– Slutten på forhandlingene

1 month ago 25



Drapet på Hamas-lederen:

Drapet på Hamas-leder Ismail Haniyeh er en katastrofe for sivilbefolkningen i Gaza, mener Midtøsten-forsker Dag Henrik Tuastad. Han mener verdenssamfunnet nå må gripe inn.

310724_Front
HYLLET: Dette er et av de siste bildene som er tatt av Ismail Haniyeh før han ble drept i Teheran, hvor han fulgte innsettelsen av Irans nye president. Foto: Majid Asgaripour / Reuters / NTB

Publisert 31.07.2024 15:26

Hamas´ øverste politiske leder, Ismail Haniyeh, var ansiktet utad til den palestinske gruppens internasjonale diplomati.

Men til tross for hardtslående retorikk, ble han sett på som moderat sammenlignet med flere høytstående Hamas-medlemmer i Gaza. 

Onsdag morgen kom nyheten om at Hamas-lederen er drept. 

– Haniyeh var den samlende kraften i Hamas. Han har vært moderat og ønsket politiske løsninger. Selv om han også har gått i mer ytterliggående retning de siste årene, er problemet nå som han er drept, at man sitter igjen med de mest ekstreme, sier Hilde Henriksen Waage, professor ved UiO og seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet Prio, til TV 2.

Haniyeh ble utpekt som leder for Hamas i Gaza i 2006, og i 2017 fikk han toppjobben som leder av Hamas' politiske byrå. 

På dette tidspunktet prøvde Hamas å endre sin profil, ifølge Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad ved Universitetet i Oslo. 

– Hamas ønsket å kvitte seg med terrorstempelet, og godkjente også implisitt en totstatsløsning, sier Tuastad til TV 2.   

Men det var ikke Haniye som drev frem den nye linjen, mener han. 

– Den politiske lederen i Hamas er mer et uttrykk for en tenkning i Hamas, enn at han har mye makt. Haniyeh som leder endret ikke Hamas. Han ble leder fordi Hamas endret seg, sier Tuastad. 

Nå som Haniyeh er drept kan Hamas få en mindre pragmatisk leder, fordi det oppstår et økt press nedenfra i organisasjonen om å fortsette den væpnede kampen, mener han. 

Slutten på forhandlingene

Haniyeh ledet Hamas fra Qatar, og eksiltilværelsen gjorde det mulig for ham å reise. 

Han kunne dermed fungere som forhandler i våpenhvile-samtalene.

– Våpenhvileforhandlingene som har pågått i månedsvis står nå uten Hamas sin politiske leder, og selv om Hamas er en godt utbygd og velorganisert organisasjon, så er det ingen som uten videre kan gå inn og erstatte Haniyeh, sier Henriksen Waage.

Tuastad sier drapet på Haniyeh er en katastrofe for sivilbefolkningen på Gaza, og for de israelske gislene som fortsatt befinner seg der. 

– Det er jo helt usannsynlig at Hamas vil fortsette forhandlingene nå som forhandlingslederen deres er død, sier han. 

 Fatima Shbair / AP / NTB
MATKØ: Palestinere i Rafah i matkø. Konflikten er fastlåst, og situasjonen for sivilbefolkningen blir stadig mer desperat. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB

Dermed er det heller ingen utsikter til å få slutt på de sivile lidelsene som blir verre for hver dag som går.

Tuastad mener derfor at verdenssamfunnet nå må gripe inn.

– En internasjonal intervensjon må til. Man må ta innover seg lidelsen til sivilbefolkningen på Gaza. 

 Abdel Kareem Hana / AP / NTB
SYKDOMMER: Toleen Marshoud, en liten jente på flukt, er et av mange barn som har blitt rammet av hudsykdom på grunn av de dårlige sanitære forholdene i flyktningleirene. Foto: Abdel Kareem Hana / AP / NTB

Han sier Haniyehs død er slutten på forhandlingene. Samtidig er Israel anklaget for folkemord, og det er liten grunn til å tro at de vil gjøre noe for å bedre forholdene for Gazas innbyggere. Det er også helt usannsynlig at Hamas legger ned våpnene. 

– Da må man se på mulighetene for en humanitær intervensjon for å redde befolkningen, sier Tuastad.   

Forsvarte terrorangrepet

Over 39.000 mennesker har blitt drept i krigen som ble utløst av Hamas-angrepet mot Isral 7. oktober i fjor 

Det er ikke klart hvor mye Haniyeh visste om angrepet mot Israel før det fant sted, skriver Reuters.

Planene ble lagt av Hamas´militære fløy i Gaza, og Reuters skriver at flere Hamas-topper virket overrasket over både timingen og omfanget av angrepet.

– Om han ikke var med på planleggingen av angrepet, så forsvarte han det i ettertid. Han sto for massakren, sier Tuastad. 

Observatører og analytikere mener det var sannsynlig at flere var involvert i planer om å ta gisler for å få i stand en fangeutveksling, men få visste om akkurat hva den militære fløyen ville gjøre. 

– Omfanget og bestialiteten i angrepet 7. oktober bryter jo helt med 2017-tankegangen som Haniyeh representerte, og gjorde slutt på ideen om å få fjernet terrorstemplet en gang for alle, sier Tuastad. 

310724_Front
POPULÆR: Haniyeh hilser sine støttespillere under feiring av Hamas militære fløy i Jabalia i 2014. Foto: Adel Hana / AP / NTB

Sønner drept i krigen

Haniyeh har familie som bor i Gaza, og tre av hans sønner – Hazem, Amir og Mohammad – ble drept da bilen de kjørte, ble truffet av en bombe i et israelsk angrep i april. 

Hamas-lederen har også mistet fire av sine barnebarn, tre jenter og en gutt, ifølge Hamas.

Haniyeh har avvist israelske påstander om at sønnene hans var Hamas-krigere.

På spørsmål om deres død ville påvirke våpenhvileforhandlingene, svarte han at «det palestinske folkets interesser settes foran alt annet».

– Hele vår befolkning og alle familiene til Gazas innbyggere har betalt en høy pris med blodet fra sine barn, og jeg er en av dem, sa han, og la til at minst 60 medlemmer av hans familie ble drept i krigen.

– Kampen fortsetter

Haniyeh, som selv er sunnimuslim, hadde en stor rolle i å bygge opp Hamas' kampkapasitet, delvis ved å pleie båndene med sjiamuslimske Iran, skriver Reuters.

Han har vært å finne på USAs liste over såkalt spesielt utpekte globale terrorister siden 2018.

Israel betrakter hele Hamas-ledelsen som terrorister, og har anklaget Haniyeh og andre for «å trekke i trådene i Hamas' terrororganisasjon».

310724_Front
POLITISK: Hamas-leder Ismail Haniyeh i samtale med den palestinske presidenteb Mahmoud Abbas, som representerer Fatah, den største av de palestinske medlemsorganisasjonene i den Palestinske frigjøringsorganisasjonen, PLO. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB

I løpet av det tiåret da Haniyeh var Hamas' toppleder i Gaza, anklaget Israel ledelsen hans for å bidra til å avlede humanitær hjelp til gruppens militære fløy. Hamas avviste dette.

Da han forlot Gaza i 2017, ble han etterfulgt av Yahya Sinwar, en hardliner som tilbrakte mer enn to tiår i israelske fengsler, og som Haniyeh ønsket velkommen tilbake til Gaza i 2011 etter en fangeutveksling.

310724_Front
HARDLINER: Yahya Sinwar er Hamas´ leder i Gaza. Foto: Adel Hana / AP / NTB

– Haniyeh leder den politiske kampen for Hamas, men har også hatt nære bånd til de mer ekstreme skikkelsene og den militære delen av organisasjonen, sier Palestina-ekspert Adeeb Ziadeh ved Qatar University til Reuters. 

I 2012 ble Haniyeh spurt av en Reuters-journalist om Hamas hadde gitt opp den væpnede kampen.

– Så klart ikke. Kampen vår fortsetter i alle former, gjennom folkelig, politisk, diplomatisk og militær motstand, var svaret. 

Bakgrunn

I sin ungdom var Haniyeh studentaktivist ved Islamic University i Gaza by.

Han ble med i Hamas da gruppen ble opprettet under den første palestinske intifadaen i 1987. 

Haniyeh ble fengslet i Israel en rekke ganger på 1980 og 90- tallet. Han ble deportert til Libanon sammen med 400 andre palestinere etter en pågripelse i 1992.

Haniyeh ble protégéen til Hamas’ grunnlegger Sheikh Ahmad Yassin, som, akkurat som Haniyehs familie, var flyktning fra landsbyen Al Jura nær Ashkelon. 

310724_Front
PRAGMATIKER: Ismail Haniyeh ble sett på som en omgjengelig type og en pragmatisk leder. Foto: Hatem Moussa / AP / NTB

I 1994 sa han til Reuters at Yassin var et forbilde for unge palestinere, og uttalte: «Av ham lærte vi kjærlighet til islam og offer for islam, og å ikke knele for disse tyrannene og despotene.»

Haniyeh var tidlig ute med å argumentere for at Hamas skulle gå inn i politikken. 

I 1994 sa han at dannelsen av et politisk parti «ville gjøre det mulig for Hamas å håndtere den fremvoksende utviklingen». 

I mai utstedte Den internasjonale straffedomstolen om arrestordre på tre Hamas-ledere, inkludert Haniyeh.

Read Entire Article