Skjønner hvor «intenst ubehagelig» det må være for Borchs familie

11 hours ago 6



– Jeg kan forstå hvor intenst ubehagelig det må være for familien til Sandra Borch, det som nå skjer. Og jeg kjenner meg igjen i hvordan samisk identitet blir gjort til et offentlig anliggende.

Det sier Sametingspresident Silje Karine Muotka fra Norske Samers Riksforbund (NSR).

Etter NRK-saken der to slektsgranskere har konkludert med at Sandra Borch ikke oppfyller dagens kriterier for å stå i valgmanntallet i Sametinget, har det kokt i både sosiale og redaktørstyrte medier.

Sandra Borch postet selv et Facebook-innlegg søndag kveld, før NRK-saken kom ut, om at hun opplever NRKs metoder som etnisk gransking.

– Skjør identitet

I innlegget skriver hun blant annet:

«Jeg er selv trygg på min egen samiske identitet, men frykter at NRKs fornorskningsagenter påfører andre mer skam og mer usikkerhet i en skjør identitet.»

Borch har fått bred støtte blant andre som mener at det er «uverdig at NRK går ut og leter etter såkalte juksesamer».

Debatten har i stor grad dreid seg om hvorvidt man kan føle seg som en god nok same, og om man kan forlange at fornorskede samer skal bevise at forfedrene snakket samisk.

Kriteriene for å kunne stå i valgmanntallet og kunne stemme i sametingsvalget er at du må føle deg som same og at minst en av oldeforeldrene snakket samisk som hjemmespråk.

NRKs undersøkende redaksjon, som har laget saken, har engasjert to slektsgranskere for å finne ut om Sandra Borch oppfyller kriteriene.

De har kommet frem til at det gjør hun ikke.

Klagde inn Sandra i 2013

Bakgrunnen for NRK-saken er en klage fra 2013, fra den gang Borch meldte seg inn i samemanntallet.

Innmeldingen skapte reaksjoner fra en av Borchs sambygdinger i Lavangen i Sør-Troms. Vedkommende mente Borch ikke var samisk.

Den gangen fikk ikke klager gjennomslag hos Sametinget.

Sametingspresident Muotka skjønner godt at det er opprørende når ens samiske identitet blir gjennomgått i full offentlighet.

Samtidig mener hun at reglene til Sametinget må følges. Hun vil ikke kommentere enkeltsaker utover det.

Muotka mener samiske politikere må forvente at deres samiske identitet komme runder lupen, når de søker makt i det samiske parlamentet.

– Det har jeg opplevd, og mange andre har opplevd det, sier sametingspresidenten.

Prosjektredaktør i NRKs redaksjon for undersøkende journalistikk, Robin Mortensen, sier at NRK ikke stiller spørsmål ved Sandra Borchs samiske bakgrunn eller identitet.

– Vi har undersøkt om den samiske bakgrunnen står seg med hensyn til kriteriene Sametinget har satt i forhold til å kunne delta i valgmanntallet, sier Mortensen.

Robin Mortensen, NRK.

Foto: Hanne Larsen / NRK

Sårt tema

I lys av fornorksningenspolitikken forstår Mortensen at såre følelser dukker opp når samisk identitet blir et tema.

– Det kan likevel ikke hindre NRK i å drive kritisk journalistikk i forhold til legitimiteten og oppslutningen til Sametinget.

Mortensen minner om at Sametinget skal være den viktigste stemmen for å styrke samisk språk og kultur.

– Hvis det faller bort, så har ikke den samiske stemmen noen plass lenger i det norske samfunnet. Sametinget representerer en viktig stemme for denne minoriteten i Norge, sier redaktøren.

Mortensen sier at de har gitt Sandra Borch full anledning til å svare på kritikken og til å bevise at hun oppfyller kriteriene til samemanntallet.

Borch har imidlertid ikke vært interessert i å bidra til dette i NRK-saken.

Publisert 04.11.2024, kl. 17.36 Oppdatert 04.11.2024, kl. 18.04

Read Entire Article