Sjelden er en bursdagshilsen blitt så nøye gransket

3 weeks ago 18



Sjelden er en bursdagshilsen blitt så nøye gransket. Britene spør seg om den er et tegn.

De to prinsene under dronning Elizabeths begravelse i september 2022. Alt da var forholdet svært dårlig. Foto: Martin Meissner / AP / NTB
  • Ingeborg Moe

Publisert: 16.09.2024 15:31

Kortversjonen

15. september nådde britiske prins Harry en milepæl. Han fylte 40 år. Dagen feiret han i California med kona Meghan Markle og parets to barn. Der bosatte paret seg etter at de forlot livet i den britiske kongefamilien i 2020.

At han ikke skulle feire med kong Charles og broren William, var ingen overraskelse. Men kom de i det hele tatt til å gratulere ham? Det var det store spenningsmomentet før dagen.

Det er ingen hemmelighet at forholdet mellom prins Harry og hans nærmeste slektninger er elendig.

Sist gang disse to ekteparene opptrådte sammen, var ved dronning Elizabeths begravelse i september 2022. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

Isfront etter bokbombe

Det skyldes ikke bare at han forlot pliktene i kongehuset. I et svært åpenhjertig TV-intervju med Oprah Winfrey i 2021 kom Harry og kona med kritikk av den britiske kongefamilien og antydet rasisme. Så kom Netflix-serien med nye sterke anklager fra Harry og Meghan. Og i boken «Spare» brettet prins Harry ut detaljer fra det indre liv i kongefamilien. Blant annet skrev han at storebroren William hadde gått fysisk til angrep på ham under en krangel om hertuginne Meghan.

Det er isfront mellom de to brødrene.

I boken «Spare», som kan oversettes med «reserven», kom prins Harry med knusende kritikk av sin egen familie. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

Ifølge britiske medier deltok begge brødrene i en begravelse til en gammel onkel for noen uker siden. Det skal ha vært første gang de var i samme rom siden farens kroning i mai i fjor. The Times skriver at de skal ha sittet på hver sin side i kirken. De snakket ikke med hverandre, iallfall ikke slik at andre så det.

Prins Harry var i London i forbindelse med et veteranarrangement i St. Paul-katedralen i mai. Han møtte imidlertid ikke faren da. Kong Charles hadde angivelig ikke tid, men skal ha tilbudt ham husrom. Det skal sønnen ha takket nei til, ifølge britiske medier.

Prins Harry dro lynkjapt over til London i vinter da det ble kjent at faren hadde kreft. De fikk imidlertid bare snakket i 30 minutter før kongen og dronning Camilla dro videre til noe annet.

Da en felles nær venn av dem, hertugen av Westminster, giftet seg i sommer, kom bare prins William.

Dette bildet av Charles med sine to sønner ble tatt for ti år siden. Nå har det skåret seg helt mellom de to sønnene. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

Olivengren?

Med jevne mellomrom spekulerer britisk presse på om det er noen form for forsoning på gang. Ville prins Harrys bursdag bli forbigått i stillhet, slik den har de siste årene? Vanligvis er kongelige bursdagshilsener forbeholdt såkalt «arbeidende kongelige».

Det ble derfor en stor nyhet da kongehuset søndag gratulerte Harry med 40-årsdagen på sosiale medier. Det var første gang siden 2021. Noen timer senere ble samme gratulasjon delt av prinsen og prinsessen av Wales, altså William og Kate.

Var dette en olivengrenolivengrenEn olivengren er et symbol på fred., spør man seg i britisk presse? Både bildet og teksten er nå blitt finstudert.

En ting som blir lagt merke til, er at bildet som kongehuset valgte, er fra et besøk i Dublin i 2018. Det er et utsnitt av et bilde hvor kona Meghan satt ved siden av prins Harry. Blant annet The Times gjør et poeng av at Meghan ikke er tatt med. Men alt da bildet ble sendt ut på nyhetsbyråene i 2018, ble det laget som et selvstendig portrett av Harry.

Spaltisten Kevin Maher i The Times raljerer over hvor vanskelig det må ha vært for kongehuset å finne et nøytralt bilde som ikke vil minne noen om konflikten i familien. Andre påpeker at prins William og prinsesse Kate iblant signerer poster i sosiale medier med forbokstaven sin. Det gjorde de ikke denne gangen.

Den eneste emojien i teksten er av en bløtkake.

De fleste ser ut til å være enige om at det er for tidlig å konkludere med noe som helst på bakgrunn av hilsenen. Kongefamilien selv sier ingenting, ei heller om de også tok opp telefonen og gratulerte 40-åringen personlig.

Mye trøbbel

Den britiske kongefamilien har vært rammet av både sykdom og skandaler det siste året. Både kong Charles og prinsesse Kate har vært til behandling for kreft. I tillegg kommer det stadig nye TV-serier om kongens skandaliserte bror Andrew. Om noen dager kommer «A Very Royal Scandal» på Prime video. Den handler om det famøse TV-intervjuet han gjorde om sin kontakt med overgrepsdømte Jeffrey Epstein.

Read Entire Article