– Ser ut som en perfekt verden

6 days ago 10



En milliardær og en ingeniør er det første ikke-profesjonelle mannskapet til å utføre en av de mest risikable manøvrene i verdensrommet – en romvandring.

 AFP / SpaceX / Polaris
ROMVANDRING: Jared Isaacman er den første privatpersonen som noensinne begitt seg ut på en romvandring. Foto: AFP / SpaceX / Polaris

Publisert 12.09.2024 18:38

Daredevil-milliardær Jared Isaacman og ingeniøren Sarah Gills gikk ut av SpaceX-romfartøyet med 15 minutters mellomrom torsdag formiddag, og ble med det det første ikke-profesjonelle mannskapet til å utføre en romvandring. 

 – Hjemme har vi alle mye arbeid å gjøre, men herfra ser jorden ut som en perfekt verden, sa Isaacman da han gikk ut, skriver BBC News.

Milliardæren var da 700 kilometer over jorda.

Oppdraget ved navnet Polaris Dawn er kommersielt finansiert av Isaacman. Før dette har det kun vært astronauter med statlig midler som har vandret i verdensrommet. 

Romvandringer er en av de vanskeligste manøvrene i verdensrommet, så det faktum at et privat selskap har klart det er en milepæl i romfartens historie, skriver BBC. 

Ble forsinket

Vandringen ble rundt fire timer forsinket, skriver Sky News. Det ble ikke oppgitt noen forklaring på hvorfor.

Da de endelige sikkerhetskontrollene av romdraktene og utstyret var gjennomført, fikk teamet oppdraget «å gå på romvandring». 

Romdraktene er proppfull av avansert teknologi som heads-up-skjermer, hjelmkameraer og et avansert system for leddbevegelighet.

Trent i to år

I tillegg til Isaacman og Gills, består teamet av en pensjonert militær jagerpilot og en SpaceX-ansatt. 

Alle fire har trent hardt i to år for å forberede seg til turen. 

De ble skutt opp fra NASAs Kennedy Space Center i Florida tirsdag formiddag norsk tid.

Dette er fartøyets femte – og mest risikable – private romoppdrag så langt, ifølge Reuters.

Romfartøyet skal lenger ut i rommet enn noe annet bemannet fartøy siden Nasas måneprogram Apollo. 

Oppdraget, kalt Polaris Dawn, vil vare i omtrent fem dager i en oval bane som passerer så nært jorden som 190 kilometer og så langt som 1400 km. 

Dette er det lengste mennesker vil ha reist siden slutten av USAs Apollo-måneprogram i 1972.

De fire besetningsmedlemmene er i praksis forsøkspersoner for en rekke vitenskapelige eksperimenter som skal belyse hvordan kroppen påvirkes av kosmisk stråling og vakuumet i verdensrommet. 

Read Entire Article