Solbergs valgløfte: Vil la flere jobbe som innleide og midlertidige

1 week ago 10



For første gang siden koronatiden går Høyre-leder Erna Solberg og NHO-sjef Ole Erik Almlid sammen om et politisk utspill.

På rusletur i Frognerparken slår de fast at de vil vrake to av Støre-regjeringens aller viktigste gjennomslag i arbeidslivspolitikken. Med full støtte fra NHO vil Høyre:

  • senke terskelen inn i arbeidslivet ved å åpne for en generell adgang til å ansette i midlertidige stillinger innenfor et strengt regelverk.
  • sørge for at næringslivet kan leie inn arbeidskraft ved behov, i tråd med reglene som gjaldt fra 2019.

Ole Erik Almlid og Erna Solberg

LØFTE: Både Almlid og Solberg ønsker et mer liberalt regelverk for å leie inn arbeidskraft.

Foto: Ksenia Novikova

Rundt én av fem personer i yrkesaktiv alder står utenfor arbeid eller utdanning her til lands, ifølge Nav.

Å få flere av disse nesten 700 000 inn i arbeidslivet vil derfor være en hovedutfordring for enhver regjering, uansett farge.

– Barrierene regjeringen har laget på innleie av arbeidskraft, bør mykes opp igjen, sier Solberg.

– Det betyr at det er lov å leie inn arbeidskraft for å kunne ta unna topper, for å ha vikariater. Det betyr indirekte også at du kan få prøve ut folk i en stilling knyttet til dette. Vi ønsker mer liberale, midlertidige regler, sier Høyre-sjefen.

Forslagene er beskrevet i Høyres forslag til valgprogram, som nå er på høring i partiet.

– En vei inn

Dagens regjering var raskt ute med å fjerne adgangen til generelle midlertidige ansettelser i norske bedrifter etter maktskiftet i 2021.

Også adgangen til å leie inn arbeidskraft ble strammet inn. Regelverket ble liberalisert under Erna Solbergs regjeringstid.

Støre-regjeringen begrunnet sine grep med et behov for å beskytte arbeidstakerne bedre mot korte, midlertidige og mer usikre arbeidsavtaler.

Solberg og Almlid mener derimot at en liberalisering vil kunne gjøre veien inn i jobb kortere for folk som står utenfor, eller har et «hull i CV-en».

– Vi vet at bemanningsbyråene var veien inn for veldig mange av dem som slet i arbeidsmarkedet, sier Solberg.

Almlid sier tre av fire NHO-bedrifter har variasjoner i produksjonen i løpet av året. Dermed varierer også behovet for arbeidskraft.

– Innleiereglene har gjort det vanskeligere å løse det. Det har ført til at mange lar være å by på oppdrag, sier han til NRK.

– Reverseringsparti

Innsats for å få flere inn i jobb henger sammen med debatten om hvorvidt dagens velferdsstat vil være bærekraftig i tiårene som kommer. Da skal stadig færre yrkesaktive betale for et stadig større antall pensjonister og folk på ytelser.

Ifølge Almlid mangler seks av ti NHO-bedrifter arbeidskraft:

Vi trenger flere veier inn i arbeidslivet, ikke færre. Og bedriftene roper på arbeidskraft. Hvis ikke vi får løst dette, så vil produktiviteten i Norge ikke øke, men fortsette å gå ned. Det er et veldig farlig signal.

Tonje

STRAMMET INN: Høyre-forslaget om å myke opp reglene for innleie og midlertidighet er dårlig, mener arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

Foto: Fredrik Pedersen / NRK

Men Arbeiderpartiet og LO steiler når de får høre om utspillet fra Høyre og NHO.

Høyre er et reverseringsparti. Dette er gamle forslag fra Høyre, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

– Vi vet at den som er ansatt midlertidig, tjener mindre enn den som har fast jobb.

– Vil ikke dette være å gi flere som står utenfor arbeidslivet en sjanse?

– Det tror jeg ikke, fordi vi klarer å inkludere mange med dagens regelverk, men også fordi de som står utenfor i dag, trenger trygghet for jobben de skal inn i.

LO-nestleder Steinar Krogstad frykter Høyres forslag vil få negative følger for arbeidslivet, og spesielt andelen fast ansatte. Han mener dagens regler er fleksible nok.

– Mange av de utenlandske arbeidstakerne som vi nå har fått inn i faste stillinger i produksjonsvirksomhetene, vil kanskje igjen havne i en usikker bemanningsbransje, sier han.

Publisert 14.11.2024, kl. 06.45

Read Entire Article