Slik geleides gigaskipet inn Oslofjorden

3 weeks ago 9



Skipet er over 330 meter langt, og er lastet med tusenvis av amerikanske soldater. 

Også i fjor fikk Oslo besøk av et amerikanske hangarskip. Da var det verdens største hangarskip «Gerald R. Ford» som med sine 333 meter la seg i Oslofjorden. Det er ikke mange meterne som skiller de to fartøyene.

– Dette skipet vil være like synlig og omtrent like stort, sier viseadmiral Rune Andersen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter om fredagens hangarbesøk.

Han sier det er trangt inn gjennom Drøbaksundet, og at innseilingen til Harry S. Truman også vil vekke oppsikt.

20241101_Front

Foto: Goran Jorganovich / TV 2

 Thomas Evensen / TV 2

Foto: Thomas Evensen / TV 2

 Kristiana Qarri / TV 2

Foto: Kristiana Qarri / TV 2

Truman

Foto: Goran Jorganovich / TV 2

 Goran Jorganovich / TV 2

Foto: Goran Jorganovich / TV 2

 Martin Berg Isaksen

Foto: Martin Berg Isaksen

Var med i fjor

En av de som var med «Gerald R. Ford» inn Oslofjord i mai i fjor, er losemann Jon-Einar Leirvåg Kristiansen i Kystverket. Fredag møtte han, sammen med representanter fra en rekke sivile og militære avdelinger, pressen for å fortelle om innseilingen.

Han forteller at det foregår et tett samarbeid både mellom Kystverkets egen etater og med politi, Kystvakten og andre deler av Forsvaret. De har hatt en rekke møter fram mot besøket.

– Når alle planene er lagt, går losen om bord i båten. Så er vi med broteamet om bord på båten, står på brua og hjelper til å seile båten trygt inn, forteller han om losenes jobb.

– Hvordan er det å skulle losse et så stort skip?

– Du er jo veldig spisset, fokusert og konsentrert. Men losene har jo ganske mye erfaring. Det er jo gjerne de beste navigatørene på kysten som blir tatt opp i Kystverket. Så går de steg for steg. Man begynner med de små, så blir det større og større. Det går veldig, veldig bra.

 Thomas Evensen / TV 2
SKUER: Soldatene har tatt til dekk for å få med seg innseilingen. Foto: Thomas Evensen / TV 2

– Oppførte seg eksemplarisk

Kristiansen forteller om en flott opplevelse da han fikk være med på det tilsvarende oppdraget i fjor.

– Skulle du ønske at du hadde fått tatt en titt inn i dette skipet òg?

– Jo da, men vi er jo mange loser. Det er veldig mange dyktige loser, så jeg syns også det er veldig flott at noen andre også får muligheten.

– Hvordan blir det å ta imot amerikanerne her til landet?

– Jeg tror det blir kjempegøy. Erfaringa sist var jo at det hadde gått utrolig bra. Amerikanerne oppførte seg eksemplarisk. Det er jeg sikker på kommer til å skje denne gangen òg. Så jeg tror det blir bare gøy, sier losen.

 Goran Jorganovich / TV 2
Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Sikkerhetsperspektiv

Også Kystjegerkommandoen er på plass for å bistå mens «Harry S. Truman» er i Oslofjorden, forteller kapteinløytnant Nikolas Berge Holden til TV 2.

– Akkurat nå er vi med i den eskorten som skjer av fartøy inn til fjorden. Når vi kommer inn hit og de har ankret opp, kommer vi til å drive styrkebeskyttelse av fartøyet mens det ligger her, og fram til det skal forlate norske farvann, sier han.

 Politiet / NTB
ANKRING: Den blå ringen indikerer området der hangarskipet USS Harry S. Truman er forventet å ankre opp i indre Oslofjord fredag. Det er opprettet flyforbudssone og fritidsbåter er anmodet om å holde god avstand til båten. Foto: Politiet / NTB

Også Holm sier det er gøy med besøk, men er også klar på hva dette sier noe om hvilken situasjon Norge står i militært.

– Det sier noe om hvor viktig Norden og nordområdene er for amerikanerne. At de faktisk sender et skip av denne størrelsen inn til Oslo for å trene og øve med våre styrker, sier han.

– Så det er veldig gøy og motiverende, men det setter også ting i et sikkerhetspolitisk perspektiv. Det er litt usikkerhet i Europa akkurat nå, men det er også veldig viktig at vi klarer å ta dem imot på en god måte og legge til rette for at vi kan øve og trene godt sammen.

Read Entire Article