Sesilåmi ble lagt ned. Nå startes det nytt skirenn.

1 month ago 11



Sesilåmi forsvant, men nå går Nordsjørittet, Gjesdal IL og Tonstad IL sammen for å etablere et nytt skirenn i Sirdal.

Til våren blir det igjen folkerenn i Sirdal. I motsetning til Sesilåmi, vil rennet ikke gå over fra Setesdal, men bare i Sirdal. Foto: Geir Sveen

– De aktive skigåerne vet vi at kommer, men vi ønsker å lage et renn der vi også får med vennegjenger, foreninger og bedrifter som tar det som en sosial tur til Sirdal. Dette skal være et skirenn for folk flest og med en løype som passer for de fleste, sier Aina Andreassen, daglig leder i Nordsjørittet, til Aftenbladet.

– Et renn for folk flest

Datoen for det nye skirennet er lørdag 5. april 2025 - altså helgen før palmehelgen og påsken står for tur. Og den er ikke tilfeldig valgt. I mange år var det denne dagen Sesilåmi ble arrangert.

– Vi håper å få dette inn som en fast dag. Tidligere var dette den faste dagen for Sesilåmi og folk visste at de kunne sette av denne lørdagen til rennet, sier Andreassen.

Men i motsetning til Sesilåmi, der skiløperne gikk fra Brokke i Valle til Sinnes i Sirdal, vil rennet ha start og mål på Sinnes. Ustabile værforhold gjorde at Sesilåmi flere ganger måtte avlyses.

– Ved å ha start og mål i Sirdal, vil det være sikrere værmessig. Ved å arrangere rennet i begynnelsen av april, vil det også være litt sikrere – det skal nok mye til at vi må avlyse på grunn av været, sier Andreassen.

Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad

Aina Andreassen, Nordsjørittet

Slutt for Sesilåmi

Nyheten om at Sirdal får et nytt skirenn fra våren 2025 kommer et snaut halvår etter at det ble kjent at Stiftelsen Sesilåmi avvikler det tradisjonsrike skirennet Sesilåmi. Skirennet ble arrangert for første gang i 1976, og gjennom 48 år ble det arrangert skiløp fra Brokke i Valle til Sinnes i Sirdal.

Da det ble kjent at Sesilåmi måtte kaste inn håndkleet, begynte Andreassen å leke med tanken på at de kunne starte et nytt renn.

– Etter hvert tok jeg kontakt med Gjesdal IL som vi har arrangert Hilleknuten opp sammen med tidligere. Det var for gale at det ikke skulle være noe skirenn i Sirdal. Så begynte ballen å rulle, og det ble møtevirksomhet, sier Andreassen.

Rennet vil også bli et ekstra ben å stå på for Nordsjørittet, som de siste årene har ligget på rundt 1000–2000 deltakere, mot 12.500 i 2013.

To løypealternativer

Foreløpig er datoen for rennet spikret. Det samme er det at start og målområde blir ved Sinnes skole.

Men fortsatt er det mange detaljer som ikke er landet. Blant annet navn på rennet og løype.

Etter alt å dømme blir det en kort og en lang løype på rundt 2 og 4 mil.

– Vi ser på to ulike alternativer, enten at de som skal gå den lange løypa går to runder i samme løype, eller at det blir en lengre runde, der de som skal gå den korte løypa krysser, sier Andreassen som selv har gått Sesilåmi flere ganger, samt Vasaloppet i 2012.

Håper på folkefest

Hvor mange som får være med i rennet er heller ikke bestemt ennå, men skal være avklart før påmeldingen åpner 1. desember.

– Vi håper at rennet kan bli stort og etter hvert komme opp mot der Skarverennet er. Men vi tror det er lurt og fornuftig at vi åpner litt forsiktig det første året og bygger det derfra, sier Andreassen.

Arrangørene håper at de ved å samle start- og målområdet ved Sinnes skole vil klare å skape folkefest både på dag- og kveldstid.

Read Entire Article