Det hvite hus feiret suksessrik TV-serie. Skaperen sa at Bidens avgang var et «West Wing»-øyeblikk.

3 hours ago 2



WASHINGTON D.C. (Aftenposten): Fredag var «Presidenten» tilbake i Det hvite hus. – Det er min glede å introdusere president Bartlet, sa Jill Biden.

Martin Sheen takket fredag i Det hvite hus for at han igjen fikk lov til å tre inn i «den fantastiske rollefiguren som forandret mitt og andres liv». Foto: Manuel Balce Ceneta, AP / NTB

Publisert: 21.09.2024 07:03

Kortversjonen

Stivpyntede kelnere travet forbi med lekre kanapeer og klirrende drinker på brett. De gikk inn på nordsiden av Det hvite hus og ut igjen i hagen på vestsiden ved Det ovale kontor.

Det hele var som en scene fra TV-serien «The West Wing» – «Presidenten» på norsk. Og det var nettopp denne serien som fredag skulle feires – 25 år etter premieren.

Det hvite hus hadde døpt en drink «The Jackal» – oppkalt etter en scene i serien der pressetalsperson C.J. Cregg danser. Foto: Kjetil Hanssen

Historienes makt

Førstedame Dr. Jill Biden hadde bedt skuespillerne fra serien til en markering. Hva som skulle feires? Historienes makt til å inspirere amerikanere til å jobbe i offentlig sektor.

– Fortell henne hvor du er, var ordene Jill Biden åpnet arrangementet med. Hun siterte seriens president Jed Bartlet – spilt av Martin Sheen.

Han sa dette til assistenten Donna som hadde grublet hele episoden på hvordan hun kunne hedre sin gamle lærer. Donna hadde akkurat fått overrakt en telefon.

– Fru Morello jeg er i Det ovale kontor sammen med USAs president, og det er på grunn av deg, sa Donna.

– En vakker hyllest

Jill Biden, som er lærer, sa hun kanskje var litt forutinntatt da hun valgte seg dette øyeblikket fra serien.

– Det var en vakker hyllest til lærere, sa Biden.

Hun kalte skuespiller Martin Sheen stort sett for president Bartlet.

– Hver gang vi begynner å skli ned i kynisme og apati, må vi bare huske Jed Bartlets hvite hus, sa Jill Biden.

Serieskaper Aaron Sorkin talte fredag i hagen utenfor Det ovale kontor. Bak ham står flere av skuespillerne fra seriesuksessen «The West Wing». Foto: Manuel Balce Ceneta, AP / NTB

Det virkelige liv

Dramaet handler om en liberal president og hans stab fra de overtar til de går av åtte år senere. Serien er ikke minst elsket av demokrater.

En viktig del av historien er at Bartlet er syk, han har MS. Deler av staben hans dekker over lidelsen, og dermed ender det hele i skandale.

I det virkelige liv beskylder en god del republikanere Joe Bidens stab for å ha dekket over hvor redusert han er av alderdom.

Streifet innom avgangen

Da Biden møtte Donald Trump til duell i juni, gikk det så dårlig at han søndag den 21. juli ga seg. Dermed banet han vei for at Kamala Harris nå er partiets kandidat i stedet.

Ingen nevnte direkte en slik sammenligning fredag, men seriens skaper, Aaron Sorkin, streifet på et vis innom det. Han avviste samtidig at TV-serien hadde politisk slagside.

Sorkin sa han hadde merket seg noe i løpet av årene etter at seriens siste episode kom i 2006: Kommentatorer sier – når det er politisk rabalder – at folk ikke skal vente seg et «West Wing»-øyeblikk.

– De mener da at folk ikke skal vente å få se en uselvisk handling, statsmannskunst. De skal ikke vente seg at noen setter landet først, sa Sorkin.

Sorkin anførte derimot for sin del at slike «West Wing»-øyeblikk finnes.

– Det så vi bevis for på morgenen den 21. juli, Dr. Biden. Det var slikt som vi fortalte historier om, sa Sorkin.

Fleipet om avgangen

Serieskaperen hadde med seg flere av skuespillerne til Det hvite hus fredag, men ikke alle.

– Brad Whitford, Rob Lowe og Allison Janney er på filmsett nå og kunne ikke komme. Vi andre er åpenbart arbeidsløse, fleipet Sorkin.

– Ikke ennå, skjøt Jill Biden inn til latter.

Hun er førstedame frem til 20. januar neste år. Da flytter enten Kamala Harris eller Donald Trump inn i Det hvite hus.

Irsk anekdote

Sorkin fortalte at han iblant hører om folk som har gått i det offentliges tjeneste inspirert av serien han sto bak.

President Bartlet – eller muligens Martin Sheen – fortalte denne historien på arrangementet:

– Irer forteller en historie om en mann som kommer til himmelens port. Han ber om å bli sluppet inn. St. Peter sier: «Så klart, bare vis oss arrene dine». Mannen svarte: «Jeg har ingen arr». St. Peter svarer: «Så synd. Var det intet som var verdt å kjempe for?»

Read Entire Article