Kortversjonen
- En 34 år gammel gjengkriminell er tiltalt for å ha lurt ofre for 9,5 millioner kroner.
- Gjennom falske SMS-er fra banker og myndigheter fikk svindlerne tilgang til ofrenes nettbanker.
- Totalt skal rundt 20 personer ha blitt svindlet, hovedsakelig eldre mennesker.
- Bedrageriene skjedde fra juli 2022 til januar 2023.
Med falske SMS-er fra banker, inkassoselskaper eller myndigheter skal den 34 år gamle mannen ha svindlet ofrene for store summer.
– Denne saken dreier seg om en rekke bedragerier mot i all hovedsak eldre mennesker, sier politiadvokat Cecilie Gulnes i Oslo politidistrikt.
De falske SMS-ene inneholdt lenker til nettsider, hvor ofrene logget seg inn.
Deretter ble de oppringt av «sikkerhetsavdelingen» i ulike banker som advarte dem mot at de var utsatt for et svindelforsøk og de ville hjelpe.
På den måten fikk svindlerne tilgang til ofrenes nettbanker, ifølge tiltalen.
Beryktet gjengkriminell
34-åringen som er bosatt på Romerike pekes ut som hovedmannen, der også en 26 år gammel Oslo-mann er tiltalt.
Totalt skal et 20-talls ofre ha blitt svindlet for 9,5 millioner kroner.
Bedrageriene som omfattes av tiltalen fant sted fra juli 2022 til januar 2023.
34-åringens forsvarer
– Tiltalen består av svært mange poster og dokumentmengden er omfattende. Alt må gjennomgås grundig med min klient før vi kan si noe om hvordan han stiller seg til tiltalen, sier forsvarer Cecilie Nakstad til VG.
NRK omtalte tiltalen først.
De fem groveste bedrageriene i tiltalen:
- Desember 2022 – Kvinne svindlet for 1 million kr
Kvinnen mottok en falsk SMS fra Namsmannen med en lenke til en falsk nettside. Hun logget inn med Bank-ID og ble kort tid etter oppringt av en svindler som utga seg for å være fra Sparebanken Vest. Svindleren overbeviste henne om at kontoen var truet og sikret tilgang til nettbanken. Pengene ble deretter overført til en annen konto. - Desember 2022 – Ektepar svindlet for 1 million kr
Ekteparet mottok en SMS fra Svea Finans med en lenke til en falsk nettside der de logget inn. Kvinnen ble oppringt av en svindler som utga seg for å være fra Sparebanken Sør og hevdet at kontoen var i fare. Svindleren fikk tilgang til nettbanken og overførte pengene fra parets fleksilån til ulike kontoer. - Desember 2022 – Kvinne svindlet for 1 million kr
Kvinnen mottok en falsk SMS fra Namsmannen med en lenke til en falsk nettside. Etter innlogging ble hun oppringt av en svindler som utga seg for å være bankansatt og hevdet at kontoen var utsatt for svindel. Hun ble manipulert til å godkjenne en transaksjon, og pengene ble overført til svindlernes kontoer. - Januar 2023 – Mann svindlet for 800.000 kr
Mannen mottok en falsk SMS fra Digipost eller Statens innkrevingssentral med en lenke til en falsk nettside hvor han logget inn. Han ble oppringt av en svindler som utga seg for å være fra «sikkerhetsavdelingen» i SpareBank 1 Østlandet. Svindleren sikret tilgang til nettbanken og overførte pengene til ulike kontoer. - Januar 2023 – Mann svindlet for 760.000 kr
Mannen og hans mor ble svindlet etter at han mottok en falsk SMS fra Namsmannen og logget inn på en falsk nettside. Han ble oppringt av en svindler som utga seg for å være fra Sparebanken Vest. Svindlerne overførte 500.000 kr fra mannens konto i Sparebanken Vest og 260.000 kr fra morens konto i Nordea.
Den 34-årige hovedmannen er godt kjent for politiet fra tidligere.
Rullebladet
hans viser at han er straffedømt for drapsforsøk, narkokriminalitet, vold, brudd på våpenloven og ruskjøring.34-åringen er tidligere blitt utpekt som en lederskikkelse i det kriminelle nettverket Young Guns. Også politiet har tidligere gått åpent ut og knyttet ham til dette nettverket.
Les også: Rekordtall for hvitvasking og bedragerier
Han har vært involvert i flere skyteepisoder på i hovedstaden – både som skytter og skuddoffer.
Politiadvokat i Oslo politidistrikt
Oppdaget etter gjengskyting
15. januar 2023 ble han skutt i Klingenberggata i Oslo sentrum.
To menn med tilknytning til MC-banden Satudarah er domfelt i saken.
Etter skytingen ble 34-åringens mobil gjennomgått.
– Utgangspunktet for denne saken var ransaking av en mobil som ble funnet i den saken. Det ble funnet en chat mellom to personer som ikke brukte egne navn og som etter politiets vurdering handlet om bedragerier, særlig om bruk av muldyrkonti. Dette førte til en omfattende etterforskning for å identifisere mulige fornærmede, muldyr og bedragere, sier Gulnes.
Ett av bedrageriene i tiltalen skal ha funnet sted bare to dager etter at 34-åringen var involvert i en skyteepisode.
– Kan være lurt inn i dette
34-åringen og 26-åringen er også tiltalt for grov hvitvasking
.Mesteparten av pengene fra bedrageriene er blitt overført til såkalte muldyrkontoer
for å unngå at pengene ble sporet, ifølge tiltalen.– Hvem er eier av disse muldyrkontoene?
– Noen er muldyr i flere saker og synes å være fullt klar over hva det er de bidrar med hvitvasking, mens andre kan har vært lurt inn i dette. Det er flere muldyr som sier at de skulle få bistand til å søke lån.
– Noen muldyr har utenlandsk bakgrunn og snakker dårlig norsk. Mange er nok lette å utnytte. Flere av muldyrsakene er anmeldt – og ofte henlagt – i andre distrikter. Noen er domfelt allerede, sier Gulnes.
Straffeforfølger muldyr
Økokrim har tidligere gått ut og advart mot kriminelle nettverk som rekrutterer unge og sårbare personer til å utføre hvitvaskingshandlinger som pengemuldyr.
Enkelte pengemuldyr blir utsatt for trusler om vold, andre mottar motytelser for å stille kontoen sin til disposisjon for de kriminelle, ifølge Økokrim.
Pengemuldyr risikerer å bli svartelistet
av banker og straffeforfulgt.– Det er tatt ut tiltale mot tre muldyr som får sakene sine behandlet i Oslo tingrett. Det er også henlagt noen saker på bevisets stilling, sier Gulnes.
– Vanskelig å finne pengene
Ofrene i saken ble svindlet for beløp fra 93.000 kroner til 1 million kroner.
– Er alle pengene – 9,5 millioner kroner – kommet til rette igjen?
– Nei. Bankene har klart å stoppe en del av pengene på muldyrkontoen før det er blitt overført videre, men mye er blitt overført til kryptotjenesten Binance. Der er det svært vanskelig å finne pengene, og vi har bare sikret mindre beløp, sier Gulnes.
Tiltalen inneholder også flere forsøkt på bedrageri som ble stoppet av bankene.
Rettssaken mot de to tiltalte skal etter planen starte opp i Oslo tingrett i november.
Det er satt av fem uker til hovedforhandlingen.
Den medtiltalte 26-åringens forsvarer, advokat Trond Aansløkken, opplyser at tiltalen ikke er forkynt for hans klient. Han kan derfor ikke uttale seg om hvordan 26-åringen stiller seg til anklagene.