Slik lever de på romstasjonen

1 month ago 22



Du har kanskje opplevd å miste bussen på et øde sted.

Frustrasjonen som oppstår når du ser at det er en hel time til neste buss. Eller enda verre – ikke før i morgen.

Men i himmelen over oss er det ingen busser, og skal man forbi atmosfæren er det ingen fly heller.

Til verdensrommet går det bare romferger. Og de finnes det ikke mange av.

Dette har to astronauter fått kjenne på. Barry Wilmore og Sunita Williams  skulle bare være borte i åtte dager, men etter teknisk trøbbel på vei i verdensrommet, er de fortsatt fanget på den internasjonale romstasjonen. 

Nå er det to store spørsmål: Når får de komme hjem igjen til jorden? Og hvordan?

Det kommer vi tilbake til. Litt historikk må til først.

Møtte på problemer

– Den internasjonale romstasjonen har vært i drift i 25 år. Fra starten av var det russiske Sojus og den amerikanske romfergen som var måten man kom seg fram og tilbake til romstasjonen på, sier Arvid Bertheau Johannessen, fagsjef for bemannet romfart og utforskning ved Norsk romsenter.

Bertheau Johannessen forteller at den amerikanske romfergen ble pensjonert i 2011 og at russerne har vært alene om å tilby transport frem til SpaceX kom på banen for noen år siden.

Samtidig har Boeing jobbet med å utvikle sin egen romferge: Starliner.

 Handout / Nasa / AFP / NTB
I ROMMET: Her får astronautene klemmer etter å ha kommet frem til den internasjonale romstasjonen 6. juni. Foto: Handout / Nasa / AFP / NTB

Det er nettopp denne som la ut på tur til verdensrommet den 5. juni i år, på sin første tur med bemanning. Da oppstod det noen problemer underveis.

– Det oppstod en liten lekkasje og noen problemer med fremdriftssystemene da de skulle koble seg til romstasjonen, som gjør at man nå nøler veldig med å la astronautene reise tilbake med den samme farkosten, forteller Bertheau Johannessen.

Siden det er usikkert om astronautene kan reist trygt hjem med «Starliner», må de derfor være på romstasjonen på ubestemt tid.

– Det ser ut som at de kanskje kommer til å bli der en stund til, sier Bertheau Johannessen.

– Endelig slipper du å dra til svigermor

Romferden ble tema i «Nyhetskompaniet» onsdag.

– Det må jo være mentalt verst å være i den isolasjonen der oppe, tenker jeg, sier kjemiker Alexander Sandtorv.

DNT-leder Dag Terje Klarp Solvang er uenig, og tror astronautene kommer til å klare seg fint. Astronautene er tross alt ikke alene på romstasjonen.

– Det er jo en haug av folk og en svær romstasjon. De har det jo kjempebra. De får en pause, sier Solvang.

 Joe Skipper / Reuters / NTB
LANG REISE: Her tar astronautene av fra Florida, og jorden, 6. juni. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB

Ifølge Bertheau Johannessen har det vært opp til 13 personer på romstasjonen samtidig. Nå er det ni.

Stasjonen er på størrelse med en fotballbane, ifølge Store norske leksikon. Vanligvis er astronautene på stasjonen i om lag seks måneder. Rekorden for lengste opphold er litt over ett år.

– Livet byr jo på noen omveier av og til, så jeg tror de bare må senke skuldrene og tenke at «nå er vi her, det er til februar, det er kjekke folk vi er sammen med». De sitter jo ikke oppe i en liten folkevogn og suser rundt i et eller annet solsystem – det er full kontroll på de, sier Solvang.

– Det blir jo litt som under pandemien. Endelig slipper du å dra til svigermor, du slipper å arrangere barnebursdag, sier nestleder i Tankesmien Agenda, Hannah Gitmark spøkefullt.

– Veteraner i faget

Bertheau Johannessen peker på at astronautene velges ut for å kunne håndtere nettopp slike situasjoner som denne – at man kan bli værende i rommet på ubestemt tid.

Astronautene har også flere romferder bak seg.

– Det er veteraner i faget. Begge har vært på romstasjonen før. Williams har hatt rekord i antall «spacewalks», sier han.

Williams har hatt sju «spacewalks», eller romvandringer som det heter på norsk. Til sammen har hun vandret i rommet i over 50 timer.

Og erfaring kan komme godt med. For det er ikke bare å hente hjem astronautene på dagen, forteller Bertheau Johannessen.

– Her er det veldig mye logistikk rundt når man kan gjøre dette. Det er vanskelig å gjøre dette på kort varsel, sier han, og legger til at dette er typisk for alt som skal gjøres på romstasjonen.

– Vi ser jo ofte bilder av at de sitter og ser på utsikten, men jeg har vært på operasjonssenteret til ESA og sett hvordan de planlegger en astronauts dag, og det er fra halvtime til halvtime. Oppgaver og eksperimenter du gjør om bord – alt er nøye tilrettelagt og planlagt om bord.

Dette gjelder også hvordan man transporterer folk til og fra romstasjonen.

– Dette er et puslespill som skal gå opp og det er en utfordring.

Read Entire Article