– Skatten er ulovlig!

6 days ago 12



Formuesskatt:

Møringen Lars Øvstgegård har fått nok. Nå vil han møte Staten i retten.

 Aage Aune / TV 2
ULOVLIG: Småbedriftseier Lars Oscar Øvstegår mener formuesskatten på bedrifter må være ulovlig. Foto: Aage Aune / TV 2

Publisert 12.09.2024 20:50

– Det er så mange historier om familier som blir splittet, de som må gå på Nav, de som nesten har tatt livet av seg. De får ikke lånt mer penger til å betale formuesskatt. Det er snakk om store menneskelige konsekvenser her. 

Småbedriftseier Lars Oscar Øvstegård fra Ørsta slår ut med hendene når han snakker om formuesskatt på arbeidende kapital. 

Han driver en liten bedrift som leier ut lokaler i Ørsta. Han har fire ansatte og en omsetning på 7,4 millioner kroner. Skatten han må betale på bedriftens verdier er 8 prosent. 

Fordel for utenlandske aktører

Dette er altså en skatt han må betale selv om bedriften ikke tjener penger. 

Det er over 120.000 slike små- og mellomstore bedrifter i Norge, med nesten én million ansatte. Øvstegård mener det er urettferdig, og ulovlig at disse bedriftene må betale formuesskatt når store, utenlandske investorer slipper. 

 Aage Aune / TV 2
PÅ BARRIKADENE: Småbedriftseier Lars Oscar Øvstegård erklærte krig mot formueskatten på et møte i Oslo denne uka. Her er han på scenen sammen med daglig leder i Ålesundsbedriften Spilka, Terje Bøe (t.v.). Foto: Aage Aune / TV 2

– Jeg lærte i speideren at folk skulle behandles likt. Utlendingen kan pusse opp og kjøpe nytt ventilasjonsanlegg. Det kan ikke jeg, for de pengene blir inndratt. Det er det dette handler om. Samme vilkår i samme bygg, i samme gate i den samme bygda i det samme landet, sier Øvstegård. 

Han mener debatten har sporet av i diskusjonen om kjendismilliardærer som flytter til Sveits. Han peker på at over 98 prosent av bedriftene i Norge er småbedrifter rundt om i landet, og advarer om at skattesystemet favoriserer utenlandske aktører. 

Millionstøtte

– Det blir en negativ spiral der de store kjøper opp de små. Da blir det ikke norsk eierskap igjen. Jeg måtte få noen advokater til å se på dette, for jeg nekter å tro at dette ikke er ulovlig beslaglegging. 

Siden juni i fjor har støtteerklæringer og flere millioner kroner strømmet inn, og nå har Øvstegård sammen med andre støttespillere fra Sunnmøre hyret inn tung ekspertise i kampen mot Staten og formuesskatten. 

 Aage Aune / TV 2
TUNG TRIO: Fra venstre forretningsadvokat Klaudia Baudenbacher, tidligere president i EFTA-domstolen Carl Baudenbacher og jusprofessor ved UiO, Mads Andenæs. Foto: Aage Aune / TV 2

En trio med tyngde er nå i gang med å forberede et søksmål mot Staten. Carl Baudenbacher, som satt 15 år som president i EFTA-domstolen, forretningsadvokaten og president i det sveitsiske konkurransetilsynet Laura Baudenbacher har sammen med jussprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo engasjert seg i saken. 

De har sammen skrevet en utredning som argumenterer for at skatten på bedrifters verdier strider både mot europeisk lovgivning og mot grunnlovens § 501 som forbyr urettmessig beslaglegging. 

Formuesskatten ble økt betydelig i 2021. De offentlige oppgavene blir flere, økt satsing på forsvaret skal finansieres, og en stadig større andel eldre i befolkningen betyr økte utgifter til trygder og helsetjenester.

Søksmål allerede finansiert

– Jo, men Staten er avhengige av aktivitet i næringslivet for å få skatteinngang. Det er slik vi skaper et godt velferdssamfunn sier Geir Høydalsvik, regnskapsfører og daglig leder i Ørsta-selskapet Reknehuset AS.

 Aage Aune / TV 2
VIL LØNNE SEG: Regnskapsfører, og sunnmøring Geir Høydalsvik viser til at andre land har fjernet formuesskatten, og mener at Staten vil få en større skatteinngang om vi gjorde det samme. Foto: Aage Aune / TV 2

Juristene etterspør konsekvensutredning i forkant av den økte formuesskatten i 2021. De mener dette er i strid med det såkalte forholdsmessighetskravet etter Grunnloven, Den europeiske menneskerettskonvensjonen og EU/EØS-reglene. 

Nå vil Øvstegård møte Staten i retten, og han har pengene klare. 

– Blir det søksmål? 

– Jajaja, det er allerede finansiert, sier en engasjert ørsting. 

NOE PÅ GANG?: Profilerte stortingspolitikere fra Venstre, Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet lyttet nysgjerrige til det sunnmørske skatteopprøret. Foto: Aage Aune / TV 2
NOE PÅ GANG?: Profilerte stortingspolitikere fra Venstre, Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet lyttet nysgjerrige til det sunnmørske skatteopprøret. Foto: Aage Aune / TV 2

Med seg har han fått flere aktører i næringslivet på Sunnmøre, blant annet ålesundsbedriften Spilka, som leverer til en kriserammet byggebransje. 

– For byggebransjen er det svært krevende, og det gjør det ekstra belastende når vi har får denne urettmessige skatten i tillegg, sier daglig leder i Spilka AS, Terje Bøe.

– Er det tilfeldig at det er sunnmøringer som tar dette initiativet? 

– Nei, sunnmøringer er kjente for å vise handlekraft, så det er nok ikke tilfeldig at initiativet kommer derfra, sier Bøe.

Read Entire Article