Sophie Elise og Maria Stavang tatt for ulovlig medisin-reklame

1 month ago 28



«Medisin mot hårtap – Update».

Sånn innleder influenser Sofie Steen Isachsen, bedre kjent som Sophie Elise, en video på Snapchat i juli i år. Videoen handla om legemiddelet Lonolox.

Skjermbilde av en story lagt ut av sophie elise som holder fram en pakke medisiner. Overskrifta er «Medisin for hårtap - update»

Foto: Sophie Elise / Snapchat

Det er en medisin mot hårtap, og influenseren både prata og skreiv om sine erfaringer med det:

  • «Og yes, håret begynner å vokse mer på HELE kroppen. Tror ikke noen medisin kan gjøre at du KUN får bedre hår på hodet, og ikke ellers».
  • «Her er den altså! Har brukt den siden månedsskiftet april – mai, og merker nå skikkelig forskjell. Husk å ta skjermbilde, fordi spørsmålene kommer daglig».

Det influenseren gjorde her, er brudd på legemiddelforskrifta. Det har Direktoratet for medisinske produkter (DMP) slått fast.

Påvirkningskraft

I vedtaket fra Direktorat for medisinske produkter (DMP), legges det vekt på at Sophie Elise har delt bilder av legemiddelet og påstander om åssen medisinen skal fungere.

– Når det gjelder reseptbelagte legemidler som det Sophie Elise snakker om, er det rett og slett ikke lov å reklamere for det til allmennheten. Det sier lege Ingrid Aas i DMP.

Ingrid Aas overlege Direktoratet for medisinske produkter

Ingrid Aas er overlege i Direktoratet for medisinske produkter.

Foto: Caroline Roka

Videoen inneholdt også tekst som viser hvilken klinikk som kan skrive ut medisinen.

– Når kjente personer og influensere snakker om legemidler på den måten, veit vi at de har stor påvirkningskraft, sier Aas i direktoratet.

Medisinen som Sophie Elise skrev om er for folk som har arvelig håravfall. Den er bare tilgjengelig i flytende form i Norge. Virkestoffet minoksidil i tabletter er ikke godkjent i Norge, og krever en spesiell søknad fra legen.

Ville fortelle om personlige erfaringer

Sofie Steen Isachsen skriver i ei tekstmelding til NRK at hun ikke har fått betaling for videoen.

– Du er en veldig erfaren influenser. Tenkte du ikke på at dette kunne være ulovlig?

– Nei, dette skjedde som ledd i ei meningsutveksling og jeg tenkte nok at man sto fritt til å omtale slike produkter.

Hun sier videre at innlegget blei lagt ut i hurten og sturten, og at det lå ute i 24 timer.

Sophie Elise i studio K80 på NRK

Sophie Steen Isachsen kommer ikke til å klage på vedtaket fra DMP.

Foto: Robert Rønning / NRK

I et tilsvar til DMP har advokatene hennes skrevet at målet med videoen skal ha vært å dele personlige erfaringer med medisinen fordi hun hadde fått mange spørsmål fra følgerne om det.

– En helt sentral del av det korte og nøkterne innlegget fokuserte på erfaringen med at legemiddelet fremmet hårvekst over hele kroppen, noe som ikke kan anses som en positiv (salgsfremmende) ytring- eller en ytring om «helbredende» eller «forebyggende» egenskaper, skriver advokatene hennes.

Til NRK sier influenseren at dette absolutt vil ha betydning for hva hun vil publisere framover.

Og nesten samtidig som hun blei tatt for lovbrudd, blei en annen kjent profil, komiker Maria Stavang, tatt for brudd på samme regelverk.

Tullet med Paracet

– Jeg ville bare lage en sketsj, sier Stavang til NRK.

Komikeren, som er kjent under navnet Piateed, forteller at hun blei overraska da Direktorat for medisinske produkter tok kontakt og ga beskjed om at hun hadde brutt loven.

Bakgrunnen var at Stavang i sommer delte en video på TikTok med tittelen «Når influenceren tvinger kjæresten med på reklamesamarbeid». Paracet, som brukes til å behandle moderate smerter og feber, var en sentral del av innholdet i videoen.

Maria Stavang er tatt for ulovlig medisin-reklame på grunn av denne sketsjen som hun la ut på TikTok. Hun sletta videoen da hun blei varsla om at det kunne være brudd på loven.

Stavang sa at hun «i samarbeid med Paracet» skulle vise åssen man kan kvitte seg med hodepine.

« ... og så tar du bare Paracetene og så er du klar for å ha en fin dag uten å ha hodepine …», sa hun i videoen, før hun ga en demonstrasjon av inntak av Paracet.

– Jeg visste ikke at jeg brøt loven med humor. Det jeg gjorde var åpenbart tull, sier Stavang.

Hjelper ikke at hun er komiker

Ingrid Aas i direktoratet sier at de ikke kan ta hensyn til at videoen var ment som en morsom sketsj.

– Vi tenker at kjente personer som har stor påvirkningskraft bør være forsiktige med hva de tuller med. Det er tilstrekkelig at det bare er et fåtall personer som misforstår det, og bruker legemidlene på en risikofylt måte, sier Aas i DMP.

Hun forteller at Paracet kan være skadelig for leveren hvis det brukes feil.

Det at Stavang er komiker av yrke, eller at hun ikke fikk betalt for innlegget, endrer ikke vurderinga til direktoratet.

Hvis denne sketsjen hadde blitt sendt i et humorprogram på TV, hadde det fortsatt vært regna som reklame?

– Akkurat i denne saken vurderer vi at det er et såpass grovt brudd at vi ville vurdert et varsel også om det hadde vært publisert som en sketsj på NRK, sier Aas.

Stavang fjerna TikTok-videoen umiddelbart. Hun synes i og for seg det er fint at direktoratet gjør jobben sin.

– Dette viser jo at de følger med, sier hun.

Verken Stavang eller Isachsen må betale mulkt. De må heller ikke legge ut innlegg hvor de forteller at de er felt for ulovlig reklame.

Publisert 22.10.2024, kl. 15.11

Read Entire Article