Akkurat nå er Donald Trump på høyden av sin makt. Han elsker rollen som den suverene og uovervinnelige.
Presidenten Trumps tale til Kongressen ble en kjent oppvisning i selvskryt, overdrivelser og skremmebilder. I dette øyeblikket nyter han nærmest uinnskrenket makt.
Også til å skape krig eller fred.
Utenrikspolitikk var ikke en hovedsak i Trumps lange tale. Men vi fikk vite at han fortsatt gjør krav på Grønland.
Det mest positive Trump sa i nattens tale var at han satte pris på budskapet i brevet han nylig mottok fra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Sist fredag skjelte han ut Zelenskyj på det groveste i Det hvite hus. Nå ser det ut til at partene ønsker forsoning etter et dramatisk brudd.
I hvert fall midlertidig. Som alle allierte må ha erfart er Trump en lunefull og uberegnelig partner. Hans forhold er stormfulle.
Trump har med god grunn skyhøy selvtillit. Han vant ikke bare valget. Han vant over rettsvesenet.
Og hans høyreradikale MAGA-bevegelsen har vunnet over den siste rest av motstand i det som en gang var et konservativt republikansk partiet.
Republikanerne hylte, ropte og veivet som om de var på et av Trumps valgkampmøter. Eneste forskjellen fra et valgmøte var at tilskuerne i den andre delen ikke var imponert.
Demokratene er kanskje både utslått og lamslått. Men noen av dem protestere høylytt. Andre viste plakater som anklaget Trump for å lyve.
Kongressalen gjenspeiler følelsene i USA og den dype polariseringen i det amerikanske samfunn. De bor i samme land, men lever i ulike verdener.
Fra talerstolen klaget Trump over at demokratene ikke ville klappe, reise seg eller hylle hans «astronomiske prestasjoner».
Alle skal jo delta i hyllesten av nasjonens redningsmann, mener vel MAGA. Men Trump trenger opposisjonen for å ha noen å håne og noen han kan legge skylden på når noe går galt.
Han påsto at president Joe Biden etterlot seg en økonomi i krise. Det motsatte er tilfelle.
Veksten var høy og inflasjonen lav da Trump overtok 20. januar. USA kom sterkere og raskere ut av den internasjonale økonomiske krisen enn europeiske stormakter.
Trump skrøt av at han har oppnådd mer på 43 dager enn de fleste presidenter utretter i løpet av fire eller åtte år.
Ja, de første ukene har utvilsomt vært intense, hektiske og kaotiske uker. Men mennesker som er gitt stor makt kan i overmot gjøre for mye, for raskt. Og Trump er for tiden hardt angrepet av overmot.
Trump kaller det for den sunne fornuftens revolusjon. Som andre revolusjoner er også hans revolusjon en radikal omveltning.
Av det amerikanske samfunnet, men også i forhold til USAs posisjon i verden.
Han angriper statsapparatet, kontrollinstanser, kritiske medier og alt som representerer mangfold og inkludering.
Ingen før ham i nyere tid har forsøkt noe som ligner på hans maktovertagelse. Ingen har som han testet grensene for presidentens makt. Og han har bare holdt på i noen uker.
Ja, Trump har utrettet mye på kort tid. Han har startet handelskriger mot Canada, Mexico og Kina. Han truer med å gjøre det samme mot Europa.
Ingen vinner på handelskriger og amerikanske forbrukere må forberede seg på å ta en stor del av regningen.
Over natten har han endret amerikansk utenrikspolitikk. Han har lagt seg ut med USAs gamle allierte og innledet et forhold til Vladimir Putin.
Trump skremmer USAs venner og blidgjør landets fiender.
Og stillingen som den frie verdens leder står ubesatt.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.