Slik skal EU slå USA og Kina

1 week ago 8



BRUSSEL (TV 2): Kontroversielle forslag skal få EU opp i samme økonomiske vektklasse, som USA og Kina.

 Yves Herman/REUTERS/NTB
ETTERLENGTET: Tidligere sentralbanksjef i Europa Mario Draghi skulle lagt fram rapporten sin for flere måneder siden. I dag kunne EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen ta imot den kontroversielle rapporten. Foto: Yves Herman/REUTERS/NTB

Publisert 09.09.2024 12:51 Sist oppdatert 5 minutter siden

– Veksten har gått langsommere i Europa i lang tid nå, sa Mario Draghi mandag. Han er tidligere europeisk sentralbanksjef og statsminister i Italia. 

Mandag la han fram en rapport som vil prege EU-samarbeidet denne høsten. Rapporten foreslår hvordan EU-landene kan ta opp kampen med USA og Kina, de to største økonomiske supermaktene i verden for øyeblikket. 

Pilene peker feil vei i Europa. 30 prosent av de mest suksessfulle bedriftene i Europa har flyttet til USA, såkalte «unicorns». 

– Vi kunne gjort mye mer. Vi konkurrerer under vår vektklasse. Vi må gjøre mer sammen, var budskapet til Draghi. 

Kontroversielle forslag 

Et av nøkkelforslagene til Draghi er felles låneopptak for EU-landene. For å gjennomføre felles investeringer. Opptak av felles gjeld er omstridt i EU. 

Han foreslår mer aggressive tiltak som svar på massiv statsstøtte for miljøvennlig teknologi, som tilbys i Kina og USA.

Et annet forslag er å fjerne muligheten for EU-land til å stoppe forslag ved å nedlegge veto. 

I rapporten blir det foreslått å innføre kvalifisert flertall på alle politikkområder i EU. Og gå bort fra systemet som lar regjeringer nedlegge veto mot økonomiske eller utenrikspolitiske forslag. 

De siste månedene har Ungarn blokkert en støttepakke på 50 milliarder euro for Ukraina. 

Estland har satt foten ned for reformer av merverdiavgift.

Rapporten foreslår også at EUI må investere mellom 750 til 800 milliarder euro i året i grønn industri, digitalisering og innovasjon. 

Von der Leyen har lovet at økt økonomisk vekst og konkurranseevne skal prioriteres de neste fem årene, hvor hun leder EU-kommisjonen. 

Hennes første periode var preget av å takle klimaendringer, pandemien og krigen i Ukraina. 

Read Entire Article