Shigeru Ishiba blir Japans statsminister

1 month ago 16



Det liberale demokratiske partiet (LDP) valgte ny partileder, etter at nåværende leder Fumio Kishida annonserte i august at han ikke ville stille til gjenvalg.

Nå er det klart at Shigeru Ishiba er valgt som ny partileder og dermed blir Japans nye statsminister. Det betyr at Japan får verken sin første kvinnelige eller yngste statsminister noensinne i denne runden.

I sitt femte forsøk lyktes 67-åringen i å bli partileder, og tirsdag blir han innsatt som ny statsminister.

LDP er Japans regjerende parti og Kishida er sittende statsminister. Ishiba vil nå ta over hans posisjon.

Kishida har vært statsminister i tre år, og har over den perioden blitt mindre populær, blant annet som følge av inflasjonen i landet.

– Jeg følte at min avgang var nødvendig for å gjenreise folks tillit til LDP. Jeg har tatt denne avgjørelsen basert på hva jeg mener er best for folket, sa Kishida da han annonserte sitt valg.

De liberale mot de konservative

Til sammen var det ni kandidater som stilte til valg. Valget gikk over to runder, hvor to av de ni kandidatene gikk videre etter første runde. Vinneren av andre runde blir ny partileder og tas i ed som statsminister på tirsdag.

Av de ni kandidatene ble tre pekt ut som favoritter på forhånd. Etter første runde ble det klart at Japan ikke ville få sin yngste statsminister noensinne, da en av favorittene, Shinjirō Koizumi, røyk ut i første runde.

Andre runde endte med to kandidater som representerer veldig ulike retninger innad i partiet.

1. Sanae Takaichi (63)

Japansk politiker, Sanae Takaichi

Sanae Takaichi har lang politisk erfaring. Hun var en av kandidatene i forrige ledervalg, men endte på tredjeplass.

Foto: AP

Takaichi har mange års erfaring innen japansk politikk, og har hatt en lang rekke ministerposisjoner siden 2006, senest med ansvar for økonomi. Hun tilhører den dypt konservative delen av LDP, og ser på Margaret Thatcher som forbilde.

Hvis Takaichi vinner vil hun bli Japans første kvinnelige statsminister, men har unngått å gjøre et poeng av at hun er kvinne.

2. Shigeru Ishiba (67)

Japansk politiker, Shigeru Ishiba

Shigeru Ishiba er mer sentrum-orientert enn sin mer konservative motpart.

Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters

Ishiba er sett på som mer liberal og frittenkende, ikke ulikt den yngste kandidaten Shinjirō Koizumi. Han har god støtte blant folket, men er mindre populær i sitt eget parti.

Hans popularitet blant velgerne vil være et godt kort å ha neste år, når det er regjeringsvalg. Han er også villig til å tenke nytt i flere spørsmål som opptar unge.

Ishiba lå bak Takaichi etter første runde, men flere av de som stemte på 43 år gamle Koizumi foretrakk trolig Ishiba framfor den langt mer konservative Takaichi da de skulle stemme for andre gang.

Misnøye blant folket

Den som overtar statsministerposisjonen har en utfordrende oppgave i vente. Økte priser og levekostnader har ført til misnøye blant folket.

I tillegg er det økt uro og spenning i møte med et Nord-Korea som fortsetter å utvikle atomvåpen, samtidig som Kina ruster opp.

Likevel er det andre saker som i stor grad har preget valgkampen.

Flere er verdispørsmål som setter de konservative kreftene opp mot de liberale i partiet, blant annet:

  • Tillate ekteskap mellom likekjønnede
  • Tillate at ektepar kan ha forskjellige navn
  • Kvotering av kvinner i parlamentet
  • Kjernekraft

Lite overraskende stiller konservative Sanae Takaichi seg imot ekteskap mellom likekjønnede, at kvinner kan beholde sitt eget familienavn etter de er gift, og hun vil heller ikke kvotere inn kvinner i parlamentet.

I dette flyfotoet kan vi se de 1000 siternene der kjølevannet fra atomkraftverket i Fukushima lagres.

Spørsmålet om kjernekraft splitter den japanske befolkningen. Skepsisen har økt etter Fukushima-ulykken.

Foto: KYODO / Reuters

Hun er derimot positivt innstilt til kjernekraft, og ønsker å satse mer på industrien. Kjernekraft er et tema som splitter Japans innbyggere, særlig etter Fukushima-ulykken.

Shigeru Ishiba er mer åpen for endring i alle disse spørsmålene.

Begge er enige i at Japans forsvarsevne må styrkes.

Publisert 27.09.2024, kl. 07.30 Oppdatert 27.09.2024, kl. 08.56

Read Entire Article