– Helt umulig er det jo ikke, sier eksperter.
Publisert 05.11.2024 17:03
Donald Trump tapte valget i 2020, men nektet å anerkjenne det. I stedet beskyldte han motparten for å jukse.
Han ga seg ikke med det.
– Trusselen er der
Trump ba Justisdepartementet om å gripe inn, ifølge The New York Times. Hans advokater gikk til retten med mer enn 60 saker – men tapte alle.
Han ba til og med sin egen visepresident om å nekte å anerkjenne valgresultatet under Kongressens formelle godkjenning.
Ingenting gikk Trumps vei, så han tok til sosiale medier for å be tilhengerne sine om å komme til Washington 6. januar, hvor han skjelte ut Mike Pence for å ikke gjøre som han ville.
Og slik kom vi frem til 6. januar og de historisk skrekkelige bildene av Trump-tilhengere som gikk til angrep på Kongressen og ropte: «Heng Mike Pence».
Donald Trump var president og forsøkte å beholde makten, men lyktes ikke.
Nå er han ikke lenger president.
– Men trusselen er fremdeles der, sier advokat Tim Heaphy til Politico.
Heaphy er tidligere statsadvokat i Virginia og ledet Representantenes hus sin etterforskning av Trumps valgpåvirkning.
Så hva kan Trump gjøre?
Vi snakker om et land som består av 50 delstater og likevel ikke har et nasjonalt regelverk for gjennomføringen av valg, så svaret er komplisert.
– Det skal mye til, tenker jeg. Det skal veldig mye til. Men helt umulig er det jo ikke, sier Civita-rådgiver og USA-ekspert Eirik Løkke til TV 2.
Oppskriften?
Politico har snakket med folkevalgte, kongressetterforskere, partioperatører, valgfunksjonærer og grunnlovseksperter.
Basert på dette, tror Politico at Trump kan følge en oppskrift som ligner på dette:
- Skape mistro til valgprosessen gjennom uberettigede påstander om valgfusk, samt ta ut søksmål for å utfordre nok stemmer til å snu utfallet i nøkkeldistrikter.
- Legge press på vennligsinnede valgsjefer for å få dem til å nekte å godkjenne valgresultatet.
- Presse allierte på delstatsnivå til å utnevne alternative valgmenn, eller i det minst avfeie demokratenes valgmenn når valgresultatene skal sertifiseres.
- Hvis han klarer å forhindre Kamala Harris fra å nå 270 valgmenn på denne måten, kan valgresultatet bli sendt til Representantenes hus, der Republikanerne har flertall, slik at Trump blir utnevnt som president etter en avstemning der.
– Spetakkel på gang
– Jeg tenker særlig det faktum at du nå har få «Brad Raffenspergere» der, sier Løkke.
Han sikter til valgsjefen i Georgia, som i 2020 nektet å føye seg da Trump ba ham om å «finne» rundt 11.000 stemmer til, slik at Trump kunne gå forbi Biden i den vippestaten.
– De har satt inn veldig lojale folk nedover i systemet. Så hva skjer neste gang Trump ringer og ber de finne 11.000 stemmer eller hva de trenger? Den er jeg bekymret for, utdyper Løkke.
Han snakker seg varm her.
– Hvis du da ikke får sertifisert valget, eller godkjent valget, alle steder hvor det skal gjøres i disse delstatene, så har du et spetakkel i gang, altså. Da har du en konstitusjonell krise.
Historiker og forfatter Hans Olav Lahlum er av samme oppfatning.
– Det blir jo veldig spekulativt, men det kartet (Politicos oppskrift, red.anm.) er jo en nærliggende oppskrift på det, sier Lahlum til TV 2.
Han tror dette i så fall vil handle om hvor mye som må endres.
– Hvis det henger på én delstat, hvis det er tusen stemmer i Pennsylvania eller 1500 stemmer i Michigan, så er det en veldig sårbar situasjon. Sist var problemet til Trump at det var ganske mye som måtte endres. Han måtte endre tre delstater, påpeker Lahlum.
Samtidig har Sigrid Rege Gårdsvoll, kommentator i Vårt Land og Amerikansk Politikk, beroligende ord.
– Republikanere har flertall i Høyesterett, men de konservative dommerne som sitter der, er ikke MAGA (Make America Great Again)-gjengen. Så jeg har litt vanskelig for å se for meg noe annet enn at dette er en teoretisk mulighet, sier Gårdsvoll.
«Skyt og drep ham»
Uansett om Trump vil kjøre hele dette løpet eller ikke, pumper Elon Musk anabole steroider inn i prosessen gjennom X, ved å sørge for at nettstedet sprer innhold som er pro Trump og skadelig for tilliten til valget i USA.
En bruker på X som har 3000 følgere, har fått nærmere seks millioner visninger på en post hvor han viser video av en kar og hevder at vedkommende nettopp hadde levert «et sinnssykt antall stemmer» og så «veldig suspekt ut».
Ifølge The Washington Post gikk denne videoen viralt på noen minutter. Den ble delt videre på Facebook, Rumble, Telegram og andre steder.
På X føk videoen til topps i en spesiell «Valgintegritet»-feed som Musk nettopp hadde promotert.
Mannen i videoen fikk både ansiktet sitt og registreringsnummeret på bilen sin spredt til flere millioner brukere.
På Gab skrev én bruker «Skyt og drep ham og finn ut av det senere. Husk 2020!».
Mannen som ble filmet, er en ansatt i postvesenet som gjorde en rutinemessig levering, får The Washington Post opplyst. Videoen beviser altså ikke noe annet enn at mannen faktisk gjør jobben sin.
Til syvende og sist tror verken Eirik Løkke eller Hans Olav Lahlum at Trump kan vinne makten selv om han taper valget.
Men de kan heller ikke si at det er klink umulig.
– Jeg tror det blir så mye oppmerksomhet rundt en sånn prosess at det blir vanskelig å gjennomføre. Jeg tror det vil bli tatt i rettssystemet, sier Gårdsvoll.
– I de fleste viktige vippestatene, er det Demokratene som har guvernørposten nå. Og han sitter ikke selv i Det hvite hus. Sånn sett er utgangspunktet hans dårligere, understreker Lahlum.