Dokument nr. 15:2569 (2023-2024)
Innlevert: 18.08.2024
Sendt: 19.08.2024
Besvart: 27.08.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Vil statsråden sørge for at statistikk på justisfeltet i sterkere grad får frem hvem som begår kriminalitet for å belyse om det også er integreringsutfordringer som er forklaring på den situasjonen landet står i?

Begrunnelse

Under partilederdebatten i Arendal spurte NRK partilederne om hvem som mente at innvandring forklarer kriminaliteten. Her svarte 3 partiledere ja på spørsmålet og en halvveis, mens de andre sa nei. Dette viser at fakta for debatten ikke er godt nok kjent. Foreksempel er statistikk på hvem som begår kriminalitet ofte ikke fremstilt slik at vi får en opplyst debatt om landet har en integreringsutfordring eller kriminalitetsutfordring.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: For å kunne fatte gode beslutninger og iverksette tiltak som hindrer fremveksten av alvorlig kriminalitet må politiets arbeid være kunnskapsbasert. Det innebærer systematisk og metodisk innhenting av relevant informasjon og kunnskap som analyseres med formålet å kunne treffe strategiske og operative beslutninger om blant annet forebyggende og bekjempende tiltak. Det er likevel viktig å være klar over at personvernsregelverket setter noen skranker for hva slags informasjon som kan innhentes systematisk i statistikkføringen.

Når det gjelder innhenting av kunnskap om kriminalitet mer generelt, herunder mer omfattende analyser av hvilken vekt som kan tillegges ulike forklaringsfaktorer, vil dette i mange tilfeller være forskningsoppgaver, og dermed utenfor de oppgaver politiet er satt til å gjennomføre.

Jeg har en klar forventning om at politiet innhenter og produserer statistikk og rapporter som gir det nødvendige kunnskapsgrunnlaget for deres oppgaveutførelse. Jeg ser det ikke som formålstjenlig at departementet instruerer politiet i arbeidet med den nødvendige kunnskapsinnhenting. Derimot vil jeg understreke at det er viktig at politiet stadig utvikler og forbedrer sitt arbeid med statistikk, og at kunnskaps- og statistikkarbeidet i politiet må tilpasses kriminalitetsutviklingen og samfunnsutviklingen for øvrig.

For ytterligere å styrke kunnskapsgrunnlaget på dette området har regjeringen nå satt ned to ekspertgrupper som skal utrede tiltak ovenfor barn og unge som begår gjentatt kriminalitet og vurdere hvordan vi kan forebygge bedre.