Slik skaper du et fantastisk rom

1 month ago 23



Å dekorere et hjem kan være en morsom oppgave, men det kan også være vanskelig. Det er mange avgjørelser som må tas, som valg av farger, møbler, tekstiler og plassering.

La lyset komme fra ulike typer lyskilder. Foto: Richard Ribe

Her er det noen tips i jakten på å skape et fantastisk rom.

Farger

Ikke la fargepaletten være det første du velger. I stedet kan du samle tingene dine, og ut i fra sofa, tepper, bilder og møbler finne riktig fargepalett. Da blir det lettere å se hva man kan tilføre rommet av farge.

Lys

La lyset komme fra ulike typer lyskilder. Med kun ett takpunkt blir det umulig å belyse rommet på en god måte. Det bør være minst tre lyskilder i hvert rom, og en kombinasjon av tak-, gulv- og bordlampe er med på å gi rommet et mer spennende lys. Lyskildene kommer da i ulike høyder, og skaper en dynamikk i rommet.

Ha et fokuspunkt i hvert rom, som for eksempel en peis. Foto: Richard Ribe

Ha et fokuspunkt i hvert rom. Et blikkfang kan forvandle et hjem fra enkelt til slående, men tar du inn for mange, kan det overvelde rommet. En tommelfingerregel; plasser ett blikkfang i hvert rom. Skap et fokuspunkt, som en peis omkranset av fine fliser eller stein, en trappeløper eller ei stor lampe over spisestua.

Også på badet er det viktig med et fokuspunkt. Foto: Richard Ribe

Tre lag

Bygg en tidløs base av ulike lag. Når du dekorer, bør du dele rommet opp i flere forskjellige lag. Grunnlaget ditt bør inkludere de største møblene. De du ønsker å ta med deg fra hjem til hjem. Det andre laget inkluderer mindre møbler. Og det tredje laget inkluderer tekstiler og tilbehør. Siden det tredje laget er mer fleksibelt blir det også lettere og eventuelt bytte ut, mens du sitter igjen med en grunnbase.

Sommerhus med historisk sus

Lek med ulike størrelser. Ikke vær redd for å ta inn noen store elementer, og noen mindre. Det er med å skape synergi og spenning mellom de forskjellige elementene i et rom. Det er bedre å velge noen store ting, enn å ende opp med for små ting, som igjen kan føre til at man kompensere med mange små, som kan gjøre utrykket rotete.

Plasser noen av møblene ut fra veggen. Foto: Richard Ribe

Ikke plasser alle møblene mot veggen. Sofaen MÅ ikke stå inntil veggen. Ved å gi litt luft rundt møblene, vil rommet se større ut. Om det er mulig å trekke sofaen ut fra veggen, gir det en helt annen romfølelse.

Førsteinntrykk

Legg ekstra innsats i entreen. Dette er det første man ser når man kommer inn i et hjem, og blir førsteinntrykket, som ønsker deg velkommen inn. I tillegg til hva man ser, så kan dette være plassen å plassere duftlyset, da dette blir lukten man tar med seg videre inn.

Omfavn en blank vegg. Du trenger ikke å fylle alle vegger og hjørner. Blanke vegger trengs for å gi øynene og sinnet hvile. Det gjør også at man kan flytte fokus eller gi fokus til de plasser man ønsker. Ikke la en fin utsikt konkurrere med et kunstverk på samme vegg.

Omfavn en blank vegg. Foto: Richard Ribe

Speil

Bruk speil på en gjennomtenkt måte. Still deg foran speilet å se hva det reflekterer. Er det brannalarmen eller naboens trampoline? Refleksjonen kan til gjengjeld brukes på en positiv måte, ved å forlenge ganga eller plasseres slik at det reflekterer naturlig lys, og gjør rommet lysere og mer romslig.

Fikk sin første jobb som 12-åring

Invester i ting som du vil eie i mange år. Et av mine beste tips er å kjøpe noe du tenker du kan ha i minst 10-20 år, istedenfor trendy ting som du blir lei av om noen måneder. Invester heller i noen få ting.

Kjøp det største teppet du kan finne. Tepper kan gjøre veldig mye med et rom, ikke minst med akustikken. Om du har et lite rom , vil et stort teppe gi følelsen av at rommet er større, ved at man visuelt bruker mer av rommet. «Dødplassen» på gulvet blir med en gang en del av noe større, om man får markert det med et teppe.

Følg meg gjerne på @richardribe på Instagram for flere interiørtips.

Read Entire Article