SAS-ansatt: – Må selge fridagene mine for å overleve

1 month ago 23



Kortversjonen

  • Kabinansatte i SAS krever bedre lønns- og arbeidsvilkår.
  • SAS-ansatte kan bli tatt ut i streik fra fredag, og NHO Luftfart og Fellesforbundet sitter for øyeblikket i forhandlinger hos Riksmekleren. Fristen for løsning er midnatt.
  • Kabinansatte får ikke overtidsbetalt, kveldstillegg, nattillegg eller helgetillegg.
  • Ksenija Movsesjan forteller at hun og andre ansatte må selge fridagene sine for å overleve.
  • Fellesforbundet sier at bransjen har dårlige lønns- og arbeidsvilkår sammenlignet med andre bransjer i Norge.
  • Kabinansattes Forbund har varslet at 115 av deres medlemmer tas ut i første streikeuttak fra fredag hvis det ikke blir enighet ved midnatt.

Movsesjan startet på lønnstrinn null, som tilsvarer 27 500 kroner i fastlønn i måneden. Nå, et og et halvt år senere, er hun fremdeles på samme lønnstrinn. Om et halvt år har hun mulighet til å gå opp et lønnstrinn.

– På lønnstrinn én blir lønnen 28 000 i måneden, forteller Movsesjan.

Lønnen til de kabinansatte i SAS har stått stille i 12 år, ifølge leder i SAS Norges kabinforening, Martinus Røkkum.

– Vi har egentlig stått stille på lønn i tolv år, mens de andre selskapene har opplevd en gradvis lønnsøkning, noe som gjør at de har dratt veldig ifra, sa han til NTB tidligere denne uken.

Torsdag kveld sitter NHO luftfart og Fellesforbundet i tvungen mekling hos Riksmekleren. Fristen for å bli enige, er midnatt natt til fredag. Blir de ikke enige, kan SAS-ansatte tas ut i streik fredag morgen.

TRIVES GODT: Ksenija Movsesjan (24) sier hun trives godt på jobb, men at vilkårene er nødt til å bli bedre for henne og kollegaene. Foto: Carolyn Hannigan / VG

– Vi får ikke overtidsbetalt. Hvis vakten min er ferdig klokken 21.00 og flyet blir forsinket i noen timer, så får vi ingenting for det. Jeg skjønner at passasjerene kan bli sure, fordi de har steder å være. Samtidig så jobber vi flere timer gratis, forteller Movsesjan.

De får heller ikke kveldstillegg, nattillegg eller helgetillegg.

– Jeg kan starte klokken 15.00 og bli ferdig klokken to på natten. Da får jeg ikke noe mer betalt enn jeg ville for en kortere vakt på dagtid.

– Må selge fridagene våre

Fellesforbundet kan ikke uttale seg i kveld av hensyn til meklingen som pågår, men forbundssekretær Dag-Einar Sivertsen i Fellesforbundet har tidligere sagt at dette er en bransje med svært dårlige lønns- og arbeidsvilkår sammenlignet med andre bransjer i Norge.

– Folkene våre i kabin er rett og slett slitne. Grensen for mer fleksibilitet er for lengst overtrådt, Sier Sivertsen.

Det er Movsesjan enig i.

– Jeg synes det er litt urettferdig med tanke på at de fleste andre jobber har kveldstillegg i tillegg til lønnen, men det har ikke vi.

Hun forteller også at hun er nødt til å gi slipp på fridagene for å tjene nok penger.

– Jeg og flere av de andre kollegaene mine må selge fridagene våre for å overleve.

KREVER BEDRE VILKÅR: De kabinansatte i SAS, sammen med fellesforbundet krever bedre lønn og arbeidsvilkår. Foto: Annika Byrde / NTB

Det betyr at de tar på seg ekstra vakter i tillegg til sine faste vakter for å tjene nok penger. Movsesjan forteller at hvis de jobber ekstravakter på seks timer eller mer, får de et tillegg på 14 prosent av månedslønnen.

Hun forteller at hvis vaktene er under seks timer så får de betalt et tillegg på 8 prosent av månedslønnen.

– Jeg synes det burde være slik at du kan selge fridagen din hvis du vil, men lønnen skal ikke være så dårlig at du føler at du må gjøre det for å overleve, forteller hun.

Kabinansattes Forbund har varslet at 115 av deres medlemmer tas ut i første streikeuttak fra fredag hvis det ikke blir enighet ved fristen midnatt natt til fredag.

– Forventer å få en avtale

Pressesjef i SAS Norge Øystein Schmidt forteller til VG at de forventer å få en avtale før fristen går ut.

– Vårt fokus nå er på meklingen som foregår hos Riksmekleren, der vår klare forventning er at vi sammen vil komme frem til en avtale som begge parter kan leve godt med på sikt. Det er viktig for oss å understreke at trafikken går som normalt inntil en eventuell konflikt er et faktum.

Bilde av Øystein SchmidtØystein Schmidt

Pressesjef i SAS

Men hvis det skulle blir streik forteller han at de gjør alt de kan for å begrense omfanget.

– Det er i denne sammenheng viktig å påpeke at det i første omgang kun vil være snakk om mindre trafikale konsekvenser.

– For de passasjerer som eventuelt blir rammet av en kansellert eller forsinket flyging, vil vi gjøre alt for å få de av gårde raskest mulig. I kraft av å være IATA-medlem vil det også kunne bli aktuelt å booke om til andre flyselskap for å minimere konsekvensene for de reisende, forteller Schmidt.

Selv om SAS har troen på at de vil komme frem til en løsning forteller Riksmekler Mats Wilhelm Ruland at det er en krevende mekling.

– Det er for tidlig å si hvor lenge vi vil holde på, men jeg ser ikke for meg at vi får en avklaring før fristutløpet ved midnatt, sier Ruland til NRK etter at klokken har passert 19.

– I luftfarten så er særlig arbeidstid, men også økonomiske spørsmål ganske komplekse og ofte mer komplekse enn i andre tariffavtaler så det er en vanskelig mekling med krevende problemstillinger.

Ruland forteller til kanalen at det er en fare for streik, som i alle andre meklinger, men at han håper at forhandlingene vil komme i mål

Read Entire Article