De siste dagene er det nesten utviklet seg til å bli et opprør blant verdens beste spillere. De er lut lei av dårlige dommere.
– De aner ikke hva de gjør, sier Fabiano Caruana i podkasten «C-Squared».
– Vi er dessverre ikke en seriøs sport, skriver Magnus Carlsen på X.
– Helt på trynet
Turneringen Global Chess League startet 2. oktober, og siden starten har det vært flere kontroverser.
Magnus Carlsen tapte et kaosparti mot supertalentet Alireza Firouzja. Nordmannen hadde vunnet stilling, men lå bak på tid. Firouzja utnyttet sin store tidsfordel og vant på tid.
Det er blitt en gjenganger i turneringen: ekstrem tidstrøbbel.
– Det er ikke seriøs idrett når det er sånn, jeg skjønner at spillerne blir oppgitt. Man legger opp til det totale kaos, sier Kristoffer Gressli, som selv er sjakkdommer.
- Det internasjonale sjakkforbundet, Fide, har ikke besvart NRKs henvendelse.
Søndag toppet det seg i London under et parti mellom Daniel Dardha og Nihal Sarin. Sistnevnte sto lent over brettet mens brikkene nærmest fløy rundt på de 64 rutene.
Sarin veltet flere brikker, og ifølge Magnus Carlsen gjorde han flere ulovlige trekk. Likevel ble partiet dømt til remis.
– Det er helt på trynet å ha en turnering med hele verdenseliten på plass uten tilleggstid og så dårlig dommerdekning, sier han.
Han mener den ekstreme tidsnøden gjør at dommeren ikke rekker å gripe inn før neste trekk gjøres. Under turneringen i London anslår Gressli at det gjøres opp mot fem trekk i sekundet, og dommerne har attpåtil ansvar for å dekke flere bord samtidig.
– Du har ikke sjans til å gripe inn. Arrangøren har selv satt seg i en kattepine, sier han.
Raseri mot dommere
Hendelsene under turneringen i London har ført til knallhard kritikk mot dommere.
Han er glad for at han ikke dømmer verdensstjernene i Global Chess League i disse dager.
– Vi vet alle at brorparten av alle dommere foretrekker å være til stede uten å avbryte. Gode tradisjoner må ikke brytes, skriver Jan Nepomnjasjtsjij på X.
– 95 prosent av alle dommere er ubrukelige. Noen er bra, men andre aner ikke hva de driver med, sier Fabiano Caruana.
– Det er ganske skummelt, det er farlig og ubehagelig at verdenseliten gjør sånn. De aller fleste sjakkdommere er frivillige og får ikke ei krone. Det er ganske brutalt å sage over den greina man sitter på, sier sjakkdommer Gressli.
Han påpeker også at spillerne selv skal si ifra hvis motstanderen gjør et ulovlig trekk, og at det er arrangøren som har tråkket i salaten.
– Hovedpoenget her er at man har invitert hele verdenseliten til en eksklusiv turnering med regler som ikke ligner grisen.
Publisert 08.10.2024, kl. 05.31