Slik sikrer du en dampende het jul

4 days ago 7



Ekspertenes hotteste tips:

Det er ikke «bare, bare» med jula, men det finnes likevel håp for julekosen. Bare du gjør en innsats.

 Ana Beltran / NTB
JULEKYSS: Et kjærestepar kliner til fremfor juletreet i Madrid i Spania nå i desember. Det er flere veier til en het julefeiring, ifølge ekspertene. Foto: Ana Beltran / NTB

Publisert 17.12.2024 11:58 Sist oppdatert 1 time siden

«Snakk sammen på forhånd. Avklar hvilke forventninger dere har». 

De sier det nærmest i kor. Tone Haldorsen, Live Mehlum og Lennart Lorås. De to førstnevnte er sexologer og parterapeuter, mens Lorås er professor i familieterapi ved Høgskolen på Vestlandet. 

– Det er faen meg ikke bare-bare med jula, altså, slår Haldorsen ettertrykkelig fast.

TV 2 har bedt de tre ekspertene komme med sine beste tips for å pleie kjærligheten og forholdet gjennom en stressende høytid. 

Stressmomentene er det nemlig flere av: Mange reiser langt, noen skal i store familieselskap, andre skal være verter (med alt det medfører), pakker skal pakkes inn, unger skal pyntes, mates og legges.

– Å være overveldet av stress, slitenhet og sterke følelser er et dårlig utgangspunkt for å være til stede for den andre eller for å ha de gode samtalene. For mange kan det derfor hjelpe å legge fra seg det medieskapte bildet av hvordan den perfekte høytiden ser ut, sier Lorås.

Nå ryker parforhold over hele Norge – disse årsakene går igjen

Snakk sammen først

Første punkt på lista er rett og slett å snakke sammen på forhånd.

– Hva er viktigst for dere? Hva kan dere prioritere bort? Ved å være enige om prioriteringer og dele forventninger, unngår dere mange unødige konflikter underveis, sier Live Mehlum.

Hun tipser også om at man i denne samtalen kan fordele en del ansvar: Hvem skal stå for innkjøp av mat? Hvem pakker koffertene til barna? Hvem ordner med gaver til hvem?

– Å samarbeide om oppgavene kan gjøre dem mindre overveldende. Og gi dere mer tid sammen! Å forberede seg i fellesskap kan også bygge intimitet og nærhet, mener Mehlum.

Haldorsen supplerer.

– Så må man kanskje legge lista lavere hvis man føler at man ikke har tid til absolutt alt. Det er viktig å også akseptere de unntakstilstandene som jul kan være.

– Mange har store, men ikke uttalte forventninger til julen. Så ikke ta for gitt at du kan forstå din partners ønsker, eller at de kan «lese dine». Snakk om forventningene for høytiden, sier Lorås.

 Privat.
TIPS: Parterapeut Tone Haldorsen ber partnere snakke sammen før julehøytiden. Foto: Privat.

Sett av tid til hverandre

Her trekker Haldorsen frem sitt aller viktigste stalltips. Som gjelder året rundt, ikke minst i jula.

– Sett av fire timer i uka til parforholdet. Minimum. Også i jula. Det skal skje så mye overalt hele tida. Da er det ekstra viktig å finne pusterommene og si «nå tar vi en halvtime her, ett kvarter her». Der man bare sitter sammen, holder hender eller går en tur, sier Haldorsen.

– Om så bare en kort spasertur i frisk luft eller en kveld med gløgg og julefilmer hjemme, stemmer Mehlum i.

Og har man barnepass tilgjengelig?

– En natt på hotell kan gi en pause og anledning til å være intime og pleie seksualiteten, sier Mehlum.

– Gi hverandre den fulle oppmerksomhet. Det er den største feriegaven av dem alle. Prioriter derfor hverandre foran smarttelefonen. Heller hverandre enn det perfekte «insta-bildet», sier Lorås.

HOTELLJUL?: Om anledningen byr seg og barnepass fins, kan en natt på hotell i løpet av julen gjøre underverker for parpleien, sier Live Mehlum. Foto: Privat
HOTELLJUL?: Om anledningen byr seg og barnepass fins, kan en natt på hotell i løpet av julen gjøre underverker for parpleien, sier Live Mehlum. Foto: Privat

Bidra!

Dette punktet er kanskje ekstra myntet på menn.

– I mange, ikke alle, men i mange heterofile forhold er det fortsatt kvinnen som har det overordnede ansvaret for «det tredje skiftet», mener Haldorsen.

– Knip igjen, kvinner!

– Og sexlyst er overskuddsbetinget, sier hun før hun legger lattermildt til:

– Mange menn har nok for høye forventninger året rundt, ikke bare i jula.

Så, stikkordet er dermed å bidra. Hjelpe hverandre med gjøremålene. Finne ut hva partneren trenger for å få overskudd. Og gjennomføre det.

– Du skal være med i husholdningen som om du hadde vært alene. Og hvis alle gjør sitt, da vil det bidra til overskudd.

Den mannlige eksperten minner derimot om oppmerksomheten man bør gi hverandre. 

– Det kan være mye kjærlighet i et uvasket gulv! Vask heller koppene i morgen. Øyeblikkene hvor dere er tilgjengelige for hverandre er for verdifulle til å la de gå tapt til fordel for huslige plikter, sier Lorås.

Kyss, klapp, klem

Sexologene minner også på at det ikke bare er pinnekjøttet som skal putre på lav varme over litt tid.

– Forspill kan også være meldingene man sender til hverandre, flørting, noen klemmer her og der. Det er ekstra viktig for kvinner, sier Haldorsen.

Mehlum minner igjen på at det er en god idé å få til hyggelige dater.

– En spasertur i skogen med pølser og varm kakao. Eller en kaffe på kafé i byen kan være en fin måte å koble av og hente overskudd og krefter på.

– Og så er det lov med egentid. Respekter hverandres behov for en pause og gi plass til det. Enten det er snakk om å lese en bok eller ta en løpetur alene, sier Mehlum.

Ekspert fraråder onani-utfordring: – Kan gi fysisk skade

Ikke utsett krangelen

At det dukker opp skjær i sjøen eller at det går en kule varmt om ting blir stressende, er ikke uvanlig. Det er nesten å vente.

– Men for guds skyld, fiks ting underveis. Ikke la det bygge seg opp med ting, mener Haldorsen.

Hun sier det fort kan samle seg opp mye agg og frustrasjon om man blir enige om å «stå i ting til jula er over og heller snakke om det da».

– Er forventningene brutt? Har ikke ting skjedd som avtalt? Sett dere ned og prat om det. Vær ærlige og reflekter over hva som har gått galt og hva dere kan gjøre. Skal man kanskje bare drite i ett julebesøk fordi det har blitt for mye? sier Haldorsen som eksempel.

– Men mer komplekse utfordringer har sjelden kjappe løsninger. Julen er gjerne derfor sjelden tiden for å ta de store samtalene om det som har vært vanskelig i årevis, supplerer Lorås.

 Ole Henrik Kongsvik
SE HVERANDRE: Professor i familieterapi, Lennart Lorås, anbefaler par å gi hverandre oppmerksomhet i «gave» under julehøytiden. Foto: Ole Henrik Kongsvik

Skape egne tradisjoner

Mehlum kommer til slutt med ett overordnet tips, kanskje mest myntet på unge par som nå skal feire jul sammen for første gang.

– Midt i kaoset med familiebesøk og tradisjoner fra begge sider, kan det være fint å skape egne tradisjoner. Julen er en tid for å sette pris på de vi er glade i. Med god planlegging og åpen kommunikasjon vil dere lettere ha en fin juletid.

Lorås sier det samme.

– Skap egne tradisjoner i tråd med deres egne ønsker og muligheter. Gjør mer av det dere er gode til og dyrk det dere lykkes med. Veien til et godt parforhold går som oftest gjennom å gjøre mer av det en får til.

Read Entire Article