Sender ut farevarsel for snø

3 hours ago 4



Nyhetssenter Nordland

Grafikk: NRK
  • 10. oktober 2024 kl. 14:49

    Flere sjåfører fikk bot og én mistet førerkortet

    Utrykningspolitiet har gjennomført en laserkontroll på E6 ved Osen i Vefsn kommune. Kontrollen resulterte i fire bøter og et førerkortbeslag.

    Sjåføren som mistet førerkortet ble målt til 118 kilometer i 80 sonen.

    Patruljen har også skrevet ut to forenklede forelegg for ulovlig forbikjøring.

  • 10. oktober 2024 kl. 14:05

    Gult farevarsel for snø

    Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for snø. Farevarselet gjelder fra torsdag kveld til fredag kveld og gjelder for deler av Nordland og Troms.

    Ifølge Yr kan det komme 5 til 15 centimeter nysnø i løpet av 24 timer. Det er ventet mest snø i nord, lokalt kan det komme opp mot 20 centimeter nysnø.

    Meteorologisk institutt anbefaler å beregne noe ekstra tid til transport og kjøring da det kan være krevende kjøreforhold enkelte stedet. Videre anbefales det å bruke vinterdekk.

    Gult farevarsel for snø.

    Foto: Meteorologisk institutt
  • 10. oktober 2024 kl. 13:22

    Fugleinfluensa påvist i Vesterålen

    Nylig ble en død måse funnet på Myre i Vesterålen. Nå er det påvist fugleinfluensa, skriver Bladet Vesterålen.

    Ifølge Ellen Pedersen, kommuneoverlege i Øksnes kommune, er det rapportert om ett tilfelle.

    – I utgangspunktet er ikke fugleinfluensa farlig for mennesker. Det er likevel viktig at folk ikke tar i en død måse, eller en fugl som ser syk ut, uten ordentlig beskyttelse. La den heller ligge, og kontakt Mattilsynet, slik som det ble gjort i dette tilfellet, sier Pedersen til Bladet Vesterålen.

    Måker

    Foto: Rainer Prang / NRK
  • 10. oktober 2024 kl. 13:05

    Mann i 50-årene dømt for seksuelle overgrep mot egne barn

    En mann fra Nordland ble domfelt for to grove voldtekter av barn under 14 år. Det ene barnet var domfeltes egne og domfellelsen gjaldt også incest. Det kommer frem i en dom fra Hålogaland lagmannsrett.

    Tiltalte ble også dømt for å ha medvirket til seksuell omgang mellom barna. Barna ble tilkjent 280.000 kroner hver i oppreisning.

    Mannen ble også domfelt for seksuell omgang med et annet barn som også var sitt. Barnet ble tilkjent 260.000 kroner i oppreisning. Mannen var ikke tiltalt for incest for dette forholdet.

    Mannen skal ha rømt til Filippinene før rettssaken i Salten og Lofoten tingrett skulle holdes i mars 2022.

    Mannen ble internasjonalt etterlyst av Interpol og ble oktober samme år pågrepet og arrestert. I november 2023 ble mannen overlevert til Norge.

    Ifølge dommen skal mannen ha bedt om å få fradrag i fengselsstraffen. Dette på grunn av forholdene i det filippinske fengselet. Tiltaltes anførsel førte ikke frem og retten dømte mannen til syv år i fengsel.

    Saken vil gå for lukkede dører i Hålogaland lagmannsrett.

    Foto: Trygve Grønning / NRK
  • 10. oktober 2024 kl. 12:16

    Kjørte i beruset tilstand

    Torsdag stanset utrykningspolitiet en fører i Bodø sentrum som viste seg å kjøre uten gyldig førerkort.

    Mannen i 60 årene viste seg å være beruset og fremstilles på legevakten for bevissikring, melder politiet. Det opprettes sak på hendelsen.

    Utrykningspolitiet har også gjennomført en fartskontroll i Sortland sentrum på formiddagen. Kontrollen resulterte i seks forenklede forelegg. Høyeste hastighet ble målt til 59 kilometer i timen i 50 sonen.

  • 10. oktober 2024 kl. 11:01

    Vindfull helg i vente

    Nordland og i Troms har en vindfull helg i vente.

    – Det ligger et lavtrykk uti havet vest for Nord-Norge. Det flytter ikke på seg, og gir kraftig sønnavind for hele Nord-Norge hele helgen, sier statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis.

    Sønnavinden vil gi en del nedbør langs kysten av Nordland. Fylket vil få fine perioder, men det gjelder hovedsakelig steder som er litt unna kysten. Lofoten og helgelandskysten er spesielt utsatt for nedbør.

    Sønnavinden blir fralandsvind for Troms og Finnmark lørdag og søndag. Det vil gi flere timer med opphold lørdag og søndag.

    – Der vil skyene holde seg unna, sånn at det blir det skyfri himmel og perfekt forhold for nordlysjakt, sier meteorologen.

    Han råder om å sjekke varselet for nordlys der man er, om man vil få med seg en liten fargefestival på høsthimmelen.

    Det er i nord de kaldeste temperaturene vil komme, og i helgen kan det bli mellom 0–4 grader noen steder på grunn av klarværet. I nord blir det varmest langs kysten.

    Det blir kjølige høsttemperaturer i resten av landet også. Det blir mellom 7 og 11 grader på Sør- og Østlandet.

    – Det begynner å bli høst. Man må ha på tjukkere jakke i helgen. Jeg blir ikke overrasket om det blir nattefrost i et stykke unna kysten, sier meteorologen om temperaturene i Sør-Norge. (NTB)

    nrknyheter-bidrag fra Yngve Kristiansen

    Foto: Yngve Kristiansen / Yngve Kristiansen
  • 10. oktober 2024 kl. 10:52

    Investerer mer enn 100 millioner i Bodø

    Østbø AS investerer mer enn 100 millioner i nytt anlegg på Langstranda i Bodø. Selskapet har allerede et avfallsmottak på Langstranda, men skal nå oppgradere og utvide dagens anlegg.

    Etter planen skal det nye avfallsanlegget stå ferdig i januar 2026. Det opplyser selskapet selv i en pressemelding.

    Anlegget blir forberedt for elektrifisering av maskiner slik at nye maskiner kan gå fra å være dieseldrevet og til elektrisk drift. På anlegget etableres det også ladestasjoner for tyngre kjøretøy slik at fremtidens lastebiler kan kjøre uten utslipp.

    – Med moderne teknologi og energieffektive løsninger vil vi kunne operere enda mer bærekraftig og forbedre våre miljøresultater ytterligere. Dette vil komme våre kunder til gode, som nå får muligheten til å levere avfall til oss på en enda mer effektiv og miljøvennlig måte.

    Det uttaler driftsdirektør i Østbø AS Sture Pettersen.

    Det vil bli nye kontorlokaler som skal samle alle ansatte. Videre vil anlegget også inkludere en ny miljøstasjon for kunder som ønsker å levere avfallet selv. Ifølge selskapet skal ordningen gjøre det enklere for lokale kunder å levere sitt avfall på en trygg og effektiv måte.

    Skissen viser hvordan Miljøparken vil se ut når det er ferdigstilt

    Foto: Østbø AS
  • 10. oktober 2024 kl. 09:43

    Lødingen kommune bruker flere millioner enn budsjettert

    Driftsresultatene ved utgangen av august viser at Lødingen kommune har et merforbruk på 10,7 millioner kroner. Det skriver Bladet Vesterålen.

    De største avvikene er innen helse- og omsorgssektoren.

    «Merforbruket skyldes blant annet sykefravær som gir økt bruk av vikarer og kjøp av eksterne tjenester», heter det i tertialrapporten som skal legges fram og behandles under dagens kommunestyret.

    Ifølge kommunedirektør Trude Vollheim er det nødvendig å foreta endringer i budsjettet. Vollheim sier til Bladet Vesterålen at enheter som har store avvik bør få mer penger for å sikre realisme mellom faktisk forbruk og disponible budsjettrammer.

    Lødingen.

    Foto: Vilde Bratland Erikstad / Vilde Bratland Erikstad
  • 10. oktober 2024 kl. 08:01

    Får likevel møte Støre

    Ordfører Vidar Thom Benjaminsen (H) i Vågan kommune får likevel møte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i dag.

    Benjaminsen sendte i går ut ei pressemelding, der han skrev at han hadde bedt om et møte, men ikke fått svar.

    Støre besøker denne uka Vågan, Sortland og Bodø kommune.

    – Jeg har til nå ikke hørt noe, og tolker det som at det ikke vil være mulig, sa Benjaminsen som sliter med store underskudd på kommunebudsjettene.

    I dag opplyser derimot Statsministerens kontor til NRK at Benjaminsen får møte Støre i forbindelse med hans besøk.

    Ordføreren er invitert til å møte Støre under besøket på Kabelvåg barnehage i dag.

    Vidar Thom Benjaminsen har blå dress og blå skjorte og står på en balkong i Bodø med flere høyhus i bakgrunn.

    Foto: Sofie Retterstøl Olaisen / NRK
  • 10. oktober 2024 kl. 07:49

    Forsvaret venter å få de siste 12 av 52 bestilte F-35 jagerfly innen mai neste år

    Etter et års pause i leveringene forventer Forsvarsmateriell at Norge vil motta de siste 12 av bestillingen på 52 F-35-jagerfly innen utgangen av mai neste år.

    Norge har hittil mottatt 40 av totalt 52 F-35 kampfly. Alle flyene skulle egentlig leveres i løpet av 2024, men leveransen ble satt på pause i fjor sommer. Dette skyldtes forsinkelser med en stor oppgradering.

    (NTB)

  • 10. oktober 2024 kl. 06:24

    Trygler om å få møte statsministeren: – Kan bli nødt å legge ned fem av ni barneskoler

    Vågan kan bli nødt til å legge ned fem av sine ni barneskoler. Det er budskapet til ordfører Vidar Thom Benjaminsen som nå ber om et møte med statsminister Jonas Gahr Støre, når han kommer til Lofoten i dag.

    Det skriver Lofotposten.

    Ordføreren i Vågan gikk i går ut med ei pressemelding der han sa at han ønsker å møte Gahr Støre – og at henvendelser om et møte foreløpig ikke er besvart.

    – Jeg har til nå ikke hørt noe, og tolker det som at det ikke vil være mulig. Det er synd. Ordfører representerer hele kommunen og burde være vertskap ved et besøk av statsminister, skriver Thom Benjaminsen.

    Programmet til statsministeren er et kort stopp i Kabelvåg, før han reiser videre til Sortland. Senere skal han også til Bodø.

    Vågan kommune gikk med et kraftig underskudd i 2023. I år viser prognosene at underskuddet kan ende på 55,5 millioner kroner, ifølge Lofotposten.

    Benjaminsen har tidligere bekrefta at man ser på strukturelle grep også i år. I fjor sa politikerne nei til å legge ned skoler eller ungdomstrinn.

    Ordfører Vågan Vidar Thom Benjaminsen myser i solskinnet nede ved kaien i Svolvær. I bakgrunnen skimtes høye fjell og blå himmel.

    Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK
  • 10. oktober 2024 kl. 05:28

    Ruskontroll på E6: – Tommel opp

    Politiet har gjennomført ruskontroll på E6 i Vefsn, ved Aakviksplass. 23 kjøretøy ble kontrollerte. – Ingen reaksjoner. Tommel opp, skriver politiet på X.

  • 10. oktober 2024 kl. 03:09

    Trygg Trafikk vil ha påbud om sykkelhjelm

    Altfor mange syklister skader hodet, mener Trygg Trafikk. En rapport viser at 1000 hodeskader kan unngås årlig med et påbud.

    Rapport, som er laget av Transportøkonomisk institutt (TØI) for Trygg Trafikk, viser at et hjelmpåbud vil kunne spare samfunnet for mellom 1,4 og 4 milliarder kroner i året, skriver Aftenposten.

    – Hjelmbruken har økt de siste årene, og i dag bruker rundt 70 prosent av alle syklistene hjelm, men det går ikke fort nok. Rapporten viser at hvis alle syklister bruker sykkelhjelm, vil vi kunne unngå 1000 hodeskader hvert år. Derfor mener vi det er på tide å innføre et hjelmpåbud, sier fagdirektør Tanja Loftsgarden i Trygg Trafikk.

    Tall fra Oslo skadelegevakt viser at nesten en tredel av sykkelulykkene er hodeskader, opplyser organisasjonen.

  • 9. oktober 2024 kl. 20:36

    Flere bilister med tekniske mangler etter storkontroll

    Statens vegvesen har tre dager denne uken hatt en rekke kontroller i og rundt Bodø sentrum.

    Kontrollene har blant annet hatt fokus på lys, dekk, trekking av henger og førerrett, opplyser Vegvesenet i en pressemelding.

    I den forbindelse ble én bilist anmeldt og fem kjøretøy avskiltet.

    Det ble også gjort funn på en del tekniske mangler:

    – 8 kjøretøy fikk bruksforbud
    – 49 kjøretøy hadde skriftlige mangler
    – 2 bilister fikk dekk/kjettinggebyr
    – 24 bilister fikk gebyr av ulike årsaker

    Det ble også gjort 1925 avlesninger ved bruk av et kamera som automatisk leser av nummerskilt. De gir Vegvesenet informasjon om registreringsforhold, forsikring, EU-kontroll og utestående avgifter på kjøretøyet.

    Ein mann held handa på ein handgass og -bremsespak i en raud bil.

    Foto: Helene Hjelseth Holen / NRK
  • 9. oktober 2024 kl. 16:52

    Sterk vind kan stenge brua

    Trafikken på E6 over Skjomen bru i Oftoen vil dirigeres manuelt for en periode i ettermiddag på grunn av sterk vind.

    Ifølge Vegtrafikksentralen kan brua stengt ved økende vind.

    De bre bilister være oppmerksom på vinden, spesielt hvis du kjører med henger som har stor sideplate.

  • 9. oktober 2024 kl. 14:56

    Nå er høsten her for fullt

    Det blir regnvær og kaldere i hele landet de neste dagene. Den første snøen vil legge seg på fjellovergangene i sør, og i nord blir det kraftig vind.

    I nord blir det både regn og snø, men det vil bli timer med opphold både lørdag og søndag.

    – Det ligger et lavtrykk uti havet vest for Nord-Norge. Det flytter ikke på seg, og gir kraftig sønnavind for hele Nord-Norge hele helgen.

    Det sier statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis til NTB.

    Sønnavinden vil gi en del nedbør langs kysten av Nordland. Fylket vil få fine perioder, men det gjelder hovedsakelig steder som er litt unna kysten.

    Lofoten og helgelandskysten er spesielt utsatt for nedbør. Det er i nord de kaldeste temperaturene vil komme, og i helgen kan det bli mellom 0–4 grader noen steder på grunn av klarværet. I nord blir det varmest langs kysten.

    (NTB)

    Stamsund i Lofoten

    Foto: Oda Viken / NRK
  • 9. oktober 2024 kl. 14:49

    Mye reinsdyr på E6

    Det er observert flere reinsdyr på E6 over Saltfjellet. Det skriver Statens vegvesen på sine nettsider.

  • 9. oktober 2024 kl. 12:58

    Lofotposten: Politiet rykket ut til trusselsituasjon

    Natt til onsdag rykket politiet ut til en privat adresse i Vågan kommune etter melding om en hendelse. Det skriver Lofotposten.

    Ifølge politistasjonssjef Andreas Bjørnstad ble hendelsen beskrevet som en trusselsituasjon med kniv.

    Da politiet kom til stedet var det to personer på adressen. En av personene ble tatt med til politistasjonen for et avhør. Vedkommende fikk så dra fra stasjonen.

    De involverte er avhørt og har to forskjellige oppfatninger av situasjonen, forteller Bjørnstad til Lofotposten. Det ble ikke gjort funn av kniv på stedet.

    Ifølge politiet oppstod det ingen personskader, skriver avisa.

  • 9. oktober 2024 kl. 10:55

    Lofotkraft må skifte ut styrerepresentanter

    I sommer ble det valgt nytt styre i Lofotkraft. Før nyttår må det gjøres utskiftninger for å sikre balansen mellom menn og kvinner, melder Lofotposten.

    Dette må de gjøre for å unngå å komme i konflikt med de nye reglene til kjønnsbalanse som trer i kraft fra 1. januar 2025 for større selskaper med omsetning over 100 millioner kroner.

  • 9. oktober 2024 kl. 10:43

    Skal kjempe om semifinaleplass i Norske Talenter

    Markus Thonhaugen fra Hemnes og Ramona Kappfjell Sørfjell fra Sømna skal denne uken konkurrere om plass i semifinalen på Norske Talenter, melder Rana Blad.

    De samiske artistene slapp i juli albumet «Stories from Sápmie» sammen.

    På albumet har duoen hentet inspirasjon fra naturen, samisk mytologi og urfolkskamp. Med feltopptak fra naturen på Helgeland som utgangspunkt, har artistene blandet ulike lydlandskap med teknologiske elementer.

    DJ iDJa og Ramona Linnea, Markus Thonhaugen og Ramona Linnea Kappfjell Sørfjell

    Foto: Helene Kjaergaard Sviland / helene kjaergaard sviland

Ti tonn med sprengstoff i lufta 00:51

Neste

Kjetil Knutsen om Europacupkampen i Belgia

Følg pressekonferanse før kampen

Read Entire Article