Dokument nr. 15:2688 (2023-2024)
Innlevert: 02.09.2024
Sendt: 03.09.2024
Besvart: 09.09.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Hvordan har utviklingen i antallet søknader/innvilgelser av ordningen med assistert retur vært fordelt på opprinnelsesland, og hva er grunnen til at vår NATO-allierte Tyrkia ikke står på listen over land som søkere som er fra i hovedsak ikke vil være omfattet av ordningen?

Begrunnelse

Det å hindre misbruk av ordningen med assistert retur er viktig slik at ordningen i seg selv ikke motiverer til flere grunnløse asylsøknader.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Forskrift om tilskudd til assistert retur og tvangsretur regulerer hvem som kan få økonomisk støtte til å reise fra landet. Formålet med den økonomiske støtten er at flest mulig utlendinger som har plikt til å forlate Norge, returnerer til hjemlandet, samtidig som regelverket skal søke å unngå misbruk av ordningen og for å forhindre uønsket migrasjon. Antallet søknader om assistert retur varierer over tid, avhengig av hvor mange utreisepliktige som befinner seg her. Det vil også variere hvilke land det søkes om assistert retur til.
Utlendingsdirektoratet (UDI) vurderer hvorvidt noen kvalifiserer til assistert retur. Som utgangspunkt gis det ikke tilskudd til personer som kommer fra et visumfritt land, som har kommet til Norge med det formål å søke om assistert retur eller som er tidligere mottager av slikt tilskudd. En rekke nasjonaliteter er også unntatt fra ordningen, primært land der det er liten sannsynlighet for at en søknad om asyl vil føre frem. Dette er viktige tiltak for å unngå misbruk av ordningen og for å forhindre uønsket migrasjon. Tyrkia er i dag inkludert i ordningen for assistert retur. De siste årene har et større antall personer fra Tyrkia fått innvilget sin søknad om beskyttelse, men andelen av innvilgelser totalt sett har gått nedover de siste årene. I 2022 ble 78 pst av søknadene innvilget, mens tallet i 2023 var på 65 pst. Så langt i år ligger innvilgelsesprosenten på 34.
Fra januar til juli i år hadde 253 personer søkt om assistert retur; 55 til Tyrkia, 22 til Colombia, 13 til Russland, 12 til Venezuela og 11 til Etiopia. I samme periode har 89 personer reist med assistert retur; 31 til Tyrkia, 7 til Irak, 5 til Somalia og fire til hhv. Colombia, Etiopia og Russland. Det er UDI som vurderer hvilke nasjonaliteter og personer som skal kunne motta tilskudd. Denne vurderingen foregår fortløpende og baserer seg på situasjonen i det enkelte land.