Sørlandets skjulte skatt

2 days ago 9



Norge står foran en fremtid der teknologi spiller en nøkkelrolle i å løse store samfunnsutfordringer, alt fra grønn omstilling til effektivisering av offentlig sektor og bidra til Norges sikkerhet og beredskap. Agder står ved et veiskille. Regionen vår har lenge vært kjent for sin sterke industri, men i en verden som stadig blir mer digital, er det IKT- og kompetansenæringen som nå peker veien fremover.

Agder har lenge vært ansett som en viktig teknologiregion, men det er kanskje ikke allment kjent hvor sterkt IT- og kompetansemiljøet er i regionen, og styrkene som ligger her, skriver Cathrine Stien, daglig leder i Digin. Foto: Jacob J. Buchard

I slutten av september ble Norges nye nasjonale digitaliseringsstrategi lansert, og med den en svært ambisiøs plan om å gjøre Norge til verdens mest digitaliserte land innen 2030. En forutsetning for å lykkes med dette er at både næringslivet og offentlig sektor henger med på denne utviklingen, og her kan Agders IT- og kompetansenæring spille en avgjørende rolle.

Agder har lenge vært ansett som en viktig teknologiregion, men det er kanskje ikke allment kjent hvor sterkt IT- og kompetansemiljøet er i regionen, og styrkene som ligger her. Rapporter om IKT- og kompetansenæringen på Sørlandet viser at regionen har en høy arbeidskraftsproduktivitet, og IKT-sektoren er en betydelig bidragsyter til verdiskapingen. Næringen er i sterk vekst både i etablerte og nyetablerte bedrifter, og den kompetansen som finnes her, har potensial til å være en driver for Norges nasjonale mål.

Men for å utnytte dette potensialet fullt ut, må vi fokusere på tre sentrale områder: samarbeid, teknologiutvikling og bærekraftig omstilling. Dette er også områder som står høyt på den nasjonale digitaliseringsstrategiens agenda og Regionplan Agder.

En viktig del av strategien handler om styrking av samarbeid mellom næringsliv, akademia og offentlig sektor. I Agder har vi allerede en kultur for samarbeid, og Digin, regionens IKT-klynge, er et godt eksempel på hvordan slike partnerskap kan skape innovasjon og verdiskaping. Agder har også et av landets mest fremoverlente miljø for samarbeid i offentlig sektor gjennom Digi Agder som virkelig bidrar til kompetanseløft på de mulighetene digitalisering gir for kommunene og innbyggerne i Agder.

Samarbeidet mellom næringslivet, Universitetet i Agder (UiA) og forskningsmiljøer i regionen kan bidra til å omsette forskning til kommersielle løsninger, og det er en suksessoppskrift som vi kan bygge videre på. Å bygge videre på dette, samt knytte til seg aktører fra hele landet og internasjonalt slik vår regions industri tradisjonelt har gjort, vil gjøre Agder til et teknologisk nav, og bidra til at Norge når sine ambisjoner om økt digital verdiskaping.

Den nye nasjonal digitaliseringsstrategien fremhever teknologi som kunstig intelligens (KI) og dataanalyse som sentrale verktøy for å løse fremtidens utfordringer. I Agder har vi allerede et solid fundament innenfor disse teknologiene. Satsingene ved Universitetet i Agder har bidratt til at vår region ligger i forkant. Styrkene i vår region ligger både i teknologiutviklingen gjennom blant annet utviklingen av Tsetlin-maskinen til Ole Christoffer Granmo, men også i forskningen av det brede KI-feltet eksempelvis KI og etikk forskningen til Elisabeth Austad Asser. Ved å fremme bruken av KI i sektorer som fornybar energi, industri og ikke minst offentlig forvaltning, kan vi bidra til mer effektive løsninger og bedre beslutningsprosesser.

For å realisere den nasjonale digitaliseringsstrategien må Norge utnytte styrkene i regioner som Agder.

Et konkret eksempel er hvordan stedfestet informasjon kombinert med KI kan effektivisere både arealforvaltning og miljøovervåkning. Teknologier som dette vil ikke bare styrke regionens posisjon nasjonalt, men også være et viktig bidrag til den digitale infrastrukturen som Norge må bygge. Her har vår region allerede vist verdien av slik teknologi gjennom offentlig-private samarbeid som Kart.AI prosjektet.

En av de store utfordringene for Norge er å oppnå grønn omstilling samtidig som vi digitaliserer samfunnet. Den ny nasjonale digitaliseringsstrategien peker på at digitalisering er et verktøy for å kutte utslipp, skape nye arbeidsplasser og forvalte naturressurser på en mer bærekraftig måte. I Agder har vi allerede flere store grønne satsinger, som havvind og batteriproduksjon, og IT-næringen kan spille en viktig rolle i å støtte disse prosjektene.

Ved å bruke digitale verktøy og KI både i planleggingsprosesser og for å optimalisere ressursbruk og redusere energiforbruket, kan vi bidra til en mer bærekraftig industri. IT-sektoren har her en mulighet til å være en viktig del av Norges klimamål, samtidig som vi bygger en konkurransedyktig teknologibransje.

For å realisere den nasjonale digitaliseringsstrategien må Norge utnytte styrkene i regioner som Agder. Med en robust IKT-næring, sterke samarbeidsmodeller og fremtidsrettet teknologikompetanse er Agder godt posisjonert til å bidra til nasjonale målsettinger. IT-næringen her kan være en viktig drivkraft for både digital innovasjon og grønn omstilling, samtidig som den skaper nye arbeidsplasser og verdier for fremtiden.

Gjennom Digin, Norges ledende IKT-klynge, kan regionen styrke sitt samarbeid på tvers av sektorer og bidra med løsninger som støtter Norges overordnede mål. Agder har potensial til å være et teknologisk knutepunkt – et nav for fremtidens digitale og bærekraftige Norge.

Read Entire Article