert i USA og dømt til 14 års fengsel. Seleznev erkjente seg skyldig i å ha spilt en nøkkelrolle i en nettsvindel på 50 millioner dollar og svindlet banker for 9 millioner dollar gjennom en hackingsvindel.

 Roman Seleznev Foto: FSB/Telegram

7. Vladislav Klyusjin

En russisk hacker som fikk tilgang til private amerikanske bedriftsresultater som en del av det det amerikanske justisdepartementet kalte for en hackingsvindel på 93 milliarder dollar. Han ble arrestert i Sveits i 2021 og utlevert til USA senere samme år, og ble i september i fjor dømt til ni års fengsel. Klyushin benektet anklagene.

8. Vadim Konosjenok

Var blant fem russere som i 2023 ble anklaget for å ha konspirert for å skaffe militærteknologi fra amerikanske selskaper for Russlands forsvar. Han er anklaget for å være en del av Russlands sikkerhetstjeneste. Han ble arrestert i Estland i desember 2022.

Russere og vestlige borgere som er løslatt av Russland

1. Evan Gershkovich

Amerikansk journalist i The Wall Street Journal. Har sittet fengslet i Russland siden mars 2023 etter å ha blitt dømt for spionasje. Russland anklaget ham for å jobbe for CIA. Journalisten benektet anklagene.

Dette bildet viser Evan Gershkovich på et fly på vei ut av Russland torsdag. Foto: AP / NTB

2. Alsu Kurmasjeva

En russisk-amerikansk redaktør som jobber i «Radio Free Europe/Radio Liberty», en kringkaster finansiert av den amerikanske regjeringen. Ble dømt til fengsel for å spre desinformasjon om den russiske hæren.

3. Paul Whelan

Tidligere amerikansk marinesoldat. Ble arrestert i Moskva mens han var i et bryllup til en venn. Skal ha mottatt en harddisk fra en venn som russiske agenter mente inneholdt sensitiv informasjon.

Paul Whelan blir ekskortert ut av Russland av FSB-agenter torsdag. Foto: AP / NTB

4. Vladimir Kara-Murza

Russisk-britisk opposisjonspolitiker som ble dømt til fengsel for forræderi. Drev lobbyvirksomhet i Washington for å sanksjonere russiske myndigheter knyttet til menneskerettighetsbrudd.

5. Kevin Lick

Tyskfødt russisk videregående skoleelev som ble dømt til fengsel for forræderi. Ifølge russiske påtalemyndigheter sendte Lick bilder av russiske troppers forskyvninger til en utenlandsk statsrepresentant.

6. Rico Krieger
Tysk statsborger dømt til døden i Belarus for blant annet terrorisme. Krieger, som tidligere jobbet for det tyske Røde Kors, ble anklaget for å ha plantet eksplosiver som sprengte jernbanespor i Belarus, ifølge russiske medier. Han fortalte belarusiske statsmedier at han handlet under instruksjoner fra ukrainske spesialtjenester.

Rico Krieger i fengslet under et intervju med statlig belarusisk TV tidligere i år. Foto: BELTELERADIO COMPANY / Reuters / NTB

7. Dieter (Demuri) Voronin

Russisk-tysk statsviter dømt til fengsel for landsforræderi. Siktet for å være involvert i saken til Ivan Safronov, en russisk journalist som ble anklaget for landsforræderi for å ha gitt hemmeligstemplet informasjon til utenlandske statsborgere. Safronovs advokater sa at han bare brukte offentlig tilgjengelig informasjon i arbeidet sitt.

8. Patrick Schöbel

Tysk statsborger som ble pågrepet på flyplassen og siktet for å smuglet narkotika. Seks gummier som inneholdt cannabis ble funnet i bagasjen hans, ifølge Tass, et russisk statlig nyhetsbyrå. Han var ennå ikke dømt da han ble løslatt.

9. German Moyzhes

Russisk-tysk advokat som hjalp russere med å få oppholdstillatelse i Tyskland og andre EU-land. Ble arrestert i mai og anklaget for landsforræderi. Rettsaken var i påvente da han ble løslatt.

10. Ilja Jasjin

En populær russisk opposisjonspolitiker som i desember 2022 ble dømt til åtte og et halvt års fengsel etter at en domstol fant ham skyldig i «spredning av falsk informasjon» om handlinger begått av russiske tropper i den ukrainske byen Bucha, nær Kyiv.

Ilja Jasjin i retten i Moskva i desember 2022. Foto: Yury Kochetkov / AP / NTB

11. Andrei Pivovarov

Russisk opposisjonspolitiker som har vært spesielt aktiv i St. Petersburg. I juli 2022 ble Pivovarov dømt til fire år i en straffekoloni for å ha vært involvert i en «uønsket organisasjon», et juridisk uttrykk som er blitt introdusert i Russland for å forby visse grupper.

12. Oleg Orlov

Aktivist og menneskerettighetsforkjemper som var leder for Memorial, en av de eldste menneskerettighetsorganisasjonene i Russland. I februar ble Orlov dømt til to og et halvt års fengsel for gjentatte ganger å ha miskreditert Russlands militære ved å gi uttrykk for sin motstand mot krigen i Ukraina.

Oleg Orlov fotografert i retten i Moskva februar 2024. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

13. Aleksandra Y. Skosjisjenko

Russisk kunstner som i november 2023 ble dømt til syv år i straffekoloni for å ha lagt igjen prislapper med små antikrigsmeldinger i et supermarked. Skochilenko ble arrestert i april 2022, kort tid etter den russiske invasjonen av Ukraina.

14. Lilija Tsjanysjeva

Var leder for Aleksei A. Navalnyjs kontor i den russiske byen Ufa. Hun ble arrestert i november 2021 og anklaget for å ha deltatt i en ekstremistisk organisasjon. Ble senere dømt til ni og et halvt års fengsel.

Lilija Tsjanysjeva er løslatt. Foto: AP / NTB

15. Ksenia Fadejeva

Var leder for Navalnyjs kontor i Tomsk, en stor universitetsby i Sibir. I desember 2023 dømte en russisk domstol henne til ni år i en straffekoloni for hennes tilknytning til Navalnyjs politiske organisasjon.

16. Vadim Ostanin

Var leder for Navalnyjs kontor i byen Barnaul i Sibir. I juli 2023 ble han dømt til ni år i en straffekoloni etter å ha blitt anklaget for å være involvert i en ekstremistisk gruppe etter at en russisk domstol forbød Navalnyjs politiske nettverk over hele Russland.

Kilde: The New York Times

Read Entire Article