Tapetboom i norske hjem: – Det er alfa og omega for å lykkes

2 hours ago 4



– Tapet er en allsidig løsning som passer inn i alle typer boliger, uavhengig av størrelse, stil og rommets funksjon, sier interiørarkitekt Marianne Norén.

Mange velger naturmotiver når de skal tapetsere, som her hvor det er lagt fototapet over kjøkkenbenken. Tapet fra Boråstapeter Studio. Foto: Irene Sandved Lunde

Publisert: 21.09.2024 08:00

– Det er en tydelig økende interesse for bruk av tapet, teksturer, former og mønstre i våre hjem, sier Marianne Norén som jobber som interiørarkitekt og fargedesigner.

Hun anbefaler et par ting for å lykkes.

– Ha et fugleperspektiv på interiørmoten og gå bort fra alt som er nytt i år og nye kolleksjoner med spesielt nikk til trendbildet vi står i nå. Se heller på hva du har likt over lang tid, hva du trekkes mot, enten det er smått eller stort i mønsteret, geometriske eller organiske former, strukturtapet som lin eller strå, eller om det er vevet, eller printet trykk, sier hun.

Å tapetsere taket kan bidra til å skape et unikt og sammenhengende uttrykk i rommet. Foto: Irene Sandved Lunde

Det andre er å ta hensyn til rommet tapetet skal i, og arkitekturen i boligen.

– Å hedre og understreke allerede iboende kvaliteter i arkitekturen du bor i, er alfa og omega for å lykkes og for å få det til å se uanstrengt og harmonisk ut, tipser hun.

Marianne Norén jobber som interiørarkitekt og fargedesigner i Marianne Norén AS.

Mønster og motiv

Malermester og tapetserer Emilia Næsvik forteller at tapet er blitt veldig populært.

– Den nordiske stilen hadde ikke mye tapet, men i dag innreder mange i funkisstil, og da har tapetet fått innpass igjen. Når det gjelder «high end-markedet», har det alltid vært mye tapet, men nå ser vi mye tapet også på lavbudsjett, sier hun.

– Ensfarget tapet, tapet som skal se ut som naturmateriale og voldsomme mønstre, og farger med fugler er populært.

Tapet er en allsidig løsning som passer inn i alle typer boliger, uavhengig av størrelse, stil og rommets funksjon. Denne mørk, røde tapetet er fra Khrôma. Foto: Irene Sandved Lunde

Estetisk appell

Norén mener tapet gir en kombinasjon av estetisk appell, funksjonalitet og praktisk verdi som gjør det til et attraktivt valg for mange hjem. Uansett om du velger tapet eller maling, er det viktig å vurdere dine behov og preferanser for å skape et hjem som du trives i.

– Med et mangfold av løsninger og varianter tilgjengelig, er det mulig å finne tapet som passer din personlige smak og dine preferanser. For de som er litt reserverte med tanke på tapet, finnes det ensfargede strukturtapeter, som for eksempel lin, strå eller til og med tretapet, som kan være en god start, sier hun.

Tapet er en allsidig løsning som passer inn i alle typer boliger, uavhengig av størrelse, stil og rommets funksjon. Bare fantasien setter stopper for de mange løsningene og variantene. Foto: Irene Sandved Lunde
Dette stråtapetet er fra Rasch. Foto: Irene Sandved Lunde

Må harmonere rommet

Norén mener det ikke finnes fastsatte regler for hvilke tapetkvaliteter man kan velge.

Det viktigste er at tapetet harmonerer med estetikken du ønsker å skape.

– En vanlig anbefaling er å unngå å kun tapetsere én vegg, kalt en fondvegg. Å separere en mønstring eller farge til å kun falle på en enkelt vegg kan oppleves forstyrrende, kunstig og lite behagelig å oppholde seg i, forklarer Norén.

Ved å tapetsere hele rommet kan man derimot oppnå en helhetlig og harmonisk atmosfære med god flyt, uten å bryte opp rommet.

Velg tapet ut fra mønsteret du trekkes mot. Om det er geometriske eller organiske former, eller printet trykk. Den blå og hvit palmetapetet i gangen heter «Palm Jungle» og er fra Cole & Son. Foto: Irene Sandved Lunde
Hvor stort eller lite mønster du bør velge, avhenger av hva rommet kan bære og din personlige smak. Foto: Irene Sandved Lunde

Unikt uttrykk

Tak, møbler, dørfelter, vindusomramming, brystningslinje og hele nisjer kan også tapetseres.

– Å tapetsere slike ting kan bidra til å skape et unikt og sammenhengende uttrykk i rommet, mener interiørarkitekten.

Hun anbefaler å begynne tapetseringen i mindre rom, som for eksempel gangen eller entreen, eller i lukkede områder som garderoben, spiskammerset eller walk-in-garderoben. Det kan gi en mer kontrollert start på tapetseringsprosessen.

Flere rom

Tapetserer Næsvik forteller at mange starter med å tapetsere gangen eller gjestetoalettet.

– Her kan du også velge sterke farger og mønstre. Siden du er på disse rommene begrenset tid av gangen, kan du «dra på litt med fargene», tipser Næsvik.

For den viderekomne kan det være givende å tapetsere større rom, som stuen, soverommet, kjøkkenet eller badet. Det kan gi et godt estetiske bidrag til rommet, mener hun.

Du kan med fordel tapetsere flere rom i boligen samtidig.

– Det finnes lite som gir mer herlighetsverdi enn en enfiladeenfiladeEnfilade er en rekke av rom med dører plassert langs en akse, slik at man uhindret kan se gjennom alle. Enfilade ble introdusert rundt 1650 og ble et vanlig virkemiddel i den barokke arkitekturen. Kilde: SNL, altså når du kan se gjennom flere rom samtidig gjennom døråpningene i hvert enkelt rom, av ulike tapet, sier hun og legger til:

– Hjemme har vi tapet i fire av syv rom. Rommene med tapet er mest behagelig å oppholde seg i.

Alt kan tapetseres

– Det er nesten bare fantasien som setter begrensninger for hvor og hva som kan tapetseres, sier Næsvik.

Hun sier det også er mulig å bruke tapet som dekor ved å tapetsere rammer, esker eller som passepartouten bak bilder.

– Når du har funnet drømmetapetet, er det viktig at du skaffer en prøve av den og ser litt på den i det rommet du har tenkt å tapetsere, tipser hun.

Velg gjerne en tapet som harmonerer med den overordnede estetikken du ønsker å skape. I små rom kan man gjerne dra på litt. Tapetet i taket på badet heter «Fornasetti» og er fra Cole & Son. Foto: Irene Sandved Lunde

Ha en plan

Et bilde kan aldri gi et riktig inntrykk av det fysiske produktet. Lyset og fargene i hjemmet ditt påvirker hvordan tapet oppfattes. Det som ser lekkert ut på et bilde eller i butikken, kan bli helt feil når du får den opp på veggen hjemme.

– Nesten all tapet i naturmaterialer har synlige skjøter, det kan komme som en overraskelse hvis du bare har sett en liten bit og ikke lest nok om produktet. Grundig research er viktig og legg en plan. Det gjelder all oppussing, sier Næsvik.

Emilia Næsvik er malermester og tapetserer i Emilia Næsvik AS. Foto: Privat

Det er mulig å legge tapet selv, men du må sjekke om tapetet er ment for å legges av profesjonelle før du setter i gang.

– Noen tapet krever vanning eller gjennomskjæring før de legges. Her må du kjenne din begrensning før du setter i gang. Skal du tapetsere selv, er det lurt å starte med en enkel vegg og velge utstyr som ikke krever så mye erfaring.

Har du kjøpt en kostbar tapet som er komplisert å installere, bør du bruke en profesjonell tapetserer. Forskjellige tapet krever forskjellig type lim og tapetutstyr. Dette skal installatøren vite når du opplyser om hvilken tapet du har valgt.

Avhenger av rommet

Hvis en skal legge tapet i taket, er det viktig å se om du ønsker en retning i tapetet eller ikke. Ofte frarådes tydelige linjeføringer i taket, men heller velge løsere mønster uten retning.

– Men dersom det er en tanke bak retningen i tapetet og hvordan det legges, er det ikke noe problem, så lenge tapetet ikke innebærer dyr eller menneskeformer som har en tydelig retning, sier Norén.

Hvor stort eller lite mønster du bør velge, avhenger av hva rommet kan bære og din personlige smak, men et godt tips dersom du skal ha tapet i rom ved siden av hverandre, er å variere noe på størrelsen fra det ene rommet til det andre.

– På den måten ender du ikke opp med et monotont og statisk uttrykk.

Read Entire Article