«Skal vi sørge for at flest mulig barn og unge lykkes, må vi sørge for at det er plass til absolutt alle i fellesskapet som skole og arbeid utgjør»

3 weeks ago 16



Fellesskap og tilhørighet. To ord. Opplevelsen av fellesskap og tilhørighet er limet i et godt samfunn. Noe av det viktigste vi gjør som politikere, er å legge til rette for at folk får oppleve fellesskap og tilhørighet. Enten det gjelder fritid, barnehage, skole eller arbeid.

Dette er en klar prioritet for regjeringen. Det har den vist blant annet gjennom å innføre gratis kjernetid i SFO og senket prisene på barnehageplass. For Arbeiderpartiet er det viktig at alle barn får mulighet til å delta i fellesskapet som barnehage og SFO er, uavhengig av foreldrenes størrelse på lommeboka.

I løpet av september har regjeringen lagt frem ny politikk på to viktige områder: Hvordan vi kan få flere inn i arbeidslivet, og hvordan vi styrker læringen og trivselen i skolen. Jeg pleier å si at de fleste kan bidra med mye, men det er for mange som ikke har en plass hvor de kan få vist det frem.

For både den enkelte og for samfunnet er det viktig at enda flere får ta del i arbeidslivet og oppleve arbeidsfellesskapet. Derfor vil regjeringen gjøre tre ting: For det første trappe opp og forbedre bruken av arbeidsmarkedstiltak. For det andre etablere forsøk med et arbeidsrettet ungdomsprogram og gi fireårig lønnstilskudd for utsatte unge. For det tredje lage et lavterskeltilbud for å gi unge opplæring på arbeidsplassen, og legge til rette for økt bruk av opplæringstiltak som gir formell kompetanse og mer stabil tilknytting til arbeidslivet. Dette er viktige tiltak for å sikre flere veier inn i arbeidslivet, og at flere kan delta, fremfor å stå utenfor.

Deler øverste plass på Ap-lista

Under denne regjeringen har aldri flere fullført videregående opplæring. Samtidig er det et klart mål at enda flere enn i dag står med fagbrevet eller vitnemålet i hånda etter endt videregående skole. Fordi ingen skal måtte stå utenfor arbeid og utdanning.

Da må vi starte med det grunnleggende: øke læringen og tilhørigheten i skolen. Sørge for at flere får vist hva de kan, og gi flere muligheten til å lykkes.

Som tidligere rektor så jeg hvor viktig spesielt leseferdighetene var for at den enkelte elev skulle oppleve mestring og læring i skolen. Ved å følge mottoet «Rett bok til rett barn til rett tid», klarte vi å styrke lesegleden til barna. Det handler om å treffe barna der de er i deres leseferdigheter, og sikre at det er litteratur som fenger dem, enten det er tegneserier, faktabøker eller bilblad.

Vil inn på Stortinget

Dette er regjeringen også tydelig på: Vi skal ha flere fysiske bøker i klasserommet, og vi skal legge til rette for økt leseglede. Det er viktig for barnas læring. Nå har vi en regjering som prioriterer dette viktige arbeidet!

Alle barn er ulike, og lærer best på ulike måter. Derfor er det også viktig å legge til rette for en mer praktisk skole. En mer praktisk undervisning, valgfag på mellomtrinnet og arbeidslivsfag på ungdomsskolen er noen av tiltakene regjeringen vil gjennomføre. Arbeiderpartiet tror ikke flere barn vil lykkes med mer teori, mer testing og måling, slik høyresiden ønsker.

Skal vi sørge for at flest mulig barn og unge lykkes, må vi sørge for at det er plass til absolutt alle i fellesskapet som skole og arbeid utgjør. Da må vi legge inn innsatsen tidlig, og sørge for at de unge møter en åpen dør inn til både skole og arbeidsliv.

Jeg tror vi kommer langt dersom vi sikrer tilhørighet og fellesskap for våre barn og unge!

Even Tronstad Sagebakken,

nestleder Agder Arbeiderparti

Skal vi sørge for at flest mulig barn og unge lykkes, må vi sørge for at det er plass til absolutt alle i fellesskapet som skole og arbeid utgjør.

Read Entire Article