Satellitt­bildene avslører skader på israelsk luftbase

1 month ago 27



Ryktene florerer på nett etter Irans rakettangrep mot Israel.

Tirsdag skjøt Iran rundt 180 ballistiske missiler mot Israel. På sosiale medier er det blitt hevdet at angrepet ramponerte hele den israelske luftbasen Nevatim, én av Israels viktigste flybaser som også huser Israels toppmoderne F-35-jagerfly.

I 2023 hadde Israel 50 jagerfly ved basen, samtidig som de hadde bestilt 25 nye, ifølge nyhetsnettstedet The Aviationist.

Tehran-times, som er kontrollert av Iranske myndigheter, skriver at flyene som holder til på basen blant annet ble brukt i angrepet mot Libanons hovedstad Beirut som drepte Hizbollah-leder Hassan Nasrallah.

Noen kilder sier at over 20 jagerfly ble ødelagt, skriver avisen.

Israel har imidlertid avvist at angrepet fikk store følger.

Men hva er sant?

Folk står rundt restene av et stort missil i en ørken

Folk hadde 3. oktober samlet seg i Negev-ørkenen ved restene av et av missilene som Iran skjøt mot Israel.

Foto: MENAHEM KAHANA / AFP

– Lekmanns­messig høres det veldig smart ut

Nye satellittbilder før og etter missilangrepet viser skader på luftbasen. Blant annet på noen av bygningene og på rullebanen.

Den israelske hæren (IDF) har sagt at selv om de fleste missilene ble skutt ned av luftvern, var det noen som traff luftbaser og mål sør i landet. Men skadene på luftbasene skal ha vært små.

– Ingen treff førte, ved noen tidspunkt, til forstyrrelser i luftforsvarets operasjoner, sa IDF, ifølge den Israelske avisen Haaretz.

Nevatim-luftbasen ETTER angrepet fra Iran.
Nevatim-luftbasen FØR angrepet fra Iran.

Nevatim-luftbasen i Sør-Israel før og etter Irans missilangrep

Planet Labs Inc. / Reuters

Det er nokså sannsynlig, mener Ole Jørgen Maaø, militærhistoriker og førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen.

– Jeg synes disse skadene ser meget begrensede ut. Kratrene på rullebanen, på andre taksebaner og slikt ser nokså små ut, sier han til NRK.

Ole Jørgen Maaø

Førsteamenuensis Ole Jørgen Maaø mener det er sannsynlig at iranske missiler traff Nevatim-basen, men at skadene trolig er små.

Foto: Tom Balgaard / NRK

Førsteamenuensis Ole Jørgen Maaø mener det er sannsynlig at iranske missiler traff Nevatim-basen, men at skadene trolig er små.

Foto: Tom Balgaard / NRK

Men han understreker at bildene bare viser en del av basen. Man vet ikke noe om andre eventuelle skader. Man vet heller ikke hva som var i bygningen som ble truffet og om det er viktig for israelske operasjoner.

Samtidig er skader på rullebanen og andre flater relativt enkle å reparere.

– Lekmannsmessig høres det veldig smart ut å skyte på en rullebane. For da kan flyene plutselig ikke ta av. Samtidig er det noe av det letteste å reparere. Det er jo bare flatmark og asfalt. Ingeniørmessig er det nokså enkelt å fikse det hullet som har oppstått, understreker Maaø.

Rullebaner er også lange. Det kan være mulig å bruke andre deler mens reparasjonene utføres.

– Om dette er alle skadene på basen, og bildene er korrekte, og det ikke var noe viktig i det bygget, så tror jeg dette har svært begrenset effekt på Israels evne til å benytte sitt flyvåpen, sier han.

Trolig direkte treff

Maaø mener angrepet ikke vil få store konsekvenser for Israels evne til å angripe med jagerfly. Natt til fredag gjennomførte Israel for eksempel et stort angrep mot mål i Libanons hovedstad Beirut.

Han understreker imidlertid at man foreløpig ikke har all informasjon om det iranske missilangrepet. Israel har for eksempel ikke sagt hvor mange av de rundt 180 ballistiske missilene som ble skutt ned.

Selv om skadene på luftbasen fremstår relativt små, avviser imidlertid ikke Maaø at de kan ha oppstått som følge av direkte trefninger av ballistiske missiler, som ikke nødvendigvis etterlater seg store krater.

Raketter i nattehimmelen over en by

Israels luftvernsystemer skyter ut raketter for å skyte ned de iranske missilene 1. oktober.

Foto: Amir Cohen / Reuters

– Det høres ikke sannsynlig ut at noe annet enn et direktetreff vil lage noe særlig med ødeleggelser på en relativt sett robust rullebane, sier han.

Angrepet viser trolig også én sentral ting, påpeker Maaø. Iran er ikke bare i stand til å trenge gjennom Israels forsvarssystemer, men de kan også treffe det de sikter på.

Det viser dermed at Iran har evne til å ramme mål i Israel med sine missiler.

I tillegg til angrep mot Nevatim-basen, ble missilene også skutt mot en annen luftbase og Mossads hovedkvarter i Tel Aviv. BBC har sett hvordan angrepet førte til skader i området rundt.

En mann går forbi ødelagte bygninger

En mann går forbi ødelagte hus i Hod Hasharon 2. oktober. Én palestinsk mann ble drept i Irans missilangrep mot Israel 1. oktober.

Foto: JACK GUEZ / AFP

Israel har ikke hevdet at missilene var rettet mot sivile mål. Men myndighetene i byen Hod Hasharon sentralt i Israel sier at missilangrepet førte til skader på flere bygninger, ifølge Haaretz.

Én palestinsk mann fra Gaza mistet livet i angrepet. Han var i byen Jericho på den palestinske Vestbredden da han ble rammet av rester av et missil.

Israel har gått inn i Libanon, i det de kaller en begrenset bakkeoperasjon. Hva er målet?

Publisert 04.10.2024, kl. 21.51

Read Entire Article