Spår prishopp på 10 prosent: – Boligkrise

1 day ago 7



Eiendom Norge spår en solid oppgang i boligprisene neste år. Et historisk lavt antall nye boliger trekkes frem som én av årsakene.

 Håvard Sjursen / TV 2
PRISHOPP: Eiendom Norge forventer sterk prisvekst i byene de neste 12 månedene. Foto: Håvard Sjursen / TV 2

Publisert 20.12.2024 11:07 Sist oppdatert 4 minutter siden

Eiendom Norges prognose for boligmarkedet i 2025 er en oppgang på 10 prosent, opplyser de i en pressemelding fredag.

– Enkelte byer vil få en sterkere utvikling enn den nasjonale, og vi tror særlig Stavanger, Bergen og Oslo vil skille seg ut. Her venter vi at boligprisene vil stige over 10 prosent, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i pressemeldingen.

Til sammenligning har boligprisene steget med 6,3 prosent så langt i 2024. Det er allerede et historisk høyt tall.

I sine prognoser for 2025, venter Eiendom Norge følgende prisvekst i de største byene:

  • Oslo: Oppgang på 12 prosent.
  • Bergen: Oppgang på 11 prosent.
  • Stavanger: Oppgang på 10,5 prosent.
  • Kristiansand: Oppgang på 10 prosent.
  • Trondheim: Oppgang på 6 prosent.
  • Tromsø: Oppgang på 8 prosent.

«Boligkrise»

De viktigste driverne bak oppgangen er et historisk lavt antall fullførte nye boliger i 2025, rentenedsettelser og god lønnsvekst, ifølge Eiendom Norge. 

– De nylig varslede lettelsene i utlånsforskriften vil også gi en viss stimulans, men vår vurdering er at den effekten blir størst i de mellomstore byene og distriktene, sier direktør Lauridsen.

Spesielt mangelen på nye boliger pekes ut som utfordrende. Eiendom Norge omtaler det som at «boligkrisen er her i 2025». 

 Martin Berg Isaksen / TV 2
FÆRRE INVESTERINGER: Administrerende direktør Henning Lauridsen har dårligere tro på boliginvesteringene neste år enn Finansdepartementet. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2

– Nyboligsalget har sunket mye siden sommeren 2022 og ifølge ferske tall fra Boligprodusentene er salget om lag halvert siden toppen. Det betyr lavere aktivitet og lav boligbygging i lang tid fremover. Boligbygging er som et tankskip det tar lang tid å snu, sier Lauridsen.

I statsbudsjettet i høst prognostiserte regjeringen og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) en oppgang på 12 prosent i boliginvesteringene.

– Eiendom Norge venter boliginvesteringene vil bli mye svakere neste år enn det regjeringen la til grunn i statsbudsjettet og at SSBs ferske prognose dessverre er langt mer sannsynlig, sier direktøren. 

Usikkert med renten

Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i meglerhuset Handelsbanken, understreker at det er stor usikkerhet knyttet til renteutviklingen neste år, som tross alt har mye å si for boligprisene. 

Da Norges Bank la frem sin siste rentebeslutning torsdag, la de opp til tre rentekutt i 2025. 

På den andre siden endte man opp med null rentekutt i 2024, understreker Gonsholt Hov. 

– De fleste økonomene venter tre kutt, men så har du også de som spår at det kan bli færre, sier sjeføkonomen. 

 Aage Aune / TV 2
PROBLEMATISK FOR MANGE: Den høye boligprisveksten vil gjøre det vanskeligere for blant annet unge å komme inn på boligmarkedet, ifølge sjefsøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Aage Aune / TV 2

Handelsbanken gikk også nylig ut med sin prognose for boligmarkedet. 

De spår en «eksplosiv økning», og en prisvekst på 11,4 prosent i Oslo, samt 11–12 prosent på landsbasis. Altså noe høyere enn det Eiendom Norge legger til grunn. 

– Det er såpass usikkerhet rundt dette her, så det er vanskelig å si om det blir 10 eller 11,5 prosent, sier sjeføkonomen. 

Samlet sett venter Handelsbanken at boligprisene vil stige med 30 prosent i Oslo, og 25 prosent på landsbasis, fra 2024 til 2026.

– Problematisk for mange

– Nå har vi hatt flere år med stor boligprisvekst, spesielt i byene. Er dette egentlig bra?

– Det kommer an på øyet som ser. Dette er jo problematisk for mange – da tenker jeg på de som forsøker å komme seg inn på boligmarkedet. Det er åpenbart et sosialt problem, svarer Gonsholt Hov. 

De som allerede er etablert på boligmarkedet kan derimot «slappe av» mens boligformuen vokser, legger han til. 

– Dette er heller ikke noe som oppstår nå, men noe vi har sett over tid. Boligprisveksten i blant annet Oslo løper fra lønnsveksten, og tilbudssiden er begrenset. Det er det som er det strukturelle problemet, sier sjeføkonomen. 

Read Entire Article