Slik kan du kjempe mot Trump

1 month ago 20



Da den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj tok til motmæle mot Donald Trump på Det ovale kontor fredag – sto han ikke bare opp for sitt folk, men for hele Europa.

Rett etter haglet støtteerklæringer fra europeiske ledere.

«Du står ikke alene».

Men det vi står overfor er ikke statsledere og myndighetenes kamp alene.

Hele vårt levesett er i større fare enn det har vært siden andre verdenskrig.

 HANDOUT / AFP / NTBFLERE FRONTER: Statsledere flokker seg rundt Ukraina og president Zelenskyj. Men kampen må kjempes på flere fronter. Bildet er tatt 24. februar da 13 statsledere samlet seg i Kyiv. Her omfavnes Zelenskyj av den kanadiske statsministeren Justin Trudeau. Foto: HANDOUT / AFP / NTB

Derfor må vi alle kjempe.

Det trengs våpen. Ikke bare tradisjonelle, men også utradisjonelle «våpen».

Når polarisering og fragmentering er selve middelet for å undergrave demokratier, er samhold og brorskap en del av svaret. Det er vestlige verdier og grunnleggende menneskerettigheter som er under angrep.

Derfor er det disse vi må beskytte. Ved aktivt å bruke dem.

 HANDOUT / AFP / NTBFoto: HANDOUT / AFP / NTB

Likhet for loven, uavhengige institusjoner, beskyttelse av politisk opposisjon, ytrings- og pressefrihet, skille mellom stat og kirke, borgerrettigheter, religionsfrihet og ikke minst å slå ring om minoriteter. Det har vært de vestlige demokratienes kjennemerke.

Å ha tillit til medborgere har vært selve limet som sikrer liberale demokratier.

Det er dette limet som nå blir forsøkt utvannet.

Putin har i en årrekke forsøkt å demontere den vestlige verden. Nå er det hevet over tvil at han har fått følge av Donald Trump, JD Vance og Elon Musk. Metoden er den samme, det starter med dehumanisering av «de andre».

Det er her jeg og du spiller en helt avgjørende rolle.

Dette er vår første linje av forsvar.

 SPENCER PLATT / AFP / NTBUNDER ANGREP: Å beskytte minoriteter har vært et kjennemerke ved liberale demokratier. Nå er minoriteter under angrep, både i USA og i en rekke andre land. Bildet er tatt under en demonstrasjon i New York i USA 14. februar. Foto: SPENCER PLATT / AFP / NTB

Vi kan ikke tillate normalisering av løgn. Vi kan ikke akseptere menneskeforakt, kvinneforakt og rasisme. Vi kan ikke la innvandrere, transpersoner, skeive, de såkalte «woke» og kvinner bli stemplet som ansvarlige for det meste. Fra lave fødselstall til dårlig økonomi, inflasjon og høye priser på egg og strøm.

Dyrtid er et reelt problem. Lave fødselstall urovekkende. Det er rett og rimelig å ønske å begrense innvandring og å effektivisere bruken av skattebetalernes penger.

Men det gjøres nå med en brutalitet i USA vi aldri må godta. For det tilsier at visse mennesker er undermennesker. Som ikke har krav på normal menneskelig anstendighet.

Et grotesk eksempel er Gaza-videoen Trump postet denne uken. Et annet eksempel er en video Det hvite hus delte på X 18. februar. Den viser hva som gir amerikanske myndigheter en kilende godfølelse.

Lyden av mennesker i håndjern og lenker som blir ført bort, satt på et fly og ydmyket hele veien ut av landet fordi de var papirløse innvandrere.

ASMR: Illegal Alien Deportation Flight 🔊

Å utvise papirløse innvandrere er ikke problemet. Problemet er ydmykelsene og dehumaniseringen.

Videoen ble senere delt av Elon Musk med påskriften «ha ha».

Trumps tilhengere ler nå også av den ydmykelsen Zelenskyj ble utsatt for.

Det er en kort avstand mellom humor og vold. Det har den europeiske historien vist.

Å reagere på slik usmakelig oppførsel antas av høyreradikale å være politisk korrekt, eller «woke» om du vil. Men det er viktig å ikke la seg lure.

Motstand mot «woke» er i bunn og grunn en motstand mot anstendighet. Det er anstendighet og folkeskikk de høyreradikale vil til livs. For det er bare slik grusomhet kan bli satt i system.

Det eneste som gjelder da er å holde fast ved anstendigheten.

«I Herrens navn ber jeg deg vise nåde med de menneskene i vårt land som er redde nå», sa den uredde biskop Marianne Edgar Budde direkte til president Donald Trump under innsettelsen i USA i januar.

Det satte ham i forlegenhet.

Det var et kamprop vi alle må svare på.

Også her i Norge. Det gjør vi ved å stå opp for våre felles verdier. Hegne om de sårbare, på arbeidsplassen, i nabolaget, på skolen, i middagsselskap og i sosiale medier.

Eller som Jens Stoltenberg sa det etter terrorangrepet 22. juli, vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet.

 Ukrainian Presidential Office  HANDOUT / EPA / NTBMYE PÅ SPILL: Statsminister Jonas Gahr Støre i møte med den ukrainske president Zelenskyj i Kyiv 24. februar. Foto: Ukrainian Presidential Office HANDOUT / EPA / NTB

Ja, det er viktig å ta vanlige folks økonomiske bekymringer på alvor.

Men siviliserte samfunn krever et minimum av anstendighet og redelighet i den offentlige samtalen. Ellers bryter samtalen sammen. De så vi på Det ovale kontoret.

Spørsmålet nå er om vi som medborgere skal ta til motmæle mot individer, grupper og verdensledere som bevisst formidler løgn, desinformasjon, rasisme, antisemittisme og kvinnefiendtlighet.

Eller om det er viktigere å forsterke de gode, demokratiske, menneskevennlige kreftene.

Og sammen komme frem til politiske løsninger som demmer opp for resultater slik vi så i Tyskland. Da ytre høyre-partiet AfD fikk 20 prosent av stemmene.

Svaret er at vi må gjøre begge deler.

Alle kan ikke gjøre alt, men de fleste kan gjøre noe.

Det er vanskelig å opprettholde anstendighet i møte med reelle sikkerhetstrusler. Men det er mulig. Europa har gjort det i 80 år.

Det er ingen grunn til å gi opp nå.

Frykt og apati er forståelig, men størst av alt er likevel nestekjærligheten. Det er den de hensynsløse frykter mest.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article