Slottet: – Kongehusets medlemmer har reservert seg fra å bli tatt bilder av

1 month ago 14



Vi er kjent med at det er gitt eksklusive rettigheter til to medier for dekningen av bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett, skriver Varpe i en e-post til NRK.

Kongehusets medlemmer har reservert seg fra å bli tatt bilde av og bli filmet av disse to mediene, i de tilfellene der pressen for øvrig ikke har tilgang.

NRK kunne i går avsløre at det britiske kjendisbladet Hello Magazine har sikret seg bilderettighetene når prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett gifter seg 31. august.

I dag bekreftet paret opplysningene.

Flere uavhengige kilder har også opplyst til NRK at TV-rettighetene i forbindelse med bryllupet skal være knyttet til Netflix.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett går om bord i en båt i Oslo mens de følges av et TV-team.

Da prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett la ut på båttur i Oslofjorden i sommer, var det med et TV-team med blant andre produsent Rebecca Chaiklin, som står bak blant annet den populære Netflix-dokumentaren «Tiger King», med i følget.

Foto: PHOTORUNNER AS / FRANK EVENSEN

NRK har også spurt Slottet om en slik eksklusiv avtale som prinsesseparet nå har bekreftet å ha inngått med Hello Magazine, er innenfor kongefamiliens enighet om at prinsessen ikke skal bruke tittelen og sin relasjon til kongehuset kommersielt.

– Avtalen mellom kongehuset og prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett gjelder fortsatt, skriver Varpe.

– Sterkt beklagelig

Prinsesseparets beslutning om å inngå eksklusive avtaler for dekning av bryllupet, har vakt reaksjoner.

– Jeg synes det er sterkt beklagelig og synd at de har valgt en sånn løsning, sier generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.

Reidun Kjelling Nybø.

– Prinsessen bryter nå en lang tradisjon i Norge, sier Reidun K. Nybø i Redaktørforeningen.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– Vi registrerer at Märtha Louise og Durek Verrett mener at dette er et privat arrangement. Samtidig har de solgt rettighetene til både vielsen og festene til et utenlandsk magasin. Da fremstår det jo ikke som spesielt privat likevel, sier Nybø.

Hun påpeker at prinsesse Märtha Louise nå bryter en årelang tradisjon.

– Her bryter et sentralt medlem av den norske kongefamilien det som har vært en lang og god tradisjon.

– Store begivenheter har vært dokumentert via norske breddemedier, som NTB og NRK, på vegne av hele pressen, som har formidlet bildene videre til folket og til andre redaksjoner som ønsker dem, også utenlandske, sier Nybø.

Et stort presseoppbud møter prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett når de ankommer TV 2s studio i Oslo i 2019

Da prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett skulle gjeste TV 2 få dager etter at de kunngjorde forholdet sitt i mai 2019, ble de møtt av et stort pressekorps. Når paret nå gifter seg, blir det uten norske redaksjoner til stede for å dokumentere vielsen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Vil ikke dele innholdet med offentligheten – kjendisbladet «skal dekke hver detalj eksklusivt»

Simon Eriksen Valvik, presseansvarlig for bryllupet, opplyste i dag at gjestelisten, programmet og detaljer rundt innholdet i bryllupet ikke vil bli delt med verken offentligheten eller pressen, ettersom bryllupsfesten er et privat arrangement.

«Det er selvfølgelig gledelig at så mange ønsker å delta i feiringen. Denne store interessen stiller imidlertid svært høye krav til kapasitet, sikkerhet og logistikk. Vi har derfor valgt å inngå en eksklusiv avtale om dekning av vielsen og festen med HELLO! Magazine,» skrev Valvik i en pressemelding.

Øvrig presse vil få en begrenset tilgang til bryllupet og vil ikke kunne dokumentere vielsen.

Märtha Louise og Durek Verrett forlovet

Paret offentliggjorde dette bildet da de forlovet seg i 2022.

Foto: Babak Golkar/elevateYOU / NTB

Pressen og offentligheten får på bryllupsdagen se brudeparet når de kommer ut for å hilse på lokalbefolkningen etter vielsen.

I tillegg vil ett eller flere bilder av brudeparet med familien bli sendt ut i etterkant. Bilder fra selve vielsen er det det britiske ukebladet som skal vise.

– Vi hadde hatt stor respekt for at paret hadde ønsket at feiringen og festen skulle være privat.

– Men å inngå ekteskap – selve vielsen – er for oss alle en offentlig hendelse i seg selv. Når det i tillegg er datteren til Norges konge og den fjerde i arverekken til den norske tronen som gifter seg, er det ikke en privat begivenhet, sier Nybø.

Märtha Louise og Durek Verrettskal gifte sge utandøra på Vinjevollen i Geiranger.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett skal gifte seg utendørs på Vinjevollen i Geiranger. Sletten ligger ved siden av Hotell Union, der bryllupsfesten holdes.

Foto: Astri Husø / NRK

– En ny vending fra prinsessen

Nyhetsredaktør Christina Dorthellinger i NTB er skuffet over prinsesseparets beslutning.

– Vi synes det er veldig uheldig. Vi er veldig skuffet over det. Og egentlig fryktelig overrasket. Dette er et nytt bilde i norsk offentlighet og en ny vending fra den norske prinsessen, sier hun.

– Det er historisk om vi ikke den tilgangen. Vi har vært på alle store offentlige hendelser og feiringer og jubileer knyttet til det norske kongehuset helt siden kong Haakon ankom Norge i november i 1905.

Vil ikke oppgi pris

Også Hello Magazine bekrefter på sine nettsider at de har eksklusive rettigheter til bryllupet.

«Märtha Louise, datteren til kongen og dronningen av Norge, og hennes forlovede Durek Verrett gifter seg om under to uker – og Hello! er glade for å kunne kunngjøre at vi skal dekke hver detalj av vielsen eksklusivt i vårt magasin, på våre nettsider og i sosiale medier i samarbeid med vår søsterpublikasjon Hola!», heter det der.

Det er ikke kjent hvor mye ukebladet har betalt for rettighetene.

Simon Eriksen Valvik

Simon E. Valvik vil ikke svare på hvor mye Hello Magazine har betalt for de eksklusive rettighetene.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

NRK har spurt Valvik om rettighetene er solgt og i så fall hvor mye Hello Magazine har betalt. NRK har også spurt om gjestene er informert om avtalen med det britiske ukebladet.

– Vi kommenterer ikke på innhold i avtalen eller annet rundt den, svarer Valvik.

– Jeg er veldig glad for å være i Hello! og Hola!, de har alltid nydelig fotoseanser, sier prinsesse Märtha Louise selv til ukebladet.

– Vårt bryllupssted i Geiranger er veldig vakkert og spesielt for meg, og jeg ser veldig frem til det.

Også Durek Verrett er glad for avtalen paret har inngått med kjendisbladet.

– Jeg setter virkelig pris på å være i disse bladene. Jeg har lest artiklene deres og føler at de virkelig forstår meg og Märtha, sier han.

– Andre medier fremstiller meg som noe jeg ikke er, men Hello og Hola viser den jeg er, og det er jeg takknemlig for, legger Verrett til.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett etter regjeringens festarrangement i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag i juni 2022 som ble holdt på Deichman Bjørvika, Oslos hovedbibliotek.

Det er knyttet offentlig interesse til bryllupet når kongsdatteren skal gifte seg 31. august. Her er prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett fotografert i forbindelse med feiringen av prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag i juni 2022, halvannen uke etter at de kunngjorde sin forlovelse.

Foto: Lise Åserud / NTB

– En famøs hevn

Sosiolog Trond Blindheim er ikke overrasket over prinsesseparets beslutning.

– De har jo vært ute og sagt at de ikke ville snakke med pressen. Norske medier har hatt en god del kritiske saker som har vært lite fordelaktige for dem, som blant annet har handlet om bruken av prinsessetittelen, Dureks kontroversielle uttalelser og så videre.

– Kanskje dette er en famøs hevn mot norsk presse som har vært negative mot dem. Jeg vet ikke, men de har i hvert fall ikke vært fornøyde med presseoppslagene om dem, sier Blindheim.

Han minner om at prinsesse Märtha Louise ikke lenger representerer kongehuset og ikke mottar noen apanasje.

– De er i sin fulle rett til å selge bryllupet. Både prinsessen og Verrett lever av kommersielle oppgaver. Jeg tror de heller vil prøve å posisjonere seg i utlandet, der det også er et større marked for den «businessen» de driver med, sier Blindheim.

Britisk konge-slektning fikk kritikk for å selge bryllupet

Det har tidligere vakt reaksjoner når kommersielle aktører har kjøpt rettigheter til et bryllup med kongelig kobling.

Peter Phillips og Autumn Kelly kommer ut av kirken hånd i hånd etter å ha giftet seg i 2008.

Publikum og presse fikk et glimt av de nygifte Peter Phillips og Autumn Kelly da de forlot kirken, men rettighetene til bildene fra vielsen og festen hadde paret solgt.

Foto: SHAUN CURRY / AFP

Da britiske Peter Phillips, sønnen til kong Charles’ søster prinsesse Anne, giftet seg i 2008, solgte han de eksklusive bilderettighetene fra vielsen og mottakelsen til Hello Magazine for 500.000 pund.

Det tilsvarer nesten 7 millioner kroner med dagens kurs.

– Ettersom gjestelisten besto av hele Peter Phillips familie, deriblant mormor dronning Elizabeth, satset Hello stort og brukte nesten 60 sider på bryllupet, har den svenske kongehuseksperten Roger Lundgren sagt til NRK.

Det er ikke kjent om og hvor mye Hello Magazine har betalt for rettighetene til prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts bryllup.

Dronning Elizabeth, prins Philip og prins Harry er blant dem som går ut av kirken etter bryllupet til Peter Phillips og Autumn Kelly i 2008.

Dronning Elizabeth var en selvskreven gjest da barnebarnet Peter Phillips giftet seg.

Foto: POOL / Reuters

Etter bryllupet til Peter Phillips i 2008, kom kritikken fra blant andre parlamentsmedlemmer, som reagerte på at noen i familien tjente penger på dronningens tilstedeværelse.

– Saken fikk sterk kritikk. Det er alltid problematisk hvis personer som har en kongelig kobling, kan anklages for å profittere på sitt slektskap, sa Lundgren.

Publisert 21.08.2024, kl. 12.29 Oppdatert 21.08.2024, kl. 16.29

Read Entire Article