Skogbrann eller hetebølge på feriestedet? – Vi dekker ikke kalde reiseføtter.

2 days ago 13



Skogbranner og hetebølger: Slik går du frem hvis ferien tar en uventet vending.

 Lokalbefolkningen på Lindos bedriver desperat slukkearbeid i juli i fjor, da Rhodos ble herjet av en rekke branner. Foto: Petros Giannakouris / AP

Publisert: 02.07.2024 18:45

– Vi dekker ikke kalde reiseføtter, sier kommunikasjonsdirektør i If, Lene Paulsen.

Fellesferien er i gang. Tusenvis av nordmenn drar sørover.

Mandag var det skogbrann på den greske ferieøya Kos, over 70 nordmenn ble evakuert (se video). Tidligere i sommer var det store branner på Hydra.

Bildene føyer seg til minnene fra i fjor sommer, da en rekke skogbranner ved Middelhavet førte til kansellerte reiser fra norske flyplasser. Ikke minst til Rhodos, hvor titusener ble evakuert.

Legg til hetebølger, som da Akropolis måtte stenge grunnet turister som besvimte, og potensielle ferieødeleggende bekymringer kan tårne seg opp.

Men hvem er egentlig økonomisk ansvarlig om ferien, bokstavelig talt, brenner opp?

Hva kan du forvente å få dekket om heten får attraksjonene til å stenge?

Hva dekker reiseforsikringen?

Selv om uforutsette naturhendelser er blitt en gjenganger for norske turister, er ikke forsikringsselskapet nødvendigvis forpliktet til å ta støyten.

Kommunikasjonssjef Paulsen i If forteller at en reiseforsikring dekker akutte og uventede hendelser på reise.

Ellen Paulsen, kommunikasjonssjef If. Foto: If Forsikring

Hva om du trenger legehjelp?

Utgifter ved brå sykdom, dødsfall og ulykker, tapt eller forsinket bagasje og forhåndsgodkjent hjemreise ved alvorlige hendelser er som regel alltid dekket.

Dersom du blir akutt syk før reise, dekkes også avbestilling. Da må man først forsøke å få refusjon fra fly- eller reiseselskap.

– Det er viktig å lese seg opp på hva som inngår i din forsikring, sier Paulsen.

– Hva skjer hvis man har dårlig helse og det blir hetebølge?

– Som sagt, skal reiseforsikringen dekke akutte og uventede hendelser på reise. At det blir varmt i Syden må man nesten forvente. Vi dekker ikke avbestillinger på grunn av høye temperaturer.

Ifølge Paulsen har Utenriksdepartementet (UD) vært tydelige på at de ikke vil utstede reiserådreiserådUtenriskdepartementet råder norske borgere fra å reise til bestemte land, områder eller regioner når de oppfatter det som utrygt. De kan fraråde reiser, eller anbefale norske borgere å forlate stedet. på grunn av ekstremvarme.

– Det er som regel lurt å sjekke med forsikringsselskapet på forhånd, ved helt spesielle tilfeller, sier hun.

1 av 3Foto: NICOLAS ECONOMOU / Reuters

Hva skjer hvis du er redd for å dra?

Kommunikasjonsdirektør i Gjensidige Øystein Thoresen presiserer at forsikringsselskapene forholder seg til myndighetene.

– Dersom UD kommer med reiseråd, er du dekket. Frykt, bekymring eller anger er derimot ikke gyldig grunn til å få kompensert tapt ferie.

Øystein Thoresen, kommunikasjonsdirektør Gjensidige. Foto: Gjensidige

Hva skjer hvis det brenner?

– Som hovedregel skal du lytte til lokale myndigheter. Ikke prøv å ordne opp selv. Merutgifter i forbindelse med evakuering eller tidlig hjemreise er gjerne dekket av forsikringen, sier Paulsen.

Audun Pettersen, reiselivsdirektør i VirkeVirkeHoved­organisasjon for en rekke handels- og tjeneste­næringer, deriblant reiseliv., forteller at kompensasjon fra reiseselskapet ikke er vanlig. Dersom UD utsteder reiseråd, er saken en annen.

– Det er noe vi typisk ser ved krig eller terror. Ikke ved hetebølger eller brann, legger han til.

Hva med evakuering?

Denne uken ble altså norske turister evakuert på Kos, grunnet brann. De er nå tilbake på hotellet.

Jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet forteller at reiseselskapet har plikt til å bistå med transport og alternativ innkvartering ved evakuering.

– Reiseselskapet skal ordne gratis hjemtransport dersom pakketuren ikke kan fortsette som avtalt. De skal også gi deg pengene igjen for de delene av reisen du ikke får mulighet til å gjennomføre. I praksis vil det gjelde når UD utsteder et reiseråd.

Utover det vurderes øvrig kompensasjon fra sted til sted, ifølge Pettersen i Virke.

– I de tilfellene tar man det direkte med selskapet på stedet.

Hva med avkortede reisedager?

Hvis man ikke får mulighet til å gjennomføre deler av pakkereisen, skal reiseselskapet refundere beløpet.

– Det er utgangspunktet, og gjelder for eksempel utflukter og lignende, skriver Iversen fra Forbrukerrådet.

Pressekontakt i TUI, Anne Mørk-Løwengreen, oppfordrer reisende til å ta kontakt med deres representanter på stedet, dersom det er noe kunder er misfornøyd med.

– Så finner de som regel en løsning. Dersom man ikke er fornøyd med løsningen, kan man ta kontakt med vår reklamasjonsavdeling som undersøker og behandler saken i etterkant.

Read Entire Article