Dokument nr. 15:2546 (2023-2024)
Innlevert: 14.08.2024
Sendt: 15.08.2024
Besvart: 27.08.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Ser statsråden en sammenheng med at den økte ungdomskriminaliteten skyldes en mislykket innvandrings- og integreringspolitikk?

Begrunnelse

Den siste året har det vært flere tilfeller av ungdommer og barn i alderen 10-17 år som har begått kriminalitet. I Oslo har antall politianmeldelser mot barn og unge i alderen 10-17 år økt med 56 prosent fra 2022 til 2023. Det tilsvarer 1000 anmeldelser. I fjor ble det registrert det høyeste antallet straffbare forhold begått av barn og unge under 18 år siden 2009. Mer enn en tredjedel av disse forholdene ble begått av barn under 15 år. I en artikkel publisert i VG 14.08.2024 om ungdomskriminalitet viser Arbeiderpartiet sin representant, Hadia Tajik til at åtte av ti av de mest aktive unge gjengangerne i Oslo har innvandrerbakgrunn.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Årsakene til kriminalitet blant barn og unge er langt mer sammensatte enn det spørsmålet kan gi inntrykk av.

Norge og Sverige har ført en ulik innvandringspolitikk der Norge har tatt imot færre asylsøkere og har hatt et system der asylsøkerne ikke kan bosette seg hvor de vil. Dette har blant annet vært viktig for å unngå opphopninger i ghettoer og legge til rette for god integrering. Det kommer Norge til å fortsette å med. Innvandringen til Sverige har vært høy og Norge merker også konsekvensene av gjengkriminalitet og vold som har sammenheng med de svenske innvandringsmiljøene. Det er positivt at Sverige nå har mer kontroll og gjør grep, og at vi har et godt samarbeid i Norden.

Norsk politi har ved flere anledninger avdekket svenske gjenkriminelle sin aktivitet i Norge. Dette handler om vold, narkotikasmugling og bedragerier for å nevne noe. Denne formen for kriminalitet skal vi ikke ha i Norge og vi styrker derfor politiet. Den organiserte kriminaliteten og de kriminelle nettverkene skal knuses og bakmenn skal føres for retten.

Norge har et godt samarbeid med svensk politi. Det er også i vår interesse i at Sverige lykkes med å knuse gjengkriminaliteten.