Dokument nr. 15:1393 (2023-2024)
Innlevert: 29.02.2024
Sendt: 29.02.2024
Besvart: 05.03.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Mener statsråden fremdeles at etableringen av nytt polititjenestested i Salangen ikke har svekket bemanningen ved øvrige tjenestesteder i Troms politidistrikt?

Begrunnelse

Det vises til mine spørsmål til statsråden i Stortingets ordinære spørretime den 22.02.23 og til mitt skriftlige spørsmål av 23.08.23 i dokument nr. 15:2972 (2022-2023), samt til statsrådens besvarelse av spørsmålene. Det ble i spørretimen bedt om en garanti for at opprettelsen av polititjenestested i Salangen ikke vil medføre redusert bemanning ved noen av de eksisterende polititjenestestedene i Troms politidistrikt, og statsrådens svar var at hun la til grunn at regjeringens intensjon ble fulgt og at etableringen av tjenestested i Salangen skulle være en styrking av lokalpolitiet som ikke skal gå ut over andre deler av politidistriktene. I det skriftlige spørsmålet vel seks måneder senere, ble det etterspurt om statsråden fremdeles la dette til grunn. Det ble i begrunnelsen for spørsmålet vist til at Troms politidistrikt hadde en reduksjon i både politiårsverk og politidekning pr. 1000 innbyggere, fra juni 2022 til juni 2023. Til dette svarte statsråden ja, under henvisning til at det i statsbudsjettet for 2023 var satt av 75 millioner kroner som blant annet skulle dekke opprettelse og drift av de nye polititjenestestedene som ble etablert i 2023.
Det vises videre til den systematiske nedbyggingen av politiets kapasiteter som nå foregår, som en konsekvens av den prekære ressurssituasjonen etaten opplever som følge av regjeringens manglende prioritering av politiet i sine statsbudsjetter. Dette har medført at regjeringen måtte tilføre etaten 734 millioner ved nysalderingen av budsjettet på slutten av 2023, og det er allerede varslet en økning av politibudsjettet på 635 millioner i årets reviderte nasjonalbudsjett. Disse ekstraordinære bevilgningene er langt fra tilstrekkelig for å avhjelpe den manglende prioriteringen av politiet i regjeringens ordinære budsjetter, og nedbyggingen av norsk politi fortsetter. Troms politidistrikt hadde 7,9 politiårsverk mindre den 31.12.23 enn distriktet hadde den 31.12.22. Det fremstår som en naturlig logisk slutning at et politidistrikt som må bemanne et nytt tjenestested i en periode hvor distriktet mister politiårsverk, vil få svekket bemanning ved eksisterende tjenestesteder som en følge av at mannskaper må omdisponeres til det nye tjenestestedet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Troms politidistrikt er tilført midler til etablering og bemanning av det nye tjenestestedet i Salangen. Dette er midler politidistriktet ikke ville ha fått dersom det ikke skulle etableres et nytt tjenestested. Etableringen av tjenestestedet i Salangen er ikke årsaken til en evt redusert bemanning i politidistriktet.

For å unngå en svekkelse av politiet og Norges beredskap, tar regjeringen sikte på å fremme et forslag om å øke bevilgningen til politiet med om lag 635 mill. kroner som en varig bevilgning i revidert nasjonalbudsjett for 2024. På den bakgrunn har jeg bedt politiet planlegge for at det vil bli tildelt 635 mill. kroner til bl.a. å minimum opprettholde det nasjonale bemanningsnivået på ansatte i politistillinger per 31. desember 2023.