Advarer mot nytt alkoholforslag: Vend i tide, Høyre!

2 hours ago 2



Høyres ønsker for alkoholpolitikken er en trussel mot folkehelsen og Vinmonopolet som institusjon, mener innleggsforfatterne. Foto: Amanda Pedersen Giske, NTB

Norge har en solid alkoholpolitikk det er bred oppslutning om. Ikke fiks det som ikke er ødelagt.

Publisert: 21.09.2024 08:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det siste vi trenger, er et kappløp om tiltak som svekker folkehelsen i partienes partiprogrammer.

NCD-alliansen er et samarbeid mot ikke-smittsomme sykdommer (non-communicable diseases, NCD) som består av Diabetesforbundet, Kreftforeningen, Rådet for psykisk helse, LHL og Nasjonalforeningen for folkehelsen. Sammen med Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan utfordrer vi Høyre til å prioritere folkehelse fremfor næringshensyn.

Høyres ønsker for alkoholpolitikken i førsteutgaven av sitt partiprogram er en trussel mot folkehelsen og Vinmonopolet som institusjon. Utvidede åpningstider for alkoholsalg og å tillate salg av alkohol opptil 8 prosent i dagligvarebutikker er problematisk. Vi tror ikke Høyre er klar for konsekvensene forslagene vil medføre.

Økt konsum og flere helseskader

Det er en klar sammenheng mellom tilgjengelig alkohol og forbruk. Økt tilgjengelighet betyr økt konsum og flere helseskader. Kostnadene som kommer med økt tilgjengelig, kommer med en bitter bismak. Vi er derfor svært bekymret for at utvidede salgstider vil føre til svekket folkehelse, økt ulikhet i helse og tapt produktivitet.

Med omtrent 4000 dagligvarebutikker i Norge, i tillegg til nettbutikker som Oda, vil åpning for salg av alkohol opptil 8 prosent utenfor Vinmonopolet og lengre salgstider øke tilgangen på sterk alkohol betydelig. Høyres program strider mot anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og Norges forpliktelser til å redusere skadelig alkoholbruk med 20 prosent innen 2030. Med dette forslaget beveger vi oss enda lenger unna målet.

Nærmere 90 prosent av sykdomsbyrden i Norge skyldes allerede ikke-smittsomme sykdommer og usunne levevaner. Det er dokumentert at alkohol øker risikoen for over 200 ikke-smittsomme sykdommer. De nylig lanserte nasjonale kostrådene anbefaler derfor at inntaket av alkohol bør av hensyn til helsen være så lite som mulig – det finnes ingen trygg nedre grense.

Det vi trenger nå, er drahjelp til å etterleve kostholds- og alkoholrådene. Ikke tilrettelegging for å kunne kjøpe mer, sterkere og oftere alkohol.

Bør snu i andreutkastet

Det er ikke mulig å skille mellom type produkter som skal i butikk og på polet, kun på alkoholinnhold. Å åpne for alkohol opptil 8 prosent i dagligvarebutikk vil føre til at vi får vintyper og sterke ferdigblandede drinker i butikken.

Det finnes allerede vintyper på polet som er rundt 8 prosent, og produsentene vil lett kunne tilpasse seg den grensen for å få plass i butikkhyllene. Erfaringer fra Finland tyder på at etterspørselen etter sterkere alkohol øker etter lignende tiltak, og omsetningen hos deres vinmonopol, Alko, gikk ned.

Vinmonopolet har av folkehelsehensyn unntak fra EUs frihandelsregler. Men dess mer av omsetningen som foregår utenfor polet, dess svakere står denne begrunnelsen. Vi er bekymret for konsekvensene dette kan ha for vinmonopolordningen.

Norge har en solid alkoholpolitikk det er bred oppslutning om. Det er ingen grunn til å fikse det som ikke er ødelagt. Vi oppfordrer Høyre til å snu i andreutkastet og heller fokusere på tiltak som fremmer folkehelsen og reduserer skadelig alkoholbruk. La oss bevare en ansvarlig alkoholpolitikk som setter helse og velferd først.

Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær, Kreftforeningen

Tone P. Torgersen, fagsjef, Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tove Gundersen, generalsekretær, Rådet for Psykisk helse

Mari Larsen, generalsekretær, LHL

Britt Inger Skaanes, generalsekretær, Diabetesforbundet

Inger Lise Hansen, generalsekretær, Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan

Read Entire Article