Selger Haaland & Co. til «røverpris»: – Pengene går til kriminelle nettverk

1 month ago 16



For en tiendedel av Viaplay-prisen er det mulig å skaffe seg TV-tilgang til engelsk fotball. De som ser på de ulovlige kanalene, gjør det av én grunn.

Det koster 749 kroner i måneden å følge Viaplays Premier League-sendinger. Spiller favorittlaget ditt i Champions League, må du supplere med minimum 389 kroner i måneden til TV 2. Ulovlige aktører tilbyr kampene for 50–60 kroner. Foto: Morten Uglum

Publisert: 08.09.2024 17:59

Kortversjonen

Viaplay-sjefen Kenneth Andresen har gått kraftig ut mot dem som kjøper TV-sport billig fra aktører uten rett til å selge. Aftenposten har snakket med flere av dem. Alle sier noe av det samme:

– Det er prisen som frister. Viaplay har satt opp prisen til et hårreisende nivå, forteller en fotballinteressert 27-åring.

For 50–60 kroner måneden er kampene tilgjengelige fra en underskog av aktører som stjeler TV-sendinger og videreselger dem uten tillatelse.

– Det er et dilemma. Vi vet jo at det vi ser på, er stjålet, men det er uaktuelt å betale nesten 9000 kroner i året til Viaplay. Da leter jeg etter alternativer, sier en 26-åring.

Bygd som en pyramide

Det er foreløpig få dommer på dette feltet i Norge. Men bransjen er ikke i tvil: Ved å betale for disse TV-tilbudene er kjøperne med på å finansiere organisert kriminalitet.

– Dette er ingen spekulasjon. Dette er fakta. Vi har data som bekrefter det: Organisert kriminalitet står bak.

Det sier Stian Løland i Nordic Content Protection (NCP), som jobber på vegne av bransjen for å avdekke ulovlig salg av TV-tilbud.

Stian Løland

Daglig leder, Nordic Content Protection (NCP)

Han forteller at virksomhetene er bygd opp som en pyramide. På toppen sitter en aktør i land utenfor rekkevidde for vesteuropeiske myndigheter.

Disse har ifølge Løland stor teknisk kompetanse og tapper TV-sendinger fra hele verden.

I flere ledd nedover pyramiden sitter selgere og tilbyr TV-pakker. Noen av disse opererer også i Norge, hevder Løland. Inntektene sendes oppover i systemet.

– Vi har identifisert 1600 nettsider som ulovlig selger tilgang til nordiske TV-kanaler.

Har tre kjennetegn

Det brukes såkalt IPTV-teknologi. Løsningen er i seg selv ikke ulovlig. Ved første øyekast kan mange av tilbyderne også se lovlige ut.

De kan ha nettsider på norsk eller svensk. Men Løland trekker frem tre punkter som bør få varsellampene til å blinke:

  • Prisen er en brøkdel av den som tilbys av TV-selskapene.
  • Det tilbys tusenvis av kanaler fra hele verden.
  • Betalingen skjer via kryptovaluta.

Slike meldinger som dette, på nettsiden til en av aktøren, kan også gi et hint:

«Ingen svenske myndigheter kan nærme seg våre servere, og vi kan love deg at din integritet beskyttes.»

Brukerne kan straffes

På tross av alle røde flagg: Undersøkelser har avdekket at rundt 10 prosent av norske husholdninger10 prosent av norske husholdningerDet vil i så fall bety hundretusenvis av mennesker. Statistisk er metodikken usikker. 1.100 nordmenn deltok i spørreundersøkelsen. strømmer TV-sendinger ulovlig.

Tilbyderne tar normalt rundt 300–400 kroner i halvåret for tilgangen.

– Pengene går til de mørkeste avkroker. Kjøper man derimot de lovlige tilbudene, så går pengene til den sporten man elsker, sier Kenneth Andresen.

Men gjør brukerne noe ulovlig? Advokatene Fredrik Wiker og Hans Erik Johansen har vurdert dette. I en artikkel i Lov & Data konkluderer de med at IPTV-strømming som hovedregel er i strid med åndsverkloven.

Brudd på åndsverkloven kan straffes med bot eller fengsel inntil ett år.

Kenneth Andresen

Adm. direktør for Viaplay Group i Norge

Svenskene har reagert

Hittil har nordmenn kunnet videreselge og kjøpe de ulovlige sendingene uten stor risiko. Utenfor Norge har det vært større søkelys på fenomenet.

  • I fjor ble fem menn i Storbritannia dømt til lange fengselsstraffer for ulovlig strømming av Premier League.
  • Det svenske Skatteverket har avslørt betydelig svart omsetning hos slike formidlere.

– Til slutt havner det meste i lommene til globale kriminelle nettverk, uttalte kontrollsjef Marcus Pettersson i Skatteverket i en rapport lagt frem i fjor.

Vil ikke endre modellen

Brukere Aftenposten har vært i kontakt med, vedgår at det de gjør er «på kanten». Flere er studenter og forteller at de ikke har råd til å betale opp mot 9000 kroner i året for å se sine engelske favoritter.

– Gjennomgangstonen blant supporterne er at Viaplay-pakken er for dyr, sier Ray Tørnkvist, leder av Supporterunionen for britisk fotballSupporterunionen for britisk fotballSammenslutning for norske supporterklubber av britiske fotballag. Per mai i år var 130.674 nordmenn betalende medlemmer i 53 ulike supporterklubber..

Flere IPTV-brukere mener Viaplay burde ha innført en annen modell: å selge Premier League separat, ikke i en pakke sammen med annen sport og underholdning.

– Det å selge innhold samlet i pakker, er en modell alle strømmetjenester bruker og noe vi pr. i dag ikke har planer om å endre. Et flertall av kundene våre både ser på og setter pris på et bredt utvalg av innhold, sier Viaplay-sjefen.

Han forstår ikke at prisen skal være et argument for å laste ned ulovlig tilegnet sendinger.

– Det å vise til pris, er ikke noe godt argument for å stjele noe som helst, mener Kenneth Andresen.

Read Entire Article