Slår fast at samme ørn sto bak flere angrep

5 days ago 8



Kongeørne-angrep:

Miljødirektoratet har analysert bilder og videoer av kongeørnen.

 Arvid Flæte
NÆRGÅENDE: Arvid Flæte tok raskt opp kameraet, og filmet det som ble en voldsom kamp med kongeørnen. Foto: Arvid Flæte

Publisert 13.09.2024 15:54

Bildeanalysene gjør at Miljødirektoratet kan slå fast at det er samme ørn som har hatt nærkontakt med mennesker i Vang, Holtålen og Orkland kommuner, skriver de i en pressemelding. 

– Det er helt unikt med slike konfrontasjoner mellom kongeørn og mennesker vi har sett flere steder i Norge de siste par ukene. Vi kjenner ikke til liknende hendelser verken i Norge eller internasjonalt, sier Susanne Hanssen, seniorrådgiver i Miljødirektoratet.

– Den nå avlivede ørnen hadde svært unormal atferd og manglet skyhet overfor mennesker, sier hun. 

På grunn av ørnens unormale oppførsel og manglende naturlige skyhet overfor mennesker, ble Statens naturoppsyn (SNO) sist fredag sendt ut for å felle ørnen.

Lørdag ble den skutt og avlivet av viltnemnda i Orkland. 

Hentet inn bilder

Miljødirektoratet har siden de første rapportene om nærkontakt mellom kongeørn og mennesker kom, jobbet med å hente inn informasjon og vurdere situasjonen. 

– Vi har tatt kontakt med flere av de involverte, hentet inn bilder, opplysninger og DNA-prøvemateriale der det har vært mulig. Vi har også hentet inn vurderinger fra de fremste kongeørnekspertene i Norge, skriver de.

De har blant annet analysert prøver fra en fjær funnet i Holtålen opp mot den døde ørnen, men prøvene av fjæren gå ingen DNA-profil. 

Tre tilfeller

Gode bilder har imidlertid ført til at de har kunnet fastslå at tre tilfeller var av samme ørn.

  • 3. september: Kongeørn er nærgående ved Tyinkrysset, Vang kommune. Bilder og video publisert i Avisa Valdres.
  • 6. september: Marianne Myrvang fikk skader påført av en kongeørn som satte seg på hennes skuldre i Holtålen i Trøndelag. Statens naturoppsyn fant fjær på stedet den 9. september, men analysen ga ingen DNA-profil.
  • 7. september: En kongeørn skadet et barn på 20 md. i Orkland kommune. Barnets mor sørget for at barnet og kongeørna ble skilt. Kongeørna ble avlivet av lokal viltnemnd. Miljødirektoratet mottok ørnen 9. september og sendte den til NINA for DNA-analyse.

De mener det også er sannsynlig at ørnen har vært involvert i ytterligere to hendelser.

Flere sannsynlige

  • 5. september: En privatperson i konfrontasjon med en kongeørn ved Glittertind. Bilder påviser skade. Det er ikke gode nok bilder til å slå fast om dette er samme ørn, og vi har ikke DNA-resultater. Posisjon og ørnens oppførsel kan tyde på at det er samme ørn, uten at det kan påvises.
  • 6. september: En kongeørn satte seg på skuldrene til Mette Grytbakk i Holtålen kommune. Analyser av videoen tyder på at dette er samme ørn, uten at det kan endelig påvises.

– Miljødirektoratet har også fått rapportert noen andre kongeørnobservasjoner fra de siste par ukene. Ingen av disse innebar samme grad av nærkontakt med ørn, heter det i pressemeldingen.

Read Entire Article