Slik vil Ap dra unge ut av uføretrygd

1 month ago 21



Kortversjonen

  • Regjeringen lanserer tiltak for å hindre at unge blir uføre.
  • Unge uføre vil jevnlig bli kontaktet for å vurdere arbeidsevne og motivere til jobb.
  • Et nytt arbeidsprogram skal gi inntektsgaranti og jobbmuligheter for unge som sliter.

– De skal regelmessig bli kontaktet for å høre om de kan komme seg i jobb. Og unge som sliter, skal få inntektssikring og jobbtilbud, for å hindre at de blir uføre, fortsetter hun.

VG møter henne og statsminister Jonas Gahr Støre på sistnevntes hytte i Kilsund i Arendal, under forberedelsene til partilederdebatten torsdag kveld.

– Det aller viktigste vi kan gjøre for å ruste Norge for fremtiden, er å få flere i jobb og færre på trygd, sier Støre.

De legger frem to nye tiltak.

– Det ene er at unge uføre vil bli kontaktet med jevne mellomrom, for å inspirere dem og undersøke om de har mulighet for å jobbe litt, sier Brenna.

– De skal ikke få fred?

– Det er riktig. Vi tror en del av dem vil finne glede ved å jobbe litt og ikke være ufør resten av livet.

– Det andre er et arbeidsprogram, hvor unge som ennå ikke har blitt ufør, men sliter, skal penses inn på et spor hvor vi tilbyr dem inntektssikring og mulighet for jobb. Det gjør at de ikke trenger å være redde for ikke å ha inntekter, selv om de ikke blir uføre, sier hun.

Hun sier det dreier seg om et ett nytt NAV-løp der unge kan få ytelser – mot en strengere aktivitetsplikt.

MASEGARANTI: Er du ung ufør får du ikke være i fred med regjeringens nye ungdomsprogram. Foto: Helge Mikalsen / VG

Den samfunnsøkonomiske gevinsten av å holde en ung person i arbeid i 40 år framfor helt ufør, anslås til om lag 15 millioner kroner, ifølge Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

– Regjeringen er bekymret for at unge som strever ender opp med å jakte på diagnoser for å få penger til å leve av. Vi mener vi må hjelpe unge til å jakte på sine egne muligheter til å jobbe, sier Støre.

Hva betyr det å være ufør?

Å være uføretrygdet betyr at man mottar økonomisk støtte fra staten fordi man er for syk eller har en funksjonsnedsettelse som gjør at man ikke kan jobbe.

Hva er arbeidsavklaringspenger (AAP)?

Arbeidsavklaringspenger (AAP) er en ytelse som skal sikre inntekt for personer som på grunn av sykdom eller skade trenger hjelp fra Nav til å komme i arbeid. Det er en ordning før man eventuelt blir ufør.

Arbeidsavklaringspenger (AAP) er en ytelse som skal sikre inntekt for personer som på grunn av sykdom eller skade har behov for hjelp fra Nav for å komme i arbeid.

Hvem er de unge føre?

I 2020 var 68,4 prosent av de unge uføretrygdede var registrert med diagnoser innenfor gruppen psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser, ifølge tall fra Nav.

Innenfor gruppen av psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser utgjorde nevroser og atferdsforstyrrelser 37,8 prosent og psykisk utviklingshemming 18,2 prosent.

Høyre-leder Erna Solberg sa dette tidligere i uken:

– Hvis du har en utfordring og ikke klarer å komme deg inn i arbeidslivet, så leter du litt etter en diagnose, du leter litt etter noen som sier at du er for syk til å jobbe. Da blir du opptatt av å bevise at du er syk. Fremfor å se hvilke evner du har å bidra med, som gjør at du kan jobbe litt.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er ganske lik beskrivelse av uføret?

– Virkelighetsbeskrivelsen er lik, men det oppsiktsvekkende er å foreslå en absolutt aldersgrense. Det er jo ikke alder som avgjør om du får uføretrygd, men hvor syk du er. Hvis vi gir unge en inntekt uten at diagnose er inngangen, trenger de ikke å bruke alle sine krefter for å bekrefte at de er syke, sier Brenna.

Solberg tok tidligere i uken også til orde for at alle unge uføre under 30 år, utenom de med sterke handikap og tunge psykiske lidelser skal tilknyttes arbeidsmarkedet.

Brenna sier det slik:

– Mange uføre har skader eller handikap som gjør at det er opplagt at de er uføre, men en del har helseproblemer og diagnoser som kan endre seg over tid.

Hun legger til:

– En del av de som i dag er på vei til å bli uføre, skal få inntektssikring mot at de selv bidrar til å komme i aktivitet. Dette er ikke en ytelse du skal gå passivt på. Da kan du ta en pause fra jaget etter en diagnose, og heller bruke tiden din på å fullføre vitnemålet ditt eller være i jobb.

IKKE FALL I HAVET! Støre tar i mot Tonje Brenna - som kommer rett fra Arendalsuka. Foto: Helge Mikalsen / VG

Hun vil ikke sette en grense ved 30 år.

– Jeg er urolig for at en aldersgrense gjør systemet mer komplisert. Poenget må være at om du har sykdom du blir bedre av, og kan jobbet noe, må NAV følge deg opp og få deg tilbake i arbeidslivet. Vi kan ikke gjøre som i dag, hvor vi gir opp unge mennesker tidlig i livet.

– Dere bruker ordet unge, hvor går grensen for å være ung?

– Dersom du er under 30 år og får innvilget uføretrygd, basert på sykdom du kan bli bedre av, skal du bli kontaktet og få et tilbud om hjelp til å komme i arbeid, gjerne deltid. Vi kommer til å sette inn innstsen på de unge. Vi kommer ikke til ringe folk som er 48 år, for å presse dem til å prøve jobbing.

– Skal kommunene få mer penger da?

– Vi må jo bruke penger på Nav for å få dette til å funke, det er helt opplagt. Men det er heller ikke gratis for Nav at så mange får uføretrygd, sier Brenna.

Mange unge hverken jobber, studerer eller går på ytelser. Antallet unge som blir ufør har økt og sykefraværet blant unge som er i jobb, øker.

Støre sier at regjeringen er spesielt opptatt av å gi flere unge en sjanse i arbeidslivet. De nye tallene fra Nav viser at 111.000 under 30 år er utenfor jobb eller utdanning.

– Vi snakker om heltid på inn- og utpust og skal fortsette med det. Men her er det snakk om å legge til rette for deltid. Dette er legitim deltid – og snakk om folk som kan jobbe 10, 20, 30 prosent, sier Støre.

NY STOR OPPGAVE: Tonje Brenna tror de nye grepene vil gjøre at unge bruker mindre tid på sykdom - og mer tid på å få seg selv i jobb. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Vil dere gi bedriftene nye gulrøtter for å ta imot de unge?

– Lønnstilskudd er noe som gjør at den enkelte arbeidsgiver tør å ta risikoen, fordi de deler regningen med andre. Det tror jeg vi skal gjøre mer av fremover og vi skal gjøre det på mer fleksible måter, sier Brenna.

Read Entire Article