Slik bidrar Ukraina til å løse globale problemer

1 month ago 35



Ukraina har måttet innovere raskt og effektivt på en lang rekke områder, blant annet innen militær teknologi, skriver Andreas Umland. På bildet er «Matrice»-droner som brukes av det ukrainske forsvaret. Foto: Efrem Lukatsky, AP/NTB

Den russisk-ukrainske krigen er et stort slag om Europas fremtid og prinsippet om grensers ukrenkelighet.

Publisert: 04.08.2024 20:00

Dette er en kronikk. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et kronikkforslag, kan du lese hvordan her.

Selv om krigen mellom Russland og Ukraina bare er ett symptom på bredere destruktive internasjonale trender, er utfallet av den viktig for hvilken retning verden vil utvikle seg i.

Den russisk-ukrainske krigen er et stort slag om Europas fremtid og prinsippet om grensers ukrenkelighet. Krigens forløp og utfall kan enten akselerere, begrense eller reversere et bredere politisk, sosialt og juridisk forfall over hele kloden.

«Makt er rett»

En ukrainsk seier vil for det første føre til en stabilisering av den regelbaserte FN-ordenen som har vokst frem etter 1945. Den russisk-ukrainske krigen har vært ett av flere forsøk fra mektige stater på å utvide territoriene i sine respektive regioner siden slutten av den kalde krigen.

Flere revisjonistiske autokratierrevisjonistiske autokratierEn revisjonistisk stat har som mål å endre eller sette en stopper for det nåværende systemet. Kilde: Wikipedia har forsøkt, eller er fristet til å forsøke, å erstatte folkeretten med prinsippet om at «makt er rett».

Et tidlig eksempel fra tiden etter den kalde krigen var Iraks annektering av Kuwait i 1990, som øyeblikkelig ble reversert av en internasjonal koalisjon i 1991. Et annet eksempel fra 1990-tallet var Serbias revansjistiske angrep på andre tidligere jugoslaviske republikker som en gang ble styrt fra Beograd. I denne perioden begynte også Russland å opprette såkalte «republikker» i Moldova (Transnistria) og Georgia (Abkhasia og Sør-Ossetia).

Beijing tøyer reglene

Først nylig vendte Kreml oppmerksomheten mot Ukraina. I 2014 opprettet Moskva ikke bare «folkerepublikker» i Donetsk og Luhansk, men annekterte også på skandaløst vis Krym til Den russiske føderasjonen. Åtte år senere innlemmet Russland også Ukrainas regioner Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja og Kherson i sitt offisielle statsterritorium.

Beijing tøyer etablerte regler for oppførsel i både Sør- og Østkinahavet og trapper opp forberedelsene til å innlemme Republikken Kina på Taiwan i Kina med makt. Venezuela har kunngjort territorielle krav på nabolandet Guyana. Andre revisjonistiske politikere over hele verden kan ha lignende planer.

En ukrainsk seier over Russland vil ikke bare være en lokal hendelse, men en hendelse av langt større betydning. Den kan bli en viktig faktor for å forhindre eller reversere internasjonal grenserevisjonisme og territoriell irredentismeirredentismeIrredentisme er politikk der man ønsker å gjenerobre eller gjenopprette et land forhenværende territorier eller besittelser, ved at områder som nå ligger i et naboland, innlemmes. Kilde: Store norske leksikon.

En kamp for demokratiet

For det andre er Ukrainas kamp for uavhengighet ikke bare et forsvar for internasjonal lov og orden, men også en kamp for demokratiet på verdensbasis. Kampen mellom pro- og antidemokratiske krefter er global og har tilspisset seg allerede tidligere, parallelt med og uavhengig av den russisk-ukrainske krigen.

Samtidig er konfrontasjonen mellom det russiske autokratiet og det ukrainske demokratiet av særlig episk karakter.

Hvis Ukraina seirer, vinner den internasjonale alliansen av demokratier, og aksen av autokratier rundt Russland taper. I et slikt scenario vil ikke bare andre demokratier bli tryggere, men de vil også bli mer selvsikre og få mer energi.

Det er sannsynlig at flere demokratier vil dukke opp – fremfor alt i den postkommunistiske verden fra Øst-Europa til Sentral-Asia. Diffusjon, «spillover», eller dominoeffekter kan også utløse nye demokratiseringer andre steder.

Motsatt vil en russisk seier gi autokratiske regimer og antidemokratiske grupper over hele verden vind i seilene.

Et tredje, hittil undervurdert aspekt ved Kyivs bidrag til global fremgang er et økende antall nye og delvis revolusjonerende ukrainske kognitive, institusjonelle og teknologiske fremskritt som kan anvendes andre steder.

Siden 2022 har Ukraina kjempet en dramatisk kamp for overlevelse mot et angivelig langt overlegent angriperland

Siden 2014 har Ukraina – i langt større grad enn noe annet land i verden – blitt et mål for Moskvas mangeartede angrep med irregulære og regulære styrker. Det gjelder angrep i mediene og på nett, i innenrikspolitikken og internasjonalt, samt på landets infrastruktur, økonomi og kulturelle, religiøse, utdanningsmessige og akademiske institusjoner.

Disse og andre nyvinninger på det regulatoriske området gir reformmaler, institusjonelle modeller og historisk lærdom for andre nåværende og fremtidige overgangsland, ikke bare i det postsovjetiske området.

Måtte innovere raskt og effektivt

Ukrainas krigsrelaterte erfaringer og innovasjoner er også av interesse for andre stater – ikke minst for Natos medlemmer og allierte. Siden 2014 har Ukraina – i langt større grad enn noe annet land i verden – blitt et mål for Moskvas mangeartede angrep med irregulære og regulære styrker, i mediene og på nett, i innenrikspolitikken og internasjonalt, samt på landets infrastruktur, økonomi og kulturelle, religiøse, utdanningsmessige og akademiske institusjoner.

Siden 2022 har Ukraina kjempet en dramatisk kamp for overlevelse mot et angivelig langt overlegent angriperland. Ukrainas regjering, hær og samfunn måtte raskt innføre nye typer våpen og nye bruksområder – for eksempel en rekke ubemannede flyvende, svømmende og kjørende farkoster, som også kan betjenes ved hjelp av kunstig intelligens.

Ukraina måtte innovere raskt og effektivt på en lang rekke områder innen militær teknologi og teknologi med dobbelt bruksområde for å kunne stå imot det dødelige russiske angrepet.

Vil få alvorlige konsekvenser

På en rekke andre områder som elektrisitetsproduksjon, elektronisk kommunikasjon, transport i krigstid, informasjonsverifisering, akuttmedisin, minerydding, posttraumatisk psykoterapi eller reintegrering av veteraner, måtte den ukrainske regjeringen og det ukrainske samfunnet reagere raskt og resolutt.

Eskaleringen av den såkalte «Ukraina-krisen» i 2022 har bare vært ett uttrykk for en allerede tidligere og uavhengig akkumulert internasjonal spenning. Samtidig er den russisk-ukrainske krigen ikke noe trivielt utslag av disse større trendene og ikke noe perifert tema i verdenspolitikken.

En russisk seier over Ukraina vil få alvorlige konsekvenser, ikke bare for den postsovjetiske regionen, men også langt utenfor den. Omvendt vil en ukrainsk suksess i forsvaret mot Russlands folkemorderiske angrep og oppnåelsen av en rettferdig fred ha stabiliserende og nyskapende effekter langt utenfor Øst-Europa.

Read Entire Article