Slik smisker Norge med Trump-leiren

2 weeks ago 10



«God diskusjon med Heritage Foundation om sikkerhetspolitikk i nord og globale utfordringer», skriver Anniken Huitfeldt på Instagram. 

 Skjermbilde
SELFIE: USA-ambassadør Anniken Huitfeldt i møte med Heritage Foundation. Foto: Skjermbilde

Det er onsdag 30. oktober, og med bare seks dager igjen til presidentvalget har den norske USA-ambassadøren vært i møte med Victoria Coates, en av visepresidentene i Heritage Foundation. 

Den konservative tankesmia har spilt en helt spesiell rolle i valgkampen i år. Det er nemlig Heritage Foundation som står bak «Project 2025», en 922 sider lang plan for hvordan høyresiden i USA kan konsolidere makten hvis Donald Trump vinner. 

Tankesmias mål? 

Det er å «institusjonalisere trumpisme», ifølge Heritage-sjef Kevin Roberts. 

Selv har Trump forsøkt å distansere seg fra prosjektet. 

Men i norske diplomatkretser er analysen at Heritage har en viktig nettverksfunksjon på republikansk side og kommer til å spille en sentral rolle hvis Trump blir president.

Derfor har ambassaden i Washington jobbet målrettet for å komme tettere på. 

Systematisk arbeid

Kontakten med Heritage Foundation er et ledd i en stor innsats for å forberede Norge på en mulig ny periode med Trump. 

Innsatsen er blitt ledet fra Statsministerens kontor, med ambassaden som spydspissen i felt. Og mye av forberedelsene har handlet om å forsøke å bli bedre kjent med folkene rundt Trump. 

– Vi har lagt vekt på at diplomatene våre og utenrikstjenesten skal bruke mye tid på dette, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til TV 2. 

 Johan Falnes / TV2
PRIORITERT: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter at Norge har jobbet systematisk for å etablere kontakt med miljøene rundt Trump. Her er han om bord i det amerikanske hangarskipet USS Harry S. Truman. Foto: Johan Falnes / TV2

– Hvordan foregår det arbeidet? 

– Det foregår inn mot miljøer, tankesmier og grupper som av erfaring har betydning, sier Støre. 

Ifølge ham kan det riktignok være vanskeligere å komme inn i nye miljøer som den bevegelsen som har vokst fram rundt Trump. 

– Men vi har flinke folk i USA. Dyktig ambassadør. Og da tror jeg vi har gode kontakter. 

Norgesvenner 

Da Huitfeldt overtok som ambassadør på sensommeren, kom hun raskt i gang med arbeidet.

Blant de første hun møtte, var senator Kevin Cramer og kongressrepresentant Kelly Armstrong fra North Dakota. Der har hver fjerde innbygger norske aner – Armstrong er attpåtil gift med en norsk kvinne.  

De to republikanerne er begge klare Trump-tilhengere. 

Armstrong, som nå stiller til valg som guvernør, har kalt Trump en av de beste presidentene i vår tid for North Dakota. 

Cramer har for sin del markert seg blant annet som klimaskeptiker, abortmotstander og motstander av likekjønnet ekteskap. 

– For førti år siden godkjente USAs høyesterett selvbestemt abort. Og vi lurer på hvorfor vår kultur opplever skoleskytinger så ofte, sa Cramer i en oppsiktsvekkende tale i 2013. 

The first ship set off from Norway, filled with passengers en route to America nearly 200 years ago. The relationship between Norway and our great state runs deep and it was a joy to be the first member of Congress to meet with the new Norwegian Ambassador Anniken Huitfeldt. pic.twitter.com/awazT9S6p0

— Senator Kevin Cramer (@SenKevinCramer) September 10, 2024

– Vi har normalisert perversjon og pervertert Guds naturlov, fortsatte han. 

Men de norske diplomatene ser også andre veier, og en annen republikansk politiker Huitfeldt har møtt i høst, er Alaska-senator Lisa Murkowski. 

Hun støtter ikke Trump. 

I den politiske nettavisa Axios ble Murkowski nylig omtalt som en del av Senatets «nye maktsentrum» fordi hun kan komme på vippen i viktige saker framover. 

Nyttig bakgrunn

TV 2 er kjent med at noe av baktanken med å utnevne nettopp Huitfeldt til ambassadør, var å skaffe Norge større tilgang i Washington. 

Ideen har vært at hun som tidligere utenriksminister vil være mer synlig og få innpass på flere arenaer enn en ordinær ambassadør. Det skal blant annet ha blitt bekreftet av erfaringene som Australias tidligere statsminister Kevin Rudd har gjort seg etter at han ble USA-ambassadør i fjor. 

Men konkurransen er hard. 

Hva er «Project 2025»?

«Project 2025» er et prosjekt ledet av tankesmia Heritage Foundation som har hatt som mål å forberede høyresiden i USA på makt hvis Donald Trump vinner presidentvalget.

Den 922 sider lange planen «Mandate for Leadership – The Conservative Promise» fra i fjor står sentralt i prosjektet.

Et kjerneforslag i planen er å skifte ut et stort antall offentlig ansatte med politisk utnevnte folk som svarer til presidenten.

Diplomater fra hele verden har de siste månedene skrapt på dørene til republikanske politikere i håp om å knytte bånd til personer som kan bli en del av Trumps indre krets. 

Og i dette gamet er Norge langt fra den mest sentrale spilleren. 

De må dermed bruke det de kan for å gjøre seg interessante. Og det kan være alt fra å arrangere rockekonserter for diplomater og politikere til å spille på Norges unike posisjon som arktisk stat og Natos «øyne og ører» i nord.

Navneliste

TV 2 er kjent med at nordmennene har lagd en egen navneliste med oversikt over personer som kan tenkes å få posisjoner og innflytelse i en ny Trump-administrasjon. 

Oversikten inneholder også navn på disse personenes medarbeidere, slik at diplomatene kan jobbe på alle nivåer for å knytte bånd til dem. 

Samtidig knyttes det bånd på regjeringsnivå, som da utenriksminister Espen Barth Eide var på besøk i Washington i februar. 

 Ragnhild H. Simenstad / Utenriksdepartementet
VENNSKAPLIG: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sammen med senator Lindsey Graham. Bildet ble tatt da Eide besøkte Washington i februar. Foto: Ragnhild H. Simenstad / Utenriksdepartementet

Han møtte da flere framtredende republikanske politikere, deriblant senatorene Ted Cruz, Lindsey Graham og Mike Rounds. 

Alle tre støtter Trump i presidentvalget. 

I tillegg møtte utenriksministeren Elbridge Colby, som spilte en sentral rolle i utformingen av en ny amerikansk forsvarsstrategi sist Trump var president. 

Colby grunnla deretter tankesmia The Marathon Initiative i 2019. Han er blant dem som har argumentert sterkt for at den største trusselen mot USA er Kina, og at dette bør prioriteres høyere enn Ukraina framover. 

Forsøker å påvirke

I møtene med de republikanske aktørene er målet, ifølge TV 2s kilder, for det første å forstå bedre hvordan Trump-leiren tenker. 

Men nordmennene forsøker også å forsøke å få gehør for norske synspunkter, for eksempel når det gjelder verdien av støtte til Ukraina og av å holde Nato i hevd. 

Statsminister Støre innrømmer at han er spent på utfallet.

Derfor frykter han ikke Trump

– Dette valget har jo ganske høy temperatur, sier han. 

– Men jeg tenker at vi skal motta resultatet på en fornuftig, neddempet måte. For etter valget skal vi fortsatt jobbe med at USA er vår nærmeste allierte, og vise at det er av gjensidig nytte.

Read Entire Article