Sønn av skotsk «kingpin» pågrepet på rømmen i Norge: – Det er satt en pris på hodet hans

1 month ago 25



– Det er satt en pris på hodet hans, og det var grunnen til at han stakk, sier mannens forsvarer i Norge, Ola Lunde, til NRK.

Skotske Alexander Sutherland rømte etter endt permisjon fra fengsel i Skottland i april. Der nærmet han seg slutten av en fengselsstraff på 16 år for narkotikalovbrudd, vold og bedrageri.

Han var redd, han hadde fått vite at noen skulle ta ham, og det var medvirkende til at han forlot Skottland.

Heller enn å møte opp i fengsel når permisjonen var over, satte han seg på et fly. En storslagen leteaksjon bar ikke frukter, og Sutherland ble etterlyst internasjonalt.

Han oppholdt seg en periode i Hongkong, før han fløy til Oslo i juni. Lunde mener det er tilfeldig at rømlingen valgte Oslo som tilholdssted.

– Norge var nok en del av en rundreise som han for så vidt hadde planlagt på forhånd. Han hadde vært i Hongkong en periode, og så kom han til Norge, sier Lunde til NRK.

Født inn i «crime lord»-familie

Lunde legger til at han ikke er kjent med årsaken til at noen skal være ute etter hans klient i Skottland.

– Han er dømt for befatning av 40 kilo heroin. Det ville gitt maks straff i Norge også, det kvantumet der. Men det er naturlig å tro at det har sammenheng med det.

Ifølge The Scottish Sun ble rømlingen i fjor angrepet i fengsel.

Årsaken skal være konflikter med dype røtter. Faren til Sutherland, Jamie Daniels, beskrives nemlig av skotske aviser som en av de mektigste og rikeste kriminelle i Glasgow noensinne.

Han skal ha bygget opp et internasjonalt kriminelt imperium, og knyttet seg til mektige nettverk i Liverpool, Manchester og London. Men han skal også ha hatt mange fiender.

The Scottish Sun bruker ord som «kingpin» og «crime lord» for å beskrive mannens far. Da Daniels døde av kreft i 2016, fikk sønnen bære kisten – flankert av sikkerhetsvakter lenket fast til ham.

Forsvarer Ola Lunde

Ola Lunde er den skotske rømlingens advokat.

Foto: Vidar Ruud / NTB

I en rettshøring i Edinburgh samme år, påpekte Sutherland at han ble født og oppdratt i en kriminell familie, skriver Glasgow Times. Han sa han hadde opplevd press på å gå inn i «familiebedriften», og ba om kortere fengselsstraff.

Pågrepet på 7 Eleven i Oslo

Rømlingen Sutherland oppholdt seg i Norge i ti dager før han ble pågrepet i slutten av juni, ifølge en kjennelse. Det skjedde på en 7 Eleven i Oslo, opplyser politiadvokat Hans Petter Pedersen Skurdal til NRK.

– Han er på rømmen fra Storbritannia, og ble pågrepet i Norge 25 juni. Da oppdager norsk politi at vi har en her som er etterlyst. Da ble han pågrepet, sier Skurdal.

Rømlingen har samtykket til å la seg utlevere til Skottland. Dette kan ifølge politiadvokaten skje i løpet av noen uker.

Scotland Yard bekrefter i en uttalelse til NRK at de jobber med norske myndigheter for å få mannen utlevert.

– Han har samtykket for å gjøre det enkelt for norske myndigheter, og så savner han familien, sier forsvarer Lunde.

I Skottland risikerer Sutherland ytterligere år bak murene på grunn av rømningen.

– Han kan risikere ekstra straff for det. Faktisk helt opp til livstidsdom. Men det har jeg ikke noe tro på at vil skje, sier Lunde.

At skotske lover i prinsippet åpner for at mannen kan få livstidsstraff, er også undersøkt av Justisdepartementet.

Det kommer fram i den siste fengslingskjennelsen i mannens sak. Her skriver britiske myndigheter at det er usannsynlig at mannen får livstid for å ha rømt landet.

Publisert 30.08.2024, kl. 09.09 Oppdatert 30.08.2024, kl. 09.23

Read Entire Article