Slik ser det ikke ut lenger

1 month ago 21



Nye bilder fra «Titanic»:

Selv 112 år etter «Titanic» traff isfjellet, er Atlanteren nådeløs mot skipet som «ikke kunne synke».

 OceanGate Expeditions / EBU
TO ÅR SIDEN: Baugen på «Titanic» ble særlig berømt etter James Camerons film fra 1997. Slik så den ut i 2022, men i sommer hadde noe endret seg. Foto: OceanGate Expeditions / EBU

Publisert 03.09.2024 15:54

Titanic – i sin tid verdens største skip – skulle frakte passasjerer, både fattige og rike, mellom Europa og USA. 

Slik ble det aldri. 

Allerede på sin første seilas mellom Southampton og New York gikk det galt. Fem dager etter at skipet forlot den sørlige britiske byen 10. april 1912 traff det et isfjell på avveie. 

Skipet, som var bygd på en slik måte at det «praktisk talt ikke kunne synke», gikk ned i Atlanterhavet. 1500 mennesker mistet livet, ifølge Store norske leksikon.

 AP / NTB
PÅ VEI: Slik så «Titanic» ut da det forlot Southampton 10. april 1912. Foto: AP / NTB

Men selv om det aldri kom seg over til «Junaiten», er skipet blitt et av verdenshistoriens mest kjente. 

Ikonisk

Å igjen kunne se skipet var lenge bare en drøm, men siden vraket ble funnet på 3800 meters dyp i 1985, har en rekke ekspedisjoner dokumentert skipet.

Et selskap som en rekke ganger har utforsket vraket, RMS Titanic Inc, gjennomførte i sommer nok en ekspedisjon. Da oppdaget de noe spesielt med den kanskje aller mest berømte delen av skipet, nemlig baugen.

Den ble særlig gjenkjennbar etter James Camerons film, med samme navn som skipet, fra 1997. Filmen mottok elleve Oscar-priser og har bidratt til at skipet og dets historie fortsatt er relevant 112 år etter.

Filmen har flere ikoniske scener, men for mange er det et øyeblikk som skiller seg ut. I scenen står Kate Winslet, i rollen som rikmannsdatteren Rose, og Leonardo DiCaprio, som fattiggutten Jack, sammen helt fremst på baugen.

 STR / AFP / NTB
IKONISK: Scenen fra filmen er blitt ikonisk. Her har noen kinesiske bønder gjenskapt øyeblikket i en risåker i 2019. Foto: STR / AFP / NTB

Men under sommerens ekspedisjon var det noe som manglet. Deler av rekkverket som man ser i scenen, var nemlig borte. 

– Baugen er rett og slett bare ikonisk, det er alle øyeblikkene i popkulturen, og det er det du tenker på, når du tenker på vraket. Og det ser ikke slik ut lenger, sier Tomasina Ray i RMS Titanic Inc til BBC.

 RMS Titanic Inc. / AP / NTB
ÅPNING: «Titanic» hadde trolig ikke blitt HMS-godkjent slik det ser ut i dag. Foto: RMS Titanic Inc. / AP / NTB

Funnet etter 38 år

Baugen er ikke den eneste delen av skipet som blir i stadig dårligere forfatning. Metallstrukturene blir spist opp av mikrober, som skaper stalaktitter av rust.

– Dette er nok en påminnelse om forverringen (av skipets tilstand) som pågår hver dag. Folk spør hele tiden: «Hvor lang tid tar det før «Titanic» er borte?» Vi vet det ikke, men vi følger med i samtid.

Også tidligere ekspedisjoner har vist at vraket blir stadig mer slitt. Blant annet viste en ekspedisjon i 2019 at deler av området der offiserene oppholdt seg var i ferd med å kollapse, ifølge BBC.

Bildene fra ekspedisjonen som pågikk i juli og august i år, ble tatt av to fjernstyrte undervannsfarkoster. De tok over to millioner bilder og 24 timer med video i HD-kvalitet.

 RMS Titanic Inc. / AP / NTB
GJENOPPDAGET: Bronsestatuen «Diana of Versailles» ble funnet på havbunnen. Foto: RMS Titanic Inc. / AP / NTB

Blant annet viste bildene en bronsestatue på havbunnen som ikke er sett siden den ble oppdaget og fotografert av den kjente oseanografen Robert Ballard i 1986. 

Nøyaktig hvor den 60 centimeter høye statuen lå var ikke kjent, og ingen har derfor siden funnet den. 

– Det var som å finne nåla i høystakken, å oppdage den i år var stort, sier Titanic-forsker James Penca.

Statuen, med navnet «Diana of Versailles», var plassert i området der passasjerene på første klasse oppholdt seg under reisen. 

Read Entire Article