Dokument nr. 15:1329 (2023-2024)
Innlevert: 22.02.2024
Sendt: 23.02.2024
Besvart: 04.03.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Irene Heng Lauvsnes (H)

Spørsmål

Irene Heng Lauvsnes (H): Hva var lønnsveksten i politiet i 2023, og hva er årsaken til at lønnsveksten i politiet ble høyere enn frontfagsrammen?

Begrunnelse

TBU har beregnet lønnsveksten for staten til 6,4 prosent i 2023, betydelig over frontfagsrammen på 5,2 prosent. I svar på skriftlig spørsmål nr. 1274 peker digitaliserings- og forvaltningsministeren blant annet på at lønnsveksten i politiet har medvirket til den høye lønnsveksten i staten.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Lønnsveksten i politiet består av flere komponenter enn det årlige lønnsoppgjøret. I 2023 er det tre komponenter som er hovedårsaken til lønnsutviklingen i politiet.

Lønnsoppgjøret i staten
Lønnsoppgjøret i politiet følger ikke automatisk frontfagsrammen. Rammen følger av lønnsoppgjøret i staten, hvor de statlige tariffpartene fremforhandler rammen for oppgjøret. Om rammen går utover frontfagsrammen tilligger de sentrale parter i staten. I 2023 fulgte politiet rammen for det statlige lønnsoppgjøret på 5,2% og hadde ingen ytterligere tilskudd til denne rammen.

Stillingsopprykk
Nye tariffavtaler i staten fra 2022 har påvirket rammene for ansiennitetsopprykk i 2023. Dette førte til at ansatte som tidligere var ferdige med automatiske opprykk likevel kan få årlige opprykk knyttet til stillingstypen og ikke år med tjeneste.

Særavtaler i politiet
Politiet har flere særavtaler hvor noen indeksreguleres, og andre har særskilte opprykk i henhold til gitte kriterier. Lønnsøkninger som følge av særavtalene kommer i tillegg til det årlige lønnsoppgjøret.

Andre faktorer som kan ha påvirket lønnsutviklingen i politiet i 2023 er at flere IT-konsulenter har blitt erstattet med faste ansatte og at det har blitt ansatt relativt få nyutdannede polititjenestepersoner.

Politiet arbeider med å se på den totale lønnsveksten og de konkrete årsakene til disse, og har opplyst at de på nåværende tidspunkt ikke kan si nøyaktig hva lønnsveksten var i 2023.